Haberler

"Çocuklara armağan" proje

Tarih: 18 Haziran 2007 Kaynak: Hürriyet
Gülhane Hayvanat Bahçesi'nin kapatılmasıyla yaşanan boşluk “İstanbul Hayvanat Bahçesi” projesiyle kapanacak.

Gülhane Hayvanat Bahçesi'nin kapatılarak parka dönüştürülmesinin ardından İstanbul'da bu alanda yaşanan boşluk, büyükşehir belediyesince Gaziosmanpaşa'nın kuzeyinde yapımı gerçekleştirilecek “İstanbul Hayvanat Bahçesi” projesiyle dolacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinden aldığı bilgilere göre, İstanbul Hayvanat Bahçesi, İstanbullular'a, hayvanların doğal ortamlarda nasıl yaşadıklarını, nasıl beslendiklerini, davranışlarını gösterme ve hayvanlar alemi hakkında halkı bilgilendirmenin yanı sıra İstanbullular'ı kentin sıkıcı atmosferinden kurtaracak doğal bir rekreasyon mekanının sunulmasını amaçlıyor.

Projesi İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nce yapılan İstanbul Hayvanat Bahçesi, Gaziosmanpaşa'nın kuzeyinde kurulacak. Hayvanat bahçesi inşaatı 4 etaptan oluşuyor. Etapların inşasına sırasıyla başlanacak. Birinci etabı 196, ikinci etabı 144, üçüncü etabı 103 ve dördüncü etabı 620 dönüm olan hayvanat bahçesinin, ilk iki etabı yapılarak hizmete açılacak.

Hayvanat bahçesinde sergi holü, alışveriş merkezi, kafeterya, gösteri merkezi, Çocuk Hayvanat Bahçesi ve hayvan hastanesinin yanı sıra aralarında dağ keçileri, geyik, fil, aslan, zürafa, gergedan, küçük maymunlar, penguen, su kuşları gibi türlerin yer aldığı bölümler bulunacak.

Hayvanat bahçesinin diğer bölümlerinde hayvan barınakları ve çevre düzenleme yer alırken, son etabı ise safari hayvanat bahçesi alanı olarak planlandı.

2002 yılında ihaleye çıkan ve bazı istimlak sorunları nedeniyle gerçekleştirilemeyen hayvanat bahçesi projesinin, 2007 yılı birim fiyatlarıyla ilk etabının maliyeti yaklaşık olarak 15 milyon YTL olacak. Projenin ilk iki etabının ise 40 milyon YTL'ye mal olması planlanıyor.

Çocuklara armağan
İstanbul Büyükşehir Belediye Bakanı Kadir Topbaş da, Gaziosmanpaşa'nın kuzeyinde hayvanat bahçesi olarak planlara işlenmiş ve ihalesi gerçekleştirilmiş projenin revize edildiğini dile getirerek, projenin özellikle ilk iki etabını bir yılı aşkın bir süre içinde tamamlayacaklarını ve İstanbullular'a kazandıracaklarını söyledi.

Topbaş, içinde safari konseptinin de yer aldığı hayvanat bahçesinin yaban hayvanları izlemeyi de kapsadığını belirterek, “İstanbul Hayvanat Bahçesi, İstanbul ve çevresi için yeni bir destinasyon olacak. Genç bir nüfusa sahip Türkiye'nin ve İstanbul'un buna ihtiyacı var” dedi.

İletişimin hızla geliştiği dünyada çocukların ve gençlerin kendi odalarına kapalı, çevreyle ilişkileri olmayan bir duruma doğru gittiklerini gözlemlediklerini ifade eden Topbaş, şunları kaydetti:

“Ulusumuzun geleceği olan çocuklarımız ve gençlerimiz kendi değerlerine, doğal çevrelerine sahip olan, onlarla iletişim kuran nesiller olsun istiyoruz. Gençlerin ortak mekanları olsun ve çevreyle ilişkileri daha aktif gelişsin diliyoruz. Bunun için İstanbul'da gençler ve çocukları hedef alan alanlar oluşturuyoruz. Spor salonları kuruyoruz. Hayvanat bahçesi de doğayı tanıma açısından çok önemli. Hayvanat bahçesinin tüm çocuklarımıza armağan olacağını düşünüyorum.”
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.