Haberler

İstanbul raylı sistemlere gerekli ağırlığı koydu

Tarih: 15 Haziran 2007 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi


Basın mensuplarıyla raylı sistem çalışmalarını yerinde inceleyen Başkan Kadir Topbaş, Kabataş’tan Bağcılar’a kadar uzanan tramvay ile Aksaray-Otogar-Havaalanı Hafif Metrosu’nun, 2008 yılı sonunda tamamlanacak metro ağıyla İkitelli, Olimpiyat Köyü ve Başakşehir ile bağlanacağını müjdeledi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, basın mensuplarıyla birlikte Otogar-Bağcılar Hafif Metrosu ile Bağcılar-Kirazlı-İkitelli-Olimpiyat Köyü-Başakşehir Metrosu’nun çalışmalarını yerinde inceleyerek çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Başakşehir 5. Etap’taki metro çalışmasını gazetecilerle birlikte inceleyen Başkan Kadir Topbaş, Kabataş’tan Bağcılar’a kadar uzanan tramvay ile Aksaray-Otogar-Havaalanı Hafif Metrosu’nun, 2008 yılı sonunda tamamlanacak iki raylı sistem yatırımıyla İkitelli, Olimpiyat Köyü ve Başakşehir ile bağlanacağını müjdeledi.

15,5 kilometrelik Bağcılar-İkitelli-Başakşehir-Olimpiyat Köyü Metro Hattı’nda hattın 450 metrelik kısmının kazıldığını ve hattın Esenler’de inşası devam eden Otogar-Bağcılar Hafif Metrosu ile entegre olacağını vurgulayan Başkan Topbaş, toplam 22,5 kilometrelik Esenler-Olimpiyat Köyü Hattı’nın açılışını 29 Ekim 2008 Cumhuriyet Bayramı’na yetiştirmeyi hedeflediklerini açıkladı.

72 kilometre raylı sistem yatırımı sürüyor, 45 kilometre yolda…
Göreve geldiğinden bu yana raylı sisteme 9 kilometre kattıklarını ve 72 kilometre raylı sistem inşaatının hızla devam ettiğini belirten Kadir Topbaş, toplam 45 kilometre uzunluğundaki Üsküdar-Altunizeda-Ümraniye-Tepeüstü-Çekmeköy-Taşdelen Hattı ile Bakırköy-Küçükçekmece-Avcılar-Beylikdüzü Hattı’nın ihalesinin de bu yıl içinde yapılacağını söyledi. Topbaş, Bağcılar-Olimpiyat Köyü-Başakşehir Metrosu’nun, Kirazlı’da Bakırköy İDO iskelesine uzanacak yeni bir metro hattıyla daha entegre olacağını bağlanacağını, böylece bütün bu metro ağının denizle entegre hale geleceğini kaydetti. Bakırköy-Kirazlı hattının projelendirme aşamasında olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı, “Bu hattı da devreye soktuğumuzda Bakırköy İskelesi’nden İkitelli Sanayi Sitesi’ne Başakşehir ve Olimpiyat Köyü’ne raylı sistemle rahatlıkla erişim sağlanmış olacak. Metro ağını da denizle entegre hale getirmiş olacağız. Ayrıca proje aşamasında olan Beşiktaş’tan Mecidiyeköy-Esentepe-Çağlayan-Alibeyköy-Gaziosmanpaşa –Tekstilkent istikametinden Bakırköy’de denize ulaşacak bir başka metro hattımız var. Mahmutbey’de şimdi incelediğimiz bu hatla buluşacak olan Beşiktaş-Bakırköy Metrosu’nu Karaköy’e hatta tünel istasyonuna kadar uzatacak bir sistemi de geliştiriyoruz” diye konuştu.

“İstanbul, ulaşımında en önemli çözüm olan raylı sistemde ve metroda gerektiği kadar ağırlığını koydu, çalışmalar hızla devam ediyor” diyen Topbaş, “Bir taraftan Marmaray da hızla devam ediyor. Bizim de hedefimiz, İstanbul’da 2012 yılında şu anda banliyö hatları dahil mevcut olan 125 kilometrelik raylı sisteme 125 kilometre daha eklemek. 2012’de raylı sistemde toplam 250 kilometreye ulaştığımızda İstanbul’da erişim noktasında çok önemli bir mesafe almış olacağız. Biliyorsunuz deniz ulaşımında da çok ciddi yatırımlarımız var. Yeni gemilerimiz bir bir hizmete giriyor” şeklinde konuştu.

“Ulaşımı rahatlatacağız, erişimi sağlayacağız…”
Metro kazısı sırasında konutların altından geçerken sıkıntıların ve bazı gecikmelerin yaşandığını ifade eden Başkan Kadir Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Ama yüklenici firma büyük bir gayretle çalışmalarını 24 saat aralıksız sürdürüyor. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Gerçekten çok hızlı çalışıyorlar. Kurumsal eksikliklere bile bakmadan yollarına hızla devam ediyorlar. Bu müthiş bir şey, metro kazılarında bu sürat normalde yok. 4 kazı makinesiyle çalışarak işlemi çok kısa sürede bitiriyoruz. İstanbul’un en önemli sorunlarının başında gelen erişim sorunu dev yatırımlarla çözüyoruz. İstanbullular ulaşım çalışmaları nedeniyle sıkıntı çekiyor, bunun farkındayız. Ama 3 yıl içersinde İstanbul trafiğine 520 bin yeni araç girdi. 3 yılda bir milyon civarında da nüfus artışı oldu. Bu Avrupa’daki birçok şehrin nüfusundan bile fazla. Şehrimizin nüfusu ve araba artışı hızla büyüyor. Ancak yine de sorunları çok kısa sürede çözmeyi başarıyoruz. İnşallah ulaşımı rahatlatacağız ve erişim sorununu çözeceğiz. İstanbullu karayollarındaki yol ve kavşak düzenlemelerini görüyor. Daha önce 110 tane bitirmiştik, şimdi 26 tanesi daha bitti. Diğer yol çalışmalarının bitmesi için de hızla devam ediyoruz. Ama karayolundaki bu çalışmaların çok daha fazlası, çok daha büyük yatırımlar yeraltındaki metro ve tünel yatırımlarıdır. İstanbullular sadece üsteki çalışmaları görüyor. Ama İstanbul’un altında da çok müthiş bir ulaşım çalışması var.”

Metro gece de kargo taşımacılığında kullanılacak
İkitelli Sanayi Sitesi’ni yoğunluğunu bu dönemde giderebilmek için Esenler’den gelen hafif metro hattını buraya uzattıklarını hatırlatan Kadir Topbaş, İkitelli Sanayi Sitesi’ndeki 35 bin işyerinin tamamı dolduğunda buradaki trafik çok daha sıkıntı verici bir noktaya ulaşacağını hesapladıklarını söyledi. 9 şerit gidiş 9 şerit geliş toplam 18 şeritlik yol yapılsa bile bu işyerlerinin 3 saatte deşarj olabileceğinin hesaplandığını, bundan dolayı da bölgede çalışan insanlar için metro sistemi oluşturmak gereğini hissettiklerini belirten Başkan Topbaş, metronun pik saatler dışında gece de kargo taşımacılığı için kullanılacağını açıkladı.

Böylece bölgedeki kamyon trafiğini ve yetersiz klan karayolundaki yükü de azaltacaklarını dile getiren Topbaş, “İkitelli Sanayi Sitesi oluştururken önce 15 bin işyeri diye hesaplanmış, sonra büyüye büyüye 35 bina kadar geldi. Buradaki ana aks ne kadar araç ve insan taşır, bunun hesabı yapılmadan ve bu site yapılırken raylı sistem tercihlerini koymadan yapılmış. Oysa öncelikle metronun yapılması lazımdı. Şu anda üstte binalar var, göçük ya da sıkıntı olmasın diye çok dikkatli kazmak zorunda kalıyoruz. Boşken bu metro hattı gelmeliydi ve buradaki sitede işyeri açacaklar bu hattın bedeline katılmalıydılar. Dünyada hep böyle. Biz önce sıkıntıya düşüyoruz. İlmeği boğazımıza takıyoruz, sonra da çıkartmak için terliyoruz. Maliyetler de birkaç kat artıyor” dedi.

Metro saatte 140 bin, hafif metro 70 bin yolcu taşıyacak…
1- Otogar-Bağcılar Hafif Metrosu
* Otogar ikitelli Olimpiyat Köyü Hattı’nın birinci etabı. Mevcut Aksaray-Esenler-Otogar Hattı’nın devamı olarak inşa ediliyor.
* Otogar-Bağcılar Hafif Raylı Sistem Hattı’nın Esenler tarafından mevcut Aksaray-Esenler-Havaalanı Hattı’na bağlanacak.
* Bağcılar Merkez İstasyonu’nda ise Kabataş-Zeytinburnu-Bağcılar Tramvayı ile birleşecek, Taksim-Yenikapı Metro Projesinin tamamlanmasıyla raylı sistemlerdeki entegrasyonu sağlayacak.
* Hava, Kara, Deniz ve Raylı sistemlerinin buluşma noktası artmış olacak.
* Otogar-Bağcılar Hattı 5 bin 510 metre
* İstasyon sayısı 5. (Esenler-Menderes-Çinçin-Bağcılar Merkez-Bağcılar Kirazlı)
* Hizmete alındığında 2 dakikada bir sefer yapılacak,
* Tek yönde saatte 35 bin yolcu taşıyacak.
* İşletme hızı 35 km/sa.
* Çalışmalar 1.100 metreye ulaştı. (Bağcılar Kirazlı Mevkii)

2- Bağcılar-Kirazlı-İkitelli-Olimpiyat Köyü-Başakşehir Metrosu
* Bağcılar (Kirazlı) İstasyonu’ndan başlayıp İkitelli Güney Sanayi istasyonuna kadar gelen, buradan da ikiye ayrılarak organize sanayi bölgesinin altından geçip Başakşehir’e kadar gidiyor. Buradan da Güney Sanayi İstasyonu’ndan Olimpiyat Parkı’na kadar uzayan çift hatlı metro sistemi.
* Aksaray-Bağcılar Hafif Metro Hattı ile entegrasyonu sağlanacak.
* Yapılacak olan Bakırköy İDO-Bağcılar Metro Hattı’nın tamamlanmasıyla deniz ulaşımıyla raylı ulaşımı buluşturulacak.
* Yenikapı-Bakırköy Hattı’nın tamamlanmasıyla da Marmaray ile entegrasyonunun sağlanacak.
* Üsküdar’dan, Kartal’dan, Olimpiyat Parkı’na ve İkitelli’ye raylı sistemlerle ulaşım imkanının sağlanacak.
* Bağcılar Olimpiyat Köy Hattı’nın uzunluğu 15 bin 830 metre.
* İstasyon Sayısı 11. (Mahmutbey-İstoç- İkitelli Güney Sanayi-İkitelli Sanayi 2-İkitelli Sanayi-Başak Konutları 1-Başak Konutları 4-Halkalı Yolu-Viyadük-Olimpiyat Parkı-Araç Deposu)
* Hizmete alındığında 90 Saniyede bir sefer yapacak.
* Tek yönde saatte 70 bin yolcu taşıyacak.
* İşletme hızı 80 km/sa.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.