Haberler

Bu kirliliği önleyin!..

Tarih: 15 Haziran 2007 Kaynak: Akşam Yazan: Ali Buldu
Siyasetin hız kazandığı bugünlerde bazı konular varki gözardı edilmemesi, unutulmaması gerekiyor. Bu tür konular sürekli öne çıkarılmali gölgede kalmamalı, görmezden gelinmemeli. Eski dostum Necdet Karakaya mail göndermiş. Kendisi kent duyarlılığı açısından çok önemli araştırmaları olan ve detaycı bir kişiliğe sahip birisidir. Kent giriş çıkışlarında bulunan sözüm ona portakalı anlatmaya çalışan turuncu yuvarlağın neye benzediğini günlerce çözememiş ve konuyu medyaya taşımıştı..Şimdi karşımızda üç önemli konu var.. Sırasıyla bu konulara beraber bakalım...

Konunun ilki Ferrokrom Fabrikası. Türkiye’nin çok önemli karpit açığının doldurulması için uzun yıllar önce kentten çok uzak bölge olarak bilinen Kepez’e yapılan fabrika bugün kent merkezinde kaldı. Yaklaşık 3 yıl kadar önce de yok pahasına bir firmaya satıldı. Yok pahasına diyoruz, çünkü çok kıymetli arazilerinin dışında sadece içindeki malzeme bile satılan fiyata eşdeğerdi. Bu fabrika özelleştirilmeden önce dev bacasına büyük masraflar yapılarak filtre takılmıştı. Sürekli de denetleniyordu. Ama şimdi yine eski görüntüsüne döndü. Belli saatlerde bırakılan yoğun ve simsiyah görüntü, bölgede yaşayanların genizini yakıyor. Kalitesiz kömür yakıldığı da söylenip defalarca yapılan şikayetlerin dikkate alınmadığı belirtiliyor. Kepez’den kent girişi yolu üzerinde olduğu gibi Antalya’nın imajını son derece kirletiyor..

İkinci önemli konu Biyolojik Arıtma. Ancak bu yeni açılan Lara Biyolojik Arıtma değil, Konyaaltı’ndaki Arıtma Tesisleri. Yapılan sözleşme gereği firma atık sularını çevreye yaymayacak, koku oluşumunu engelleyecek ve sinek üremesine neden olmayacak. Adı üstünde, kent pisliğini burası temizleyecek, arıtacak. Ancak konu öyle değil. Hadi Sarısu’ya bırakılan pis sular yüzünden telef olan balıkların “kendi kendine öldüğü” söylendi. Bunu geçelim. Ya sabahları oluşan yoğun pis kokuya ne demeli? Hele sabah 06.00 veya 07.00 sularında Kemer yönüne gidecekseniz ve arabanın da camı açıksa vay halinize. Heralde o saatte kimsenin dışarı çıkmadığını zanneden firma yetkilileri sabaha karşı kokuyu salıyor, gün ışığı ortaya çıktığında kayboluyormuş. Sabah Antalya’ya erken inen turistlerin o saatte Kemer’e gittiğini düşünürsek gerisini siz düşünün. Bırakın turistleri biz yaşıyoruz arkadaş o bölgede..Orada yaşanlar insan değil mi?

Son konu; Akdeniz Sanayi Sitesi’ndeki bazı işgüzarların yine sabaha karşı lastik yakmaları. Ferrokrom yönündeki giriş bölgesminde yer alan lastikçiler, ellerindeki fazla veya eski lastikleri çatır çatır yakıyor. Sabah saatlerinin dışında “kendiliğinden yangın çıktı” diye ateşe verip lastikleri yakan uyanıklar, zehirli dumanın kent merkezine doğru ilerlemesine ve hatta çoğu zaman da o çevre yolunu kaplamasına burun kıvırıyor. Akdeniz Sanayi Sitesi yönetimi bu tür faaliyetleri mercek altına almalı, araştırmalı ve cezalandırmalı..Ama nerdeee..Ha bu arada Lastikçiler Odası Başkanı Bayram Dal’ın, Akdeniz Sanayi Sitesi Başkanı seçildiğini de hatırlatalım. Anamı öpen kadı..Kimi kime şikayet edeceksiniz.. (Başkan Dal, lastiklerin geri dönüşüm için fabrikasının olmadığını söyleyecektir. Bu bizi zehirlemeleri için bahane olamaz)

Bu üç önemli konunun çözümü Antalya Valisi Alaaddin Yüksel de kilitleniyor. Çünkü şikayet edilen merciiler sorunları görmezden gelmiş.. Ben Vali Yüksel’in duyarlılığından umutluyum ve sorunun takipçisi olacağım.. Sözüm söz...
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.