Haberler

“Şehir ve Kültür Endüstrileri Konferansı” İstanbul’da başladı

Tarih: 15 Haziran 2007 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen “21. Yüzyılda Şehir ve Kültür Endüstrileri Sempozyumu” başladı. Başkan Kadir Topbaş, “İstanbul’un kültürel değerlerini gündeme taşımak suretiyle ciddi bir ekonomik girdi sağlamak niyetindeyiz” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen “21. Yüzyılda Şehir ve Kültür Endüstrileri Sempozyumu” başladı. Katılımcılarla öğle yemeği yiyen Başkan Kadir Topbaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Dünyada kültürel değerlerini gündeme taşımak suretiyle ciddi bir ekonomik girdi sağlamak niyetinde olan birçok şehir var. Biz de İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti hazırlıklarımız içine bu arayışı da koyduk” dedi.

Dünyada artık kültürel varlıkların değerlerinin kentler arasındaki rekabeti oluşturmada önemli rol oynadığını ifade eden Başkan Topbaş, İstanbul’un bu konuda fazla imkana sahip olmasına rağmen bunu kullanamadığını ve turizmden yeteri kadar pay alamadığına dikkat çekti. Kültürün artık ithal ve ihraç edilir hale geldiğini, hatta artık eserlerin sadece bulundukları yerlerde değil, uluslararası boyutlarda sergilendiğini anlatan Kadir Topbaş, bunun da ciddi bir turizm sinerjisi oluşturduğunu kaydetti. Kültür endüstrisinin dünyada giderek yükselen farklı bir değer haline geldiğine işaret eden Topbaş, 2010 Avrupa Kültür Başkenti olmanın İstanbul’a bu anlayışı getirdiğini söyledi.

Kültürel endüstrilerin de yerini yaratıcı endüstriye doğru bırakmaya başladığını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, UNESCO’nun 2005 yılında yılında yapmış olduğu araştırmalara göre yaratıcı endüstrinin dünya GSMH’sinin yüzde 7’lik bir bölümünü oluşturduğunu, bunun da 1,7 trilyon doları kapsadığını bildirdi. Kadir Topbaş, İstanbul’un kendi kültürel değerlerini, aktivitelerini ve imkanlarını kullandığı taktirde kültürel endüstri alanında büyük bir sinerji yaratacağına inandığını da vurguladı.

Kültüre stratejik önem veren şehirler kazanıyor…
Sempozyumun açılışında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mesut Pektaş da bugün İstanbul’da yeni bir çalışma tarzını başlattıklarını ifade ederek, şehirdeki kültür endüstrisini geliştirmek için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Manchester Üniversitesi’nde bankacılık ve uluslararası finans konusunda dersler veren İsmail Ertürk ise, kültür endüstrilerinin artık yaratıcı endüstriler haline geldiğini ifade ederek bu endüstrinin reklam, medya, tasarım, dijital teknoloji, internet hatta sporu da kapsadığını söyledi. Ertürk, ekonomik açıdan yeniden canlanmak isteyen Manchester ve Liverpool gibi eski kentlerle, büyüyen ekonomiler içinde önemli yer tutan Dubai ve Şangay’da kültüre stratejik önem verildiğini anlattı. İstanbul’un artık turistler tarafından güncel sanat ve yaşam stili iyi olduğu için önem verilen bir şehir olduğunu belirten Ertürk, kent için bir kültür politikası oluşturmanın önemini vurguladı.

Çeşitli ülkelerden kültür endüstrileri konusunda 20 uzmanın katıldığı sempozyum 2 gün sürecek. Sempozyum'da “kültür ve kültür endüstrilerinin geleceği, kültür endüstrileri ürünlerinin uluslararası ticareti, kültür endüstrileri için politikalar ve öngörülerle, küresel yaklaşımlar” konularında bildiriler sunulacak.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.