Haberler

Küresel ısınmaya kafa tutan ev!

Tarih: 18 Haziran 2007 Kaynak: Radikal
Şehir deposundan su çekmiyor, lağım suyunu, yemek artıklarını yeniden kullanıyor. Sydney'deki 'yeşil ev' çevre dersi veriyor...

Dünya liderleri Kyoto Sözleşmesi'ni tartışadursun, Sydneyli Campbell ailesi küresel iklim değişikliğiyle mücadeleye çoktan başlamış durumda... Campbell ailesinin, dış görünüşüyle diğerlerinden hiç farkı olmayan evi aslında bir 'yeşil ev'. Alicia Campbell ve Jason Young çiftinin iki çocuğuyla yaşadığı dört odalı ev, şehrin kuraklıktan mustarip su deposundan hiç su çekmiyor, yemek artıklarından lağım suyuna kadar her şeyi dönüştürerek yeniden kullanıyor. Hatta Sydney'in elektrik şebekesine fazladan elektrik bile gönderiyor.

38 yaşındaki Alicia Campbell bir 'yeşil ev' kurmanın kendisi için ahlaki bir karar olduğunu söylüyor. Campbell ve Young evlerini 2005'te inşa etmeye başladıklarında, şehir kaynaklarından uzak mesafede yaşayan birçok Avustralyalı gibi suyu birinci öncelik olarak görmüş ve içme, yıkama ve tuvalet temizliği için yağmur suyu kullanmaya karar vermişler.

Ürettiklerinden az enerji harcıyorlar
Yağmur suları, çatıdaki borularla garaj yolunun altındaki 25 bin litrelik tanka taşınıyor; ağır metaller, kuş pislikleri ve yapraklardan arındırmak için ilk birkaç litre bahçeye boşaltılıyor. Gündüz enerji ihtiyacını karşılamak için çatıya 18 güneş paneli yerleştirilmiş. Evin ürettiği fazla enerji de şehrin elektrik şebekesine geri gönderilerek aileye ufak bir indirim sağlıyor.
Ev, geceleri elektrik şebekesine bağlanıyor. Campbell'in tahminlerine göre ürettiklerinden daha az enerji harcıyorlar. Yeşil ev, bu düzenekle 12 ayda atmosfere yaklaşık beş ton sera gazının salınımını engelliyor. Çöpleri sıkıştırarak atıyor, ayda sadece iki çöp tenekesi dolusu çöp üretiyorlar. Belediyeden izin alarak arka bahçelerine yerleştirdikleri çöp öğütme sistemi sayesinde 'yeşil ev'de lağım suyu bile değerlendiriliyor. Kum, çakıl, bakteri dolu 5 bin litrelik tanklar, çöpü yer altında ayrıştırıp arıtıyor. Campbell ve Young çifti, enerji ve su tasarrufu sağlayan araçlar, belediyeyle mücadele ve ev yapım bedeliyle toplam 300 bin dolar harcamışlar.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.