Haberler

Mahalleler Konuşuyor Sempozyumu Sonuç Bildirgesi

Tarih: 19 Haziran 2007 Kaynak: Birgün
Aşağıda adı geçen ve 'Kentsel Dönüşüm' mağduru olan İstanbul'daki 23 mahalle olarak;

- Bizler, ister imar planı revizyonu - tadilatı yoluyla, ister çeşitli yasalara dayanarak olsun, kamu kurumlarının mevcut "Kentsel Dönüşüm" proje ve uygulamalarının, sermayenin küresel vitrin yaratma amaçlı "Rantsal Bölüşüm" proje ve uygulamaları olduğunu düşünüyoruz.

- Bizler, bu ülkenin oy ve vergi veren, askere giden ve çeşitli yurttaşlık vecibelerini yerine getiren yurttaşları olduğumuz halde, mevcut projeler aracılığı ile yok sayılmak ve yaşadığımız yerleşimlerden sürgün edilmek isteniyoruz ve bu durumu kabul etmiyoruz.

- Bizler, yarım asırlık emek ve çabayla barınmak için kurduğumuz mahallelerimizin ve dost yaşamlarımızın altüst edilerek, geleceğimizin borçlandırılmasını kabullenemiyoruz. Doğup büyüdüğümüz yerlerde, torunlarımızla yaşlanabilmeyi istiyoruz.

- Bizler, mevcut mahallelerimizi terk etmeden toplu kentsel hizmetlere (barınmadan, altyapı, ulaşım, sağlık ve eğitime) eşit ve yeterli bir biçimde sahip olmayı istiyor; kentsel haklarımızın, "ne zaman, ne olacak" endişesi yaşamamak üzere artık hukuki güvenceye kavuşturulmasını talep ediyoruz.

- Bizler, demokrasinin bir iletişim, tanınma ve söze kıymet verme zemini olduğunu düşünüyoruz. Yaşamlarımıza bu denli etki eden emrivaki proje ve uygulamaları, bizleri yok saydığı için antidemokratik buluyoruz.

- Bizler, mahallelerimizde kiracı olan komşularımızın barınma ve yaşam haklarının da güvenceye kavuşturulması için kamu kurumlarını gerekli projeleri üretmeye ve sosyal devlet olmanın gereklerini yerine getirmeye davet ediyoruz.

- Bizler, yaşam alanlarımızın tarihi, sosyal, kültürel ve ekolojik değerlerini koruyan ve mekânsal kalitesini yükselten bir planlamadan yanayız. Bu yönde "Yerinde ÇözünY'ü esas alan, ihtiyaçlarımıza ve düşüncelerimize değer veren, bizim de katılabileceğimiz plan çalışmaları istiyoruz.

- Bizler, aşağıda adı geçen 23 mahalle olarak, kendi içinde siyasi, etnik, dinsel ve cinsiyet ayrımı gözetmeksizin, yukarıdaki talepler doğrultusunda bir arada davranırken sadece mahallelerimizin değil tüm istanbul'un geleceğini sahiplendiğimizi; önümüzdeki seçim sürecinde bu ihtiyaç, beklenti ve taleplerimize kulak vermeyen adayların seslerine ve sözlerine itibar etmeyeceğimizi kamuoyuna ilan ederiz.

- Bizler, Sempozyum Sunuş Bildirgesi'nde kamuoyuna seslenerek yukarıdaki talepleri savunurken, aynı zamanda aciliyeti nedeniyle:

i) 4 Haziran 2007 Pazartesi günü, Sarıyer Maden Mahallesi Dereiçi Sokak sakinlerinin içme suyuna sahip olmak için yapacakları eylemi desteklediğimizi;

ii) 6 Haziran 2007 Çarşamba günü, Ankara TOKİ'de ihalesi yapılacak olan Maltepe Başıbüyük Mahallesindeki park alanının konut alanına çevrilmesi projesine karşı, Başıbüyük halkının direnişinin yanında olduğumuzu;

Mi) Sarıyer Cumhuriyet Mahallesi'nde bir yerleşim adasının sağlık ocağı ve yol inşası "bahanesi" ile boşaltılmasına karşı mahallelinin haklı mücadelesinin yanında olduğumuzu ilan ederiz.

Beşiktaş
• Akatlar Kültür ve Dayanışma Derneği (Karanfilköy)

Beyoğlu
• İstiklal Mahallesi (Hacıhüsrev) Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği

• Okmeydanı Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği (Piyalepaşa, Mahmut Şevket Paşa, Fetihtepe, Kaptanpaşa, Keçecipiri, Örnektepe)

Eyüp
• Karadolap Mahallesi Güzelleştirme Der. Girişimi

Kartal
• Hürriyet Mahallesi Güzelleştirme Derneği

• Yakacık Mahallelerini Koruma, Yaşatma ve Güzelleştirme Derneği

Maltepe
• Başıbüyük Mahallesi Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği

Gülensu Gülsuyu Mahalleleri Güzelleştirme ve Yardımlaşma Derneği

Sarıyer
• Boğaziçi Çevre Kültür Dayanışma Derneği (Reşitpaşa, Emirgan)

• Derbent Mahallesi Güzelleştirme, Yardımlaşma, Kültür Derneği

• Fatih Sultan Mehmet Mahallesi Güzelleştirme Derneği (Armutlu, Rumelihisarüstü, Balta Limanı)

• Kazım Karabekir Yardımlaşma, Dayanışma, Güzelleştirme Derneği (Dağevleri, Kocataş, Sarıdağ)

• Maden Mahallesi Dereiçi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği

Ve...

• Dayanışmacı Atölye (Üniversite mensupları, meslek insanları ve konuyla ilgilenen gönüllülerden oluşan bir topluluktur.)

Teşekkür: 'Mahalleler Konuşuyor' sempozyumuna katılarak destek veren TMMOB ve bağlı odalara, sivil toplum kuruluşlarına ve basın mensuplarına duyarlılıkları için teşekkür ederiz.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.