Haberler

Steven Holl’den İki Yeni Kitap

Tarih: 15 Haziran 2007 Yazan: Melis Göker


Bugüne dek birçok önemli ödül kazanan, çalışmaları çeşitli sergilerle sunulan, çeşitli üniversitelerde dersler veren Amerikalı mimar Steven Holl’ün iki yeni kitabı yayınlandı. Halen Colombia Üniversitesi Mimarlık ve Planlama Bölümü’nde profesör olarak dersler veren Steven Holl’ün yeni yayınlanan kitapları; House – Black Swan Theory (Ev – “Black Swan” Teorisi) ve Architecture Spoken (Konuşulan Mimari).

House (Ev)
Bu kitapta Steven Holl kendi şiirsel sesiyle okurlara son yıllarda tasarladığı on beş konutu tanıtıyor. Kitapta, büyüklük sırasına göre dizilen konut projeleri Hawaii’den New York’a, Martha’dan Hollanda’ya dek çok farklı coğrafyalarda tasarlanmış projeler. Projeler hem sosyal, hem coğrafi, hem de iklimsel olarak birbirinden oldukça farklı alanlarda inşa edilmiş. Hepsinin ortak özelliği ise Steven Holl’ün “black swan” teorisi adını verdiği, mimarinin önceden kestirilemezliğini ve değişkenliğini anlatmak için kullandığı teori etrafında birleşiyor olmaları. Kitap aynı zamanda Steven Holl’ün yer, zaman ve seyretme duygusunu ön plana çıkaran mimari anlayışını gözler önüne seriyor.

Architecture Spoken (Konuşulan Mimari)
Steven Holl’ün verdiği konferanslardan ve yazılarından oluşan kitap bizlerin Steven Holl’ü, onun mimarisini ve mimari anlayışını kavramamızı sağlıyor. Steven Holl’ün bizlere düşlerini ve fikirlerinin kaynağını aktardığı kitabının son bölümünde Steven Holl’le yapılan bir söyleşi de mevcut. Söyleşide bugüne dek mimarlığı icra ederken yaşadığı zorlukları samimiyetle anlatan Holl, aslında birçok mimarın sıkıntılarını da dile getirmiş oluyor. Ne kadar ünlü olursa olsun bir mimarın işverenle yaşadığı sıkıntıların sürüyor olmasından bahseden Holl bu sıkıntıları nasıl aşmayı başardığını da dile getiriyor.

Princeton Architectural Press tarafından yayınlanan kitaplar Steven Holl’ün hem mimarisini, hem hayata bakışını, hem de meslek hayatında yaşadığı zorlukları ve geçtiği aşamaları daha iyi kavramamızı sağlıyor.
Konuyla İlgili Linkler
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.