Haberler

Foster Moskova’da Yenileme Çalışmalarına Başladı

Tarih: 15 Haziran 2007 Kaynak: Architectural Record Yazan: Paul Abelsky Çeviren: Gökçe Aras
Foster & Partners’ın Moskova’daki 2 projesinin sembolik önemi gayet açık olmasaydı, yeni yapılan duyurularda şehre katkıları da ek olarak belirtilirdi. Büyüyen iş bölgesinin tam merkezinde bulunan 118 katlı bir gökdelen projesi olan Rossiya Kulesi’nin “Rusya Günü” olan 12 Haziran’da temel atma töreni yapıldı. Zaryadye’de Kremlin’in yanında devam eden iyileştirme projesi ise geçmiş günleri anmak adına Moskova’nın kurtuluş günü olan 1 Eylül’de başlamıştı.

Foster’ın Moskova kentinde yaptığı hemen hemen bütün çalışmalar çatışmaların gölgesinde kaldı. En az dört işlev daha üstlenen Zaryadye Projesi, daha hiç bir şey ortaya çıkmadan bir çok dava ve tartışmaya neden oldu. Karışık kulanımlı bir kompleks olan Rossiya Hotel’in 13 hektarlık bir alana konumlanması planlanıyor. 1960’ların ortasında Dmitry Chechulin tarafından tasarlanan, 3.000 odalık otel o zamanlar Avrupa’nın en büyük oteliydi. Bu iri gövdeli yapı belirsiz doğrultulu yaklaşımı ile Kızıl Meydan’ın etkisinde kalıyordu. Aralık 2004’de, ST Development şirketi en iyi 3 yarışmacıyı bu binanın strüktürünü yıkıp şehrin orjinal boyutuna uygun bir restorasyon yapmaları için 800 milyon Dolar teklif etti. Daha sonra bu yenileme işinin idaresi için ise Foster’ı atadı.

Foster’ın tasarım çizimleri sitenin tarihi yerleşim kontörlerini kapsayarak, 2 sokak aksını ortaya çıkarıp, görüş alanına St. Basil’s Katedrali ve yeniden inşa edilen Christ the Savior Katedralini de alarak odak nokta üzerindeki patikaya açılıyordu. Geniş sokaklardan oluşan sitede inşa edilecek olan üçgen formlu kuleye konser salonu çelik elemanlarla bağlanıyor. Kule yapılanmanın ötesinde 4 otel, satış birimleri ve yerel bir müze de içeriyor. Bütün bunlar tahminen 1,5 milyar Dolar’ı aşan bir maliyet getirecek.

Fakat hukuki işlemler projeyi aksatabilir. Projeyi 2004 yılında yarışmayla elde eden Monab şirketi, teklif sürecinin uygunsuz olduğu iddialarına karşın bir dava açtı. Bu şikayetler üzerine Rusya Yüksek Mahkemesi geçtiğimiz Ekim ayında yarışma sonuçlarını iptal etti. Bu arada Moskova Belediye Başkanı Yuri Luzhkov şu anda yargıya uyulması gerektiğini, belediye yönetiminin Rusya Anayasa Mahkemesi’nin kararına itiraz edebileceğini söyledi.

Her ne kadar Zayadye’de olmasa da, Foster’ın birçok projesinde iyi temasları olan yatırımcılar doğrudan yetkili olurdu. Geçmişte bunun gibi ipotekli ya da yabancı firmalar için bazı önemli noktalarda yan çizmeye de izin verilebilirdi. Gerçekten Foster diğer mimarlar gibi ulusal inşaat pazarındaki patlama ile sermayeleştirilmiş değil.

Korumacılar ve diğer kritikler projenin doğrudan geçişler için dezavantajlı olduğunu iddia ediyorlar. Onlar Zayadye’nin yeniden yapılanması projesini, marka isimlerini kullanan güvenli, halk yalakası ve hızlı resmi onaylar alan sıkıcı projelerin olduğu bölgede, halk için az çekici olduğu fikrine kapılıp Foster’ı suçluyorlar. Proje geliştiriciler projenin görünümünden öte az dayanıma giden bir yol izlenmesi gerektiğini, kritikler ise mimari proje değerinden zarar edilmesi ve uzaklaşılmasının projenin yasal dayanaklarını güvensizleştirdiğini söylüyorlar.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.