Haberler

Beklerken çökmezse ya müze olacak ya üniversite

Tarih: 18 Haziran 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Ersin Kalkan
Türkiye’nin ilk karma okulu ve en köklü eğitim kurumlarından Darüşşafaka Lisesi’nin tarihi binası yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Dolmabahçe Sarayı’nın mimarı Balyan Efendi’nin eseri olan bina 28 Haziran 1873’te Fatih’te hizmete açıldı. Darüşşafaka Lisesi’nin 1992’de Maslak’taki yeni binasına taşınmasıyla boşaltıldı. 1994’te Zıraat Bankası’na devredilen bina, o günden beri kendi haline bırakıldı.

Helikopterden çektiğimiz fotoğraflarda binanın çatısının yer yer çöktüğü, kiremitlerinin bir kısmının uçtuğu, çatı kirişlerinin kırıldığı açıkça görülüyor. Fatih Belediye Başkanı olduğu dönemde Sadettin Tantan, bu binanın Fatih Külliyesi bünyesinde yer alan Karadeniz Medreseleri ile birleştirilerek bir üniversiteye devredilmesi için çaba sarf etti. Fatih’te Boğaz girişi ile Haliç koridoruna hakim bir tepede kurulmuş bulunan binaya çok talip çıktı. Ama o dönem Ziraat Bankası yönetiminin mülke biçtiği yüksek değerden dolayı kimse yanına yaklaşamadı. Üniversite projesinin ortaya çıktığı günden bu yana geçen 12 yıllık süre içinde bakım ve onarım yüzü görmeyen bina çatıdaki çökmelerden dolayı su almaya başladı. Kagir olan dış cephesinde çatlaklar oluştu. Ama tüm bunlara rağmen Ziraat Bankası yönetimi binanın kurtarılması için gerekeni yapmadı. İki yıl önce 4 milyon YTL’ye satışa çıkan binaya talip çıkmayınca yapı yeniden kaderine terk edildi.

Koç Vakfı İdare Heyeti Başkanı Semahat Arsel, bu önemli eserin kurtarılması için 12 yıldır çaba harcıyor. Geçtiğimiz ocak ayında yanına Ömer Koç ve Koç Vakfı Genel Müdürü Erdal Yıldırım’ı da alan Semahat Hanım tarihi okulu gezdi. Semahat Arsel, bir ay kadar sonra Koç Holding Yönetim Kurulu Onursal Başkanı Rahmi Koç’un da binayı görmesini sağladı. Semahat Arsel, Sarıyer’de bulunan ve sürekli genişleyerek yerine sığmayan Sadberg Hanım Müzesi’ne yeni bir yer arıyor ve Darüşşafaka binasının uygun olacağını düşünüyor.

Koç Vakfı’nın tarihi okul binasıyla ilgilenmesi kısa zamanda etkisini gösterdi. İstanbul Ticaret Odası (İTO) da talipler kervanına katıldı. İTO, şu anda Üsküdar’da eğitimini sürdüren İstanbul Ticaret Üniversitesi’ni buraya taşımayı planlıyor. Üniversite kampüsünü taşımak için Yedikule’deki gazhane ve Devlet Demiryolları kompleksinin bulunduğu alanla da ilgilenen İTO, Darüşşafaka arazisinin fiyatını pahalı buluyor. Araziye verilecek para kadar restorasyona da harcama yapılacağını hesaplayan İTO yönetimi, Ziraat Bankası’yla yaptığı pazarlığı, banka yönetiminin 4 milyon YTL’de ısrar etmesi yüzünden sonuçlandıramadı.

Bunun üzerine Ziraat Bankası, 21 Haziran’da ihale kararı aldı. Açık artırmada 26766 metrekarelik Darüşşafaka arazisi için başlangıç bedeli olarak 1 milyon 680 bin YTL’yi uygun buldu.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.