Haberler

Kent Meydanı mı Rant Meydanı mı?

Tarih: 19 Haziran 2007

Bursa Kent Meydanı İnşaatı

Bursa'da tüm uyarılara karşın Santral Garaj'la sınırlı tutulan Kent Meydanı projesinin inşaatı tam gaz sürüyor. Ancak çalışmalar tamamlandığında Bursalılar nefes alacağı bir meydana değil, büyük paraların döndüğü dev bir alışveriş merkezine kavuşacak.

Toplam 68 bin metrekareyi kapsayan projenin yalnızca 14 bin metrekaresi meydana ayrılmış durumda. Geriye kalan 54 bin metrekarelik bölümde ise dükkan, mağaza, sinema, kafe ve otopark gibi ticari üniteler yer alacak.

Silüet de Bozuldu...
"Meydan" adını taşıyan proje Santral Garaj'ın çevresini düzenlemediği gibi, bölgenin siluetini de şimdiden bozmaya başladı. Yalova Yolu`ndan Bursa`ya giriş yapanlar artık Uludağ manzarasıyla değil, dev alışveriş merkezinin binasıyla karşılaşacaklar.

Kent meydanı olarak yola çıkılan projede 14 bin metrekarelik bölüm meydan olarak düzenlenirken, 54 bin metrekarelik kısım alışveriş ve eğlence mekanlarına ayrıldı. Şimdiden 6 katı bulan dev kütle her geçen gün yükselirken, Büyükşehir Belediyesi tüm eleştirilere kulak tıkadı.

Büyükşehir Belediyesi'nin en önemli prestij projelerinden biri olarak lanse edilen ve Kent Meydanı olarak yola çıkılan proje, yapılan değişikliklerle rant meydanına dönüştü. Projede yapılan değişiklikle toplam inşaat alanı 28 bin metrekareden 68 bin metrekareye çıkarılan Kent Meydanı Projesi`nde 14 bin metrakelik bölüm meydan olarak düzenlenirken, geri kalan yaklaşık 54 bin metrekarelik kısım alışveriş ve eğlence mekanlarına ayrıldı.

Kentin tüm dinamiklerinin tepkisini çekmesine rağmen bir abide gibi gün geçtikçe yükselmeye devam eden Kent Meydanı, Yalova Yolu'ndan bakıldığında Uludağ'ın o muhteşem görüntüsünü de kapatmaya başladı. Kot farkı dikkate alındığında; projenin yer üstünde kalacak olan bölümüne Fomara`dan bakıldığında 4 kat, Yalova Yolu`ndan bakıldığında ise 6 kat olarak gözüktüğü dikkat çekiyor.

Büyükşehir Belediyesi Eleştirilere Aldırmıyor
2008 yılının ilk aylarında bitirilmesi hedeflenen projede inşaat çalışmaları tüm hızıyla sürerken, ortaya bir meydandan çok dev bir alışveriş merkezinin çıktığı açıkça görülüyor. Büyükşehir Belediyesi ise, en prestijli projelerinden biri olarak lanse ettiği ancak, dev bir kütlenin ortaya çıkmaya başladığı Kent Meydanı için yapılan tüm eleştiri ve tepkilere kulağını tıkamış durumda.

Yaklaşık olarak 35 milyon YTL'ye mal olması beklenen proje, 30 yıllığına yap - işlet - devret modeliyle hayata geçirilecek. Meydan inşaatını yapan ve işletecek olan firma, Kent Meydanı ile beraberindeki alışveriş ve eğlence merkezi faaliyete geçtiğinde Büyükşehir Belediyesi`ne aylık 142 bin YTL kira ödeyecek.

Alışveriş Merkezinin Bahçesi Gibi
Toplam inşaat alanı 68 bin metrekare olan Kent Meydanı`nın tapu alanı ise 17 bin metrekare. Yer üstünde kalan kısmında eğlence ve alışveriş mekanlarının yer alacağı bina bulunacağı için, meydan alanı olarak en çok 14 bin bin metrekarelik bir bölüm kalıyor. Yaklaşık 14 bin metrekarelik bir alanın da Bursa gibi her geçen gün büyüyen, gelişen ve aynı zamanda meydana ihtiyaç duyan bir kentin ihtiyacını karşılayıp karşılamayacağı ve Kent Meydanı sıfatı taşıyıp taşımayağı ise tartışılıyor.

Yer üstünde yükselmeye devam eden ve Yalova Yolu'ndan bakıldığında 6, Fomara'dan bakıldığında 4 kat olarak gözüken inşaat dikkate alındığında, 14 bin metrekaralik alanın "alışveriş merkezinin bahçesi" gibi durduğu yorumları yapılıyor. Aynı zamanda yükselen bu binanın Yalova Yolu`ndan bakıldığında Uludağ`ın görüntüsünü kapatması ise negatif bir ayrıntı olarak dikkat çekiyor.

Buna göre; toplam inşaat alanı 68 bin metrekare olan projenin, 17 bin 500 metrekaresi mağaza ve alışveriş mekanı, 900 metrekaresi yeme - içme - fast food mekanı, 3 bin 100 metrekaresi kafe olarak ayrılırken, kültür ve eğlence mekanı olan bölümün 350 metrekaresi sergi, Bin 210 metrekaresi salon ve 250 metrekaresi de ofis olarak ayrıldı. Projede otopark ve ortak alanlar da 35 bin metrekare olarak gözüküyor.

Bu Kavşaklar Cinayettir
Bursa Büyükşehir Belediyesinin son günlerde yaptığı bir diğer çalışma ise ulaşımı iyileştirmek! adına yaptığı uygulamalar, trafikten anlamayan, sadece arabasıyla bir yerden bir yere gitmeyi “ulaşım” sananlar için sevindirici, ancak Bursa’yı tanıyıp sevenler ve ulaşımın en önemli unsurunun aslında “araç” değil; “insan” olduğunu düşünenler için endişe verici ve bu konuda eğitim alanlar için ise “felaket” olmak yolunda hızla ilerliyor.

Gelelim yapılanların yanlışlığına
- Çevre yolu tamamlandığında, transit trafiğin kent içindeki yollardan bu yola kayması nedeniyle zaten en az %25 azalacak olan kent trafiğini rahatlatacağı iddia edilerek yapılan bat-çık lara harcanan trilyonların kente “yarar” olarak geri dönüşümü asla olmayacaktır! Eski Fakülte kavşağına bakın; artık Ankara’ya giderken kavşakta değil de kavşaktan sonra tıkanıyorsunuz. İnsanlar artık bir toplu taşım aracına ulaşmak için, 50 - 60 metre değil, yüzlerce metre yürümek zorunda kalıyor. Yakın çevre yolundan çıkış yönünde hala trafik sıkışıklığı devam ediyor. Peki bu kavşakta kim kazandı? Yaya? Engelli? Aracı ile seyahat eden? Toplu taşım aracına binen? Bence sadece yüklenici ve bu projeye onay veren üst kademe yöneticiler kazanmıştır bir kazanç olduysa. Yani 5 trilyon çöpe gitti.

- Acemler Kavşağı: Bu kavşakta sadece akşam zirve saatte Bursa yönünden İzmir yönüne gidişlerde kapasite sorunu var. Onun dışında kavşak her periyotta yaklaşımlardaki araçları boşaltabiliyor. Uygulanacak bazı önlemlerle kapasitesi artırılarak bu sorun da en aza indirilebilir. Zaten çevre yolunun faaliyete geçmesiyle birlikte Ankara - İzmir trafiği çevre yoluna kayacak. Ayrıca bu kavşakta yapılacak yonca yaprağı bir uygulama, yeşili yok etmesi, mimari çirkinliği, yaya (veya engelli) ulaşımını hiçe sayması bir yana Armutlu Meydanına giden Zübeyde Hanım Caddesindeki tüm kavşakları ve Armutlu Meydanı'nı, Merinos Kavşağı'nı kilitleyecek. Bu kavşağa kamulaştırmalar dahil sanırım 10 - 15 trilyon belki daha fazla bir kaynak harcanacak. Peki bunun Bursa halkına yansıması ne olacak? Sadece başka kavşaklara kayan trafik sıkışıklığı! Bundan daha da önemlisi hız arttığı için, ölümlü yaya çarpma veya araç - araç kazalarındaki artış!

- Orhaneli Kavşağı: İşte bu kavşağa yapılacak bat - çık tümüyle kaynakların çar - çur edilmesi! Yani hangi akıl, hangi mühendis bunu önerdi anlamak mümkün değil! Bu kavşakta hiçbir saatte kapasite sorunu yoktur. En çok 2. periyotta her yaklaşım rahatça kavşağı boşaltmakta. Peki bat - çıktan sonra ne olacak? Zaten sabah ve akşam zirve saatlerde tıkanan Mudanya kavşağında tıkanıklık miktarı artacak! Hız arttığı için arkadan çarpma kazalar (ani duruşlar yaşanacağından) artacak! Bir kapasite hesabı yapılmadan, bir etüt yapılmadan, hatta eski tarihli yapılmış etütler bile incelenmeden ve yol ağının tümü göz önüne alınmadan karar verilirse harcanan sadece boşa zaman, emek ve Bursalının kaynakları olur. Ki bu kaynaklarla neler yapılabilecekken!

- Merinos Kavşağı: Alınan duyumlara göre bu kavşakta da bir bat - çık düşünülüyormuş; ama bu ilginç: bat - çık’lardan biri park kapısının oradan başlayacak (alt yapı nedeniyle), diğeri ise kavşağı geçtikten sonra! Yani artık lunaparkta gibi bir batacağız bir çıkacağız. Para ve kaynak olarak sadece batacağız da...

Tüm bu uygulamalar inanılmaz şeylerdir. Her ne kadar sokaktaki vatandaşın büyük çoğunluğunca derinlemesine düşünmeden onaylanıyor olsa da bu kavşaklar cinayettir.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.