Haberler

Belediye Sarayı elbette yıkılmalıdır!

Tarih: 19 Haziran 2007 Kaynak: Akşam Yazan: Engin Ardıç
Bir yakınım hayatında ilk kez Paris’e gitmişti, döndü bana dedi ki: “Yahu niçin orada burada otel arıyorsun, şehrin tam göbeğinde koskocaman, harika bir otel var... Paris’in en güzel oteli... Niçin orada kalmıyorsun?”

Şaşırdım. Kırk yıldır gider gelirim, haberim yok. “Hangi otelmiş bu?”dedim.

“Şehir Oteli canım,”dedi, “Hotel de Ville!”

Belediye Sarayı’nı otel sanmıştı, çünkü “hotel”kelimesinin taa ortaçağdan gelen eski ve asıl anlamını, bunun “konak”olduğunu bilmiyordu. Bilmek zorunda da değildi tabii.

Oysa biz, tam tersine, “konak” ismini devlet yapılarına ayırmış (hükümet konağı), belediye binalarına “saray”adını uygun görmüş insanlarız. Halkın öz temsilcileri sarayda, “vali paşa”da, ağalara beylere yakışır konakta!

Adliyeler de Avrupa’da saraydır (Palais de Justice), bizde yalnızca bina (Adliye Binası)... Türkiye’de hukukun üstünlüğünün kollektif bilinçaltında ne kadar geçerli olduğunu buradan anlayınız.

Ne kadar demokratik, değil mi? Kafaların içinde bir “zihniyet devrimi”yapılmış bile..

Tabii ama, belediye saraylarının kıçıma benzememesi şartıyla!

Kanıtı kolaydır: Gidin bakın, girmek istediğiniz Avrupa Birliği ülkelerinin adliye ve belediye yapılarına, dönün bir de bizimkilere bakın.

Bu tartışma, AKM’nin yanısıra İstanbul Belediye Sarayı’nın da yıkılmasının önerilmesiyle alevlendi.

Yıkıp yerine daha iyilerini yapacaklar, fakat entellerimiz “sırf AKP’ye karşı çıkmış olmak için”taş koyuyorlar. (İstanbul’da bir daha belediye seçimlerini kazanamayacaklarını da çok iyi biliyorlar tabii.)

Yaşama tarzları budur. Ne öldürürler, ne umdururlar.

Devlet kapitalizmini solculuk, bürokrat faşizmini ilericilik sandıkları gibi, “çivi çaktırmamak”direncini de marifet bilirler.

Çok açık söyleyelim, evvelce de yazmıştık: AKM olsun, Belediye Sarayı olsun, çirkin ve sevimsiz binalardır. AKM’nin üstelik akustiği de bozuktur.

AKM bir zevksizlik, belediye de, Profesör İlber Ortaylı’nın deyimiyle bir “utanç abidesidir”.

Oylarını CHP’ye vermeye hazırlanan bazı laik mimarlarımız uyuzluk ediyorlar ama bunlar mutlaka yıkılmalı ve yerlerine çok daha güzel, çok daha görkemli yenileri yapılmalıdır. Bu inşaat faaliyetinden kimin kaç lira kazanacağı beni ilgilendirmez. (Çünkü “memur beynine”göre para kazanmak da ayıptır.)

Fakat endişe etmesinler, ulusalcılar nasıl olsa bir katakulli çevirip iktidara gelince elbette bunlara dokunulamayacak, çünkü dokunmaya yeltenenler o zaman belki de kodeste bulunacaklar!

Belediye Sarayı’nın yapılışını hatırlarım... Önünde upuzun bir tahta perde vardı, köşeden de Saraçhane-Taksim dolmuşu kalkardı... Ellili yıllar... Taksim’de de “opera binasının”kaba inşaatının yıllarca ve yıllarca kapkara ve çirkin bir iskelet gibi sırıttığını hatırlarım, tepesinden ışıklı haberler geçerdi, sonra Sular İdaresi’nin duvarına aldılar.

Oysa şimdi bu yıkım işinin, cici mimarlarımıza şirin gelmesi gereken bir yanı da var: Bunlar Adnan Menderes’in marifetleridir.

Yani paşa babalarının has adamı Dr. Lütfi Kırdar’dan bize yadigâr değildirler. (Aynı doktor sonraları saf değiştirip Demokrat Parti’ye girmiş, Yassıada’da da yatmıştı ama zarar yok, “eserleri”Milli Şef döneminin kalıntılarıdır.)

Fakat sırf AKP’ye karşı çıkmak için belediye binasının yenilenmesi fikrini beğenmeyen Prof. Dr. Afife Batur da demiş ki: “Biz mimarlık tarihçileri, binalara güzel ya da çirkin diye değil, temsil ettikleri içerik açısından bakarız.”

Sırf bu sözüyle bile “mimarlık tarihinin tarihine”geçmiştir de, burada içerik de sizin partiye aykırı yahu, niçin mızmızlanıyorsunuz? Menderes devrinin kalıntıları yıkılacak, sevinmeniz gerekir.

Yoksa içerik açısından, örneğin Viyana’da savaştan sonra o güzelim operanın tam karşısına kondurdukları o aşağılık iş hanını, Mozart’ın evinin yerine yapılan o berbat süpermarketi de mi beğeniyorsunuz hanımefendi? Estetiğe bakmazmışsınız da, kendiniz söylediniz.

Biz sosyaldemokrat mimar olmadığımız için, bakarız.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.