Haberler

İstanbulluların su tasarrufu umut verici

Tarih: 19 Haziran 2007 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi


Melen Çayı Projesi’nin ilk etabının 20 Ekim’de devreye girmesiyle İstanbul’daki suyun yüzde 40 oranında artacağını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “İstanbullular bize destek olduğu müddetçe vatandaşlarımıza susuzluk çektirmeyeceğiz. Bir damla suyu boşa akıtmayalım” dedi.

Kayışdağı Darülaceze Fizik Tedavi Merkezi’ni ziyaret eden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını cevaplandırdı. İstanbul barajlarındaki su miktarının Ekim ayı sonuna kadar yeteceğini hatırlatan Başkan Kadir Topbaş, 20 Ekim’de Melen Çayı Projesi’nin ilk etabının devreye girmesiyle İstanbul’da kullanılan suyun yüzde 40 oranında artacağını söyledi. Kadir Topbaş, “Şu anda kullandığımız su bir önceki yıldan bize kalan yedek su, bunu kullanıyoruz. İstanbullular bize destek olduğu müddetçe, beraber olduğumuz müddetçe susuzluk çektirmeyeceğiz” dedi.

Başkan Topbaş, “Barajların doluluk oranının yüzde 40’ın altına inmesiyle” ilgili bir soruya da “İstanbulluların hassasiyetine teşekkür ediyorum, daha da olması lazım. Bir damla su bile boşa akıtmayalım. Tedariklerimiz var, ama ne olur dikkatli kullanalım, tasarruf yapalım. Araçları, halısını yıkayana ceza kesmek yerine birbirimizi ikaz edelim. Suyumuzu dikkatli ve idareli kullanırsak hiçbir problem yaşamayız. Bunu yaşatmamaya da özen gösteriyoruz” cevabını verdi. İstanbul’da Ekim ayı sonuna kadar su sıkıntısı bulunmadığını vurgulayan Topbaş, Melen Çayı’ndan Ömerli Barajı’na gelen suyu Avrupa Yakası’na taşıyacak geçiş borusunun 20 Ekim’e yetişeceğini de kaydetti.

İstanbullular her gün 500 bin metreküp su tasarruf ediyor…
NTV’nin canlı yayınına katılan İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural da su kesintisine gitmeyi düşünmediklerini belirterek, “Havalar bu şekilde giderse Ekim ayının sonuna kadar su problemimizin olmayacağını düşünüyoruz. Vatandaşımızın yaptığı tasarruf gerçekten ümit verici. İstanbul halkı tasarrufa uymasaydı şu anki durum çok daha kötü olabilirdi. Tasarruf tedbirleri sayesinde 500 bin metreküp su tasarrufu sağlandı. Bunun sürmesini halkımızın bu konuda daha duyarlı olmasını bekliyoruz” diye konuştu.

İstanbul'un çeşitli yerlerinde açtıkları kuyularla ek su kaynakları temin ettiklerini ifade eden Genel Müdür Vural, “Bu suları devreye soktuğumuzda şu anda yaşanan kuraklığın, İstanbul için yarattığı sıkıntıları daha aza indirecek” dedi. İSKİ yetkilileri de geçen yıl yaz aylarında İstanbul’da 2,5 milyon metreküp su kullanıldığını, tasarruf çağrıları sayesinde günlük kullanımın iki milyon metreküpe indiğini açıkladı. Öte yandan, İstanbul’daki barajların doluluk oranı şu anda yüzde 39,68, su miktarı ise 342 milyon 790 bin metreküp.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.