Haberler

Carettalar, küresel ısınma yüzünden Alanya sahillerine bir ay önce geldi

Tarih: 15 Haziran 2007 Kaynak: Zaman Yazan: Ahmet Yeşil
Dünyayı etkisi altına alan küresel ısınma, caretta carettaları da etkiledi. Her yıl turistlerin plajlardaki ilgi odağı olan Caretta Carettalar bu yıl Antalya'nın Alanya ilçesi sahillerine her zamankinden 1 ay önce gelmeye başladı.

Her yıl temmuz aylarında gelmeye başlayan carettalar bu yıl haziran ayında görülmeye başlandı. Binlerce deniz mili yol kat ederek Alanya sahillerine gelen caretta carettalar yetkilileri harekete geçirdi. Nesilleri yok olmakta olan caretta carettalar için Alanya İlçe Tarım Müdürülüğü ekipleri plajlarda önlem alırken, Alanya Çevre Koruma ve Mavi Bayrak Derneği (ALÇED) de carettaların yumurtalarını koruyacak. Carettaların bulunduğu bölgelerde ateş yakılmaması, kedi ve köpeklerin bulundurulmaması gerektiğine dikkat çeken yetkililer, vatandaşların bu konuda dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.

Alanya İlçe Tarım Müdürü Umut Olgun, her yıl temmuz ve eylül aylarının caretta carettaların Alanya sahillerine yumurta bırakma zamanı olduğunu kaydetti. Olgun, carettalar için kıyılarda gerekli önlemleri almaya başladıklarının söyledi. Carettaların Alanya'ya bağlı Demirtaş beldesinde bulunan 7 kilometre uzunluğundaki plajda üreme faaliyetlerini rahat bir şekilde gerçekleştireceğini anlatan Olgun, "Demirtaş'ın yanı sıra Keykubat, Kleopatra plajları, Avsallar ve Okurcalar bölgelerinde de anaç carettaların çıkışları olacak. Herhangi bir olumsuzluk olmaması için halkı bilinçlendirerek bir takım çalışmalar yapacağız." dedi.

Olgun, ayrıca jet-ski gibi motorlu deniz araçlarının kıyıya yaklaştırılmaması gerektiğini aktardı. Herhangi bir bölgede caretta gören vatandaşlardan Tarım İlçe Müdürlüğü'nü arayarak bilgilendirmesini isteyen Olgun, "Carettaların turizmimize katkıları çok fazla. Ayrıca caretta temiz sularda yaşayan bir canlıdır. Sahile çıktığı zaman bulunduğu bölgenin temiz olması gerekir. Temiz olmayan bir yerde carettayı göremezsiniz. Turistler de bu canlının temiz alanlarda üreme yaptığını bildiği için o bölgeleri tercih ederler. Bu yüzden bu canlı bizim için önemlidir." diye konuştu.

Carette yumurtalarını ALÇED koruyacak
Bu yıl Alanya sahillerine gelen olan carettaların yumurtalarını Alanya Çevre Koruma ve Mavi Bayrak Derneği (ALÇED) koruyacak. Carettalar için hazırlıklar yaptıklarını ifade eden ALÇED Başkanı Şerefnur Kayhan, carettaların yumurtlama döneminin temmuz ayları olmasına karşın dev kaplumbağaların Alanya sahillerine erken gelmesini küresel ısınmaya bağladı. Dünyanın küresel ısınma tehdidi ile karşı karşıya kaldığını belirten Kayhan, "Bu nedenle caretta carettalar aldanıp, doğdukları sahillere erken geldi. Bizler bunu önceden sezinlediğimiz için dernek olarak gerekli hazırlıkları yaptık." dedi.

Caretta carettaların kumsala bıraktıkları yumurtaları bazı hayvanların tehdit ettiği için gerekli hazırlıkları yaptıklarını açıklayan ALÇED Başkanı Kayhan, "Birkaç ay öncesinden bölgede tüm otellere derneğin telefon numaralarını bıraktık. Caretta carettaların otel plajlarına yumurta bırakmaları halinde üzeri kumla kaplı yumurtaları kafesle çevreleyip koruma altına alacağız. Şu an elimizde 11 adet kafes var. Yumurta bırakılmış yerlerin sayıları fazla olursa iki gün içerisinde istenilen sayıda kafes takviyesi yapacağız." şeklinde konuştu.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.