Haberler

Tarihi saray böyle olacak

Tarih: 18 Haziran 2007 Kaynak: Sabah Yazan: Hasan Erşan


Tarihi Atiye Sultan Sarayı'nın iki binası, restore edilerek hükümet konağı olacak. Uzmanlarsa diğer 4 binanın yıkılacağı gerekçesiyle tepkili.

2'nci Abdülhamit'in tahta çıktığı İstanbul Kâğıthane'deki tarihi Sadabad'ın ayakta kalan nadir parçalarından Atiye Sultan Sarayı'nın (Küçük Zabit Mektepleri) restorasyonu için İl Özel İdaresi ihale açtı. 6 ana binadan oluşan saray için bir de restorasyon projesi hazırlandı. Ancak önümüzdeki hafta ihaleye çıkarılacak olan projede sadece 2 binaya yer verildi. Restorasyon ihalesini alacak olan firmanın, projede olmadığı için 4 binayı yıkabilecek olması ise tepki çekti. Kâğıthane Belediyesi'nin orijinal halinin bozulacağı için sıcak bakmadığı proje ile sarnıç, toprak altında bulunan tarihi havuz ve binanın ön tarafında bulunan daireler de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.

"Tarih Yok Olacak"
Adını açıklamak istemeyen bir belediye yetkilisi, "Projenin ihalesi bittiğinde restorasyon yapılacak. Ancak bu projenin hatası bir daha düzeltilemeyecek. Müteahhit proje hatasına bakmaz ve bir tarihi eser daha heba olur" diyerek çekincelerini dile getirdi. Yetkili şunları söyledi: "Projeyi hazırlayan firma, diğer binaları yok sayıp Anıtlar Kurulu'nu yanıltmıştır. Proje iki bina üzerinde yürüyeceğinden kâr oranı artacak. Halen varlığını korumasına rağmen projeye girmemiş yapıların yok edilmesi meşru olacak. Toprakla örtülü bir tarihi havuz ve bazı bölümler yok olacak."
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.