Haberler

Design Indaba’dan Güney Afrika’da Alternatif Ev Projesi

Tarih: 20 Haziran 2007 Kaynak: Design Indaba Yazan: Mike Edmonds Çeviren: İrem Çağıl
Design Indaba’nın (D.I) onuncu kuruluş yıldönümünü kutlamak için, en iyi tasarımları farklı bir proje düzeninde sergilemek için bir seri özel proje başlatılıyor. Bu projeler Design Indaba 10x10’lar olarak adlandırılacak ve D.I mezunlarını başkalarının yararı için bir marka imajı yaratmak üzere biraraya getirecek.

İlk 10x10’lar bir Güney Afrika kasabasında, Ulusal İmar Bakanlığı’nın taleplerine uyacak ulusal ve uluslararası mimari içeriğe sahip 10 farklı düşük bütçeli imar planını oluşturacak.

İstatistikler ilk defa dünya nüfusunun yarısının kentlerde yaşadığını gösteriyor ve bu eğilimin etkileri bariz bir şekilde Güney Afrika’nın kasabalarında görülebiliyor.

Belli sayıda ulusal teşvik, İmar Bakanı Lindiwe Sisulu tarafından verilmiş. Bakan hükümetin bu konudaki duruşunu ifade ediyor ve planlamacıları, finansal kurumları ve inşaat sektörünü Ulusal İmar Politikası’nın görüşleri ve amaçları doğrultusunda destekliyor.

Karşılanabilirlik, kalite ve inşa edilebilirliğe destek olacak tasarımsal gelişimler, yetenek transferleri ve ekonomik güçlenme gibi, gereken miktarda ulusal ilerlemeyi sağlayacak atılımlar için gerekli anahtar atamalar yapılacak.

Tasarımsal gelişmenin düşük bütçeli imarın gerçekleşmesi için belirleyici etmen olduğu düşüncesi, D.I’nın gerçekleştirmeye çalıştığı ‘katma değer’lerden biri. 10x10 projesinin amaçları, tasarımı hem inşaat hem de gündelik yaşam anlamlarında kullanılabilir hale getirmek ve toplumlara uzun vadeli yetenekleri kazandırırken, bir yandan da kaliteyi oluşturmak.

10x10 projesinin hedefleri, düşük bütçeli imar planı şemalarını oluşturmayı amaçlayan bir kısım potansiyel plancı ve yerel yönetim örgütlenmeleri tarafından çok iyi bir şekilde karşılanıyor ve destekleniyor. Buna ek olarak, Güney Afrikalı büyük bir inşaat malzemesi firması, bütün tasarımların uygulamaya geçirilmesi yönündeki arzumuzu karşılamak amacıyla, sponsor olarak bu projeyi desteklemek istiyor.

Bu projeyi farklı kılan özellik, tek bir uygulama içinde belli sayıda mimarı, tasarımsal yenilikleri geleneksel bir süreçte kullanma konusunda teşvik etmesi. Dahası, bu evleri inşa ederek sonuçları değerlendirmiş ve gelecek kullanımlar için prototipler yaratılmış olacak. Yenilikleri teşvik ederken, ekiplerden çalışmaların ana bölümlerini daha önceden ele alınmış olarak düşünmeleri beklenecek.

10x10 projesinin özel amacı, en iyi tasarım çözümlerinin Güney Afrika içinden, bir uluslararası yoruma eklemlenerek oluşturulması. Tasarımlar düşük bütçeli bir imar planının doğasına uygun düşecek nitelikleri içermeli ve bu anlamdaki boyut ve bütçe parametreleriyle uyumlu olmalı. Buna ek olarak, tasarımlar bu evlerin kısa ve uzun vadeli kullanımlarına yönelik uyumlu çözümleri üretebilecek yenilikçi teknikleri ve materyalleri de göz önünde bulundurmalı. Spesifik olarak inşaatı kolaylaştıracak, modüler bileşenleri kullanacak, enerji giderlerini azaltacak optimum termal birimler ve kullanıcı tercihlerine yönelik tasarım fikirleri göz önünde bulundurulmalı.

D.I projesi orijinal tasarımları maddi olarak tamamen destekleyebilmek için 10 evin inşaatını destekleyecek. Design Indaba’nın görüşü, gelecek nesillere kalacak bir miras bırakabilmek. Bu 10 ev 10 aileye verilecek ve evlerin tasarım ilkeleri Güney Afrika’daki düşük bütçeli imar bilgi merkezine verilecek.

Tasarım ilkelerinin, departmanın fikirlere katkıda bulunması amacıyla İmar Bakanı’na sunulacak bir kitapçık olarak basılması öngörülüyor. Çözüm önerileri, imar yardımı fonu tarafından önerilen ve bütün düşük bütçeli imar projelerinin uymak zorunda olduğu finansal kısıtlamaları göz önünde bulundurularak oluşturuluyor.

Hükümetin başvuranlar arasındaki en fakir olanlara ayırdığı ev yardımı fonu şu an için 30 metrekarelik bir ikametgâh için 36.528 Rand (Güney Afrika Para Birimi). Projede 42 metrekarelik ev tasarım planları için 50.000 Rand’lık bir inşa bütçesi ayrıldı. Bütçe ev iç teçhizatını, gereken elektriği ve kanalizasyon işlerini göz önünde bulunduracak şekilde ayarlandı.

Mimari Özet
Design Indaba mimari ekipleri, 10 düşük bütçeli ev tasarımlarını yaratmak için aşağıdaki on unsuru göz önünde bulunduruyorlar:
• Her 10x10 ekibine bir Güney Afrika’lı mimar ve D.I mezunu bir asistan liderlik edecek.
• Her evin 36 metrekare ile 42 metrekare arasında bir zemin alanı olacak.
• Her ikametgah için inşaat gideri 45.000 ve 50.000 Rand arasında değişecek.
• Her tasarımın modüler ve kütle üretim teknikleri gibi inşa edilebilirlik meselelerini göz önünde bulundurması ve uygulaması gerekiyor.
• Her ünite tasarımı, inşa ve uygulama teknikleri anlamında esnek enerji tasarrufuna özen göstermeli.
• Bütün gelişimin bir parçası olarak, bütün kanalizasyon sistemlerinde su arıtımı yapılacak.
• Her tasarıma, bireysel bir ikametgahın nasıl kentsel bir çerçeve içinde kullanılabileceğine ve uzamsal ve uygulamalı kriterlerin ne olduğuna yönelik bir önerge eklenmeli.
• Tasarımların istihdama ve inşaat sektörüne uygunluğuna yönelik detaylı bir analiz sunulmalı.

Yazar Hakkında
Arup’un yönetmen yardımcısı olan Mike Edmonds, Design Indaba’nın 10x10 projesini yönetmek amacıyla görevde. 25 yılı geçen majör inşaat danışmanlığı deneyimiyle, projeyi tasarım aşamasından inşaat aşamasına kadar koordine edecek.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.