Haberler

Zorlu çok iddialı

Tarih: 20 Haziran 2007 Kaynak: Radikal
Zorlu Yapı Yatırım A.Ş. Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, İstanbul Zincirlikuyu'da 800 milyon dolara satın aldıkları Karayolları arsasında yapacakları Zorlu Center için ilk kazmayı yılbaşından önce vuracak. Zorlu inşaatı için 600-700 milyon dolar harcayacakları projeyi İstanbul'un Avrupa'nın Kültür Başkenti olacağı 2010'a yetiştirmeyi planlıyor.

Zincirlikuyu'daki Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü arsasını Zorlu Center adlı iş ve alışveriş merkezlerini, rezidensa ve oteli kapsayan projeyi gerçekleştirmek için 800 milyon dolara satın alan Zorlu Yapı Yatırım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu "Bu arazide Zorlu Center adıyla Türkiye'nin en büyük ve değerli gayrimenkul projesini gerçekleştiriyoruz. Soyadımızı verdiğimiz bu proje aradan 50 yıl geçse bile İstanbul'da parmakla gösterilecek" dedi. Dünyanın önemli metropollerindeki önemli yapıları incelediklerini belirten Zorlu 'Sizin projenize en yakını hangisi?' sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"Biliyorsunuz konsept proje için uluslararası bir yarışma açtık. Bu nedenle bir ipucu vermek istemem. Ancak Moskova deyince akla Stalin döneminde yapılan ve aralarında Ukrayna Oteli'nin de bulunduğu Yedi Kızkardeşler olarak anılan yedi yüksek bina gelir. Londra'da Parlamento binası muhteşemdir. Bunlar hemen bulundukları şehirleri hatırlatır. Zorlu Center'ın da böyle bir proje olmasını hedefliyoruz. Ancak sözlerimi o binaların benzerlerini yapacağız diye algılamamak lazım."

Ahmet Nazif Zorlu, Karayolları 17. Bölge Müdürlüğıü arsasında yılbaşından önce ilk kazmayı vuracaklarından ve hafriyat çalışmalarına başlayacaklarından emin. Yılbaşına kadar imar planı ile ilgili açılan davanın sonuçlanacağını ve düzenledikleri yarışmada ortaya çıkacak projenin de Anıtlar Kurulu'ndan geçeceğine inanan Zorlu şunları söylüyor:

'Yılbaşından önce ilk kazmayı vururuz. Ardından da tamı tamamına üç vardiya halinde gece gündüz 24 saat çalışacağız. Bu projenin kapılarını da İstanbul'un Avrupa'nın Kültür Başkenti olacağı 2010 yılında açmayı planlıyoruz. Bunun çok kısa ve iddialı bir süre olduğunu biliyoruz. Ancak gece gündüz çalışırken etrafımızı da rahatsız etmeyeceğiz. Biz Zorlu Grubu olarak tüm yatırımlarımızı zamanında ve hızlı bir şekilde tamamladık. Burada da buna şahit olacaksınız. Biz Zorlu Center projesini salt yapıp satacağımız parasını alıp sefa süreceğimiz bir iş olarak görmüyoruz. Buraya adımızı verdik ona uygun ve bunu taşıyacak bir yer olmasını hedefliyoruz. Biz buraya yatırdığımız parayı fonda değerlendirebilirdik, elimiz de yorulmazdı. Londra'da aynı paraya çok daha büyük ve uygun bir arazi alabilirdik'

En iyi otellerle görüşüyoruz
İçinde rezidans, ticaret merkezi, otel, spor salonları, müze ve elektronik kütüphanenin bulunacağı Zorlu Center dünyanın en ünlü otel zincirlerinden birini de konuk edecek. Proje hakkında Zorlu Gayrimenkul Geliştirme Müdürü Levent Ergül ve İsviçre'deki Ağa Han Mimarlık Ödülleri Genel Sekreteri Dr. Süha Özkan ile birlikte bilgi veren Ahmet Nazif zorlu birçok otel zinciriyle görüştüklerini belirterek şunları söylüyor:

"Bunların arasında Uzakdoğu'nun ünlü otel zincirlerinden Shangri La ve Mandarin Oriental var. Bulgari de İstanbul'da otel açmak istiyor. Onlarla da görüşüyoruz. Görüşeceğimiz başka önemli isimler de var"

Zorlu'nun verdiği bilgiye göre Zorlu Center yaklaşık 96 dönümlük Karayolları 17 Bölge Müdürlüğü arsasının 12-14 dönemlük bölümünü işgal edecek. Geri kalan alan tümüyle yeşil alan olarak bırakılacak. Zorlu "Bu alanı herkesin yararlanacağı bir park haline getireceğiz. Arsada 6-7 ulu çınar var. Onları sakın kesmeyin diye talimat verdim. O nedenle binanın yerini değiştireceğiz. Yeşil alana başka yerde yetişmiş büyümüş ağaçlar da getireceğiz. Harika bir yer yapacağız. Yeşil alan neymiş, park neymiş herkes öğrenecek. Bugün yeşil alanlar yok ediliyor diye endişelenenler yanıldıklaranı anlayacaklar" diyor.

İlan yalnız Türk basınında
Zorlu Gayrimunkal Yatırım A.Ş. Zorlu Center'ın projelendirilme aşamasında da Türkiye'de bir ilke imza atıyor. Bu amaçla ilk önce bir uluslarararası yarışma düzenlendi. Bu yarışmanın şirket yetkililerinin yanı sıra Türkiye'nin mimari alanındaki önemli isimlerinden Doğan Tekeli ve Köksal Anadol'dan oluşan bir danışma kurulu var. Yarışmaya en az 100 bin metrekarelik kentsel kullanım alanını kavramsal düzeyden ihale dosyasına kadar bitirmiş, uluslararası ve ulusal ödüller almış, uluslararası yayınlar ve uluslararası jüri üyelikleri görevlerinde bulunmuş yerli ve yabancı mimarlar, mimari bürolar, kentsel tasarımcılar ve kentsel tasarım büroları katılabilecek. Danışma Kurulu'nun yapacağı ilk elemede ön yeterliliği geçenler üç ay içinde bir konsept proje hazırlayacak. Ardından uluslararası bir jüri oluşturulacak. Jüri projelerden 12'sini seçecek. Bu projelerin sahiplerine 140 biner dolar ödenecek. Sonra bunlardan 4'ü görüşünün ve onayının alınması için Anıtlar Yüksek Kurulu'na gönderilecek. Anıtlar Yüksek Kurulu'nun 'tamam' diyeceği proje detaylandırılacak ve harekete geçilecek. Bu projeye ayrıca bir ödeme daha yapılacak.

Yarışmanın yöneticisi Dr. Süha Özkan uluslararası yarışmanın ilanının Türk mimarlarına destek olmak amacıyla yalnızca Türkiye'de ve Türkçe yayımlanan gazetelere verildiğini belirterek şunları söylüyor:

"Ahmet Nazif bey bunda özellikle ısrarcı oldu. Projemize Türk mimarların yoğun katılımını istiyoruz. Bu karar Türkiye mimarlar camiasında da destek buldu. Türk mimarları yabancılarla konsorsiyum oluşturup gelebilirler. Zaten şu ana kadar 20 başvuru var ve bilgi almak istiyorlar".

Ahmet Nazif Zorlu da ilk başta ikinci elemenin altı proje içinden yapılması yolunda ortaya çıkan görüşün sonra değiştiğini belirterek "12 projeden seçeceğiz. Daha çok çeşitten seçim yapmak her zaman iyi sonuç verir. Projelerin hem dürnya mimarlık sanatında son gelişmeleri yansıtmasını, hem de tüm kıtalardan buna katkı olmasını istiyoruz" dedi.

700 milyon dolar harcarız
Ahmet Nazif Zorlu, Zorlu Center için 600-700 milyon dolar civarında bir harcama yapacaklarını belirterek "Şu anda ortada proje olmadığı için bunu yaklaşık olarak söylüyoruz. Bu bizim prestij projemiz. Tabii para kazanacağız, tabii bunun hesabını yapıyoruz. Ama Zorlu Center'ın ismimize layık eser olması için hiçbir fedakârlıktan kaçınmayacağız" dedi. Hesaplamalar Zorlu Center'ın, Türkiye'nin en büyük gayrimenkul projeleri arasında ön sıralarda yer alacağını gösteriyor. Örneğin bu projede 1 milyon ton hafriyat yapılacak. Hafriyatın 12 tonluk araçlara yüklenmesi durumunda 90 bin kamyon gerekecek. Zorlu hafriyatın taşınmasında özenli davranacaklarını belirterek 'Kamyonların üstü brandayla kapatılacak. Hafriyat alanından çıkan kamyonlar şehir trafiğine girmeden yıkanacak ve ortalığı kirletmeyecekler" dedi.

'İhalede çok iddialıydım'
Zorlu, Karayolları arsası ihalesine mutlak kazanmak için girdiğini belirterek "Fiyat yoğun rekabet nedeniyle hayli yükseldi. Ancak biz çok iddialıydık ve kazanmayı kafaya koymuştuk. İhalede yenilgi kolay kabul edilebilir bir şey değildir. Ne parayla, ne pulla ölçülür. Paran varsa 100 milyon dolar daha verirsin ihaleyi alırsın" dedi. "Eski İETT Garajı ihalesi iptal edilirse ilgilenir misiniz?" sorusuna ise Zorlu şu yanıtı verdi:

"İhale süreci sonuçlanmadı. Konuşmam iyi olmaz. İptal durumunda devletimiz ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi büyük gelirden olacak. Para ödenseydi devletin kasasına KDV ve harç olarak 135 milyon dolar girecekti. Belediye 705 milyon dolar alacaktı. Parayla da yatırım yapacaklardı. Sama Dubai ile girdiğimiz rekabetle fiyatın yükselmesine katkıda bulunduğumuz için memnunum. Ancak o ihaleyi Dubaililer prestij nedeniyle almaya kararlıydı. Biz daha iyisini aldığımız için fiyatı yükseltmedik".

'Adalete ve Türkiye'ye güveniyoruz'
Ahmet Nazif Zorlu, imar planının iptal davası devam ettiği için eski İETT Garajı arsası için açılan ihaleyi kazanmasına rağmen parayı ödemekten kaçınan Dubai merkezli Sama Dubai örneğinin verilip 'Siz neye güvenip parayı ödediniz. İmar planı iptal davasının reddedileceğine mi inanıyorsunuz?' sorusuna ise şu yanıtı veriyor:

'Biz Türk adaletine güveniyoruz ve en doğru kararın çıkacağına inanıyoruz. İstanbul'un göbeğinde bir arazinin o durumda kalması mı, yoksa tüm dünyanın gıpta edeceği bir projeye ev sahipliği yapması mı doğru? Şimdi o arazide ne var? Depo olarak kullanılıyor. Halbuki bizim projemiz gerçekleştiği zaman dışa açık ve tüm İstanbul halkının alışveriş merkezinden, kuracağımız müzesinden ve elektronik kütüphanesinden yararlanacağı, dünyanın en saygın insanlarına ev sahipliği yapacak bir merkez olacak. Geçenlerde sabah yürüyüşümü yapıyordum. Hiç tanımadığım bir hanım gelip beni tebrik etti ve yüreklendirdi. Bu işi de iyi sonuçlandıracağımızı söyledi. Bursa'da, Trabzon'da, Manisa'da hep böyle olaylarla karşılaştım. Bunları gördü ve yaşadım, Türk adaletine güvendiğim için parayı hiç tereddüt etmeden yatırdım. Burası bizim ülkemiz. Bu ülkede iyi işler yapmalıyız. Bizden öncekilerin yaptığı iyi işleri devam ettirmeliyiz. Benim, ailemin ve sülalemin tüm malı mülkü, parası bu ülkede. Dışarıda, bir off shore şirkette kişisel malımızı paramızı tespit edene, bulana tüm servetimi gözümü kırpmadan veririm. Ülkemize inanıyoruz ve güveniyoruz."

'CV'sini beğenmediğimiz kişiye rezidanstan satış yapmayacağız'
Ahmet Nazif Zorlu, Zorlu Center'da yer alacak rezidanstan ancak dünyadaki itibarlı ve saygın kişilere satış yapacaklarını belirtiyor. 'Getir parayı, al rezidansı' politikası uygulamayacaklarını belirten Zorlu Yapı Yatırım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu şunları anlattı:

"Geçtiğimiz yıllarda Londra'dayım. Hyde Park'a yakın bir otelde kalıyorum. Otelin karşısında dehşetli bir inşaat faaliyeti var. Sordum, araştırdım rezidans yapıyorlarmış. Kaç para dedim. Bana dediler ki yapanlar öyle parayı alıp mülkü vermiyorlar. Önce senin CV'ni istiyorlar. CV'ni inceleyip seni beğenirlerse, ne yaptığını ne ettiğini görüp 'bu adam buraya layık' derlerse çağırıp pazarlığa oturuyorlar dediler. Biz de Zorlu Center'da bunu yapacağız. CV'sini inceleyip beğendiğimize satış yapacağız."

'Stüdyo yapmayacağız'
Zorlu Center'da son dönemin en çok rağbet gören daire tipi olan stüdyo daireler bulunmayacak. Zorlu konuya ilişkin şunları söyledi:

"Arkadaşlarım stüdyo dairelerin çok para ettiğini söylüyor. Ama ben stüdyo daire yapmayacağım, çünkü amaç dışı kullanılıyorlar. Bunu diğer sakinlerin rahatı için yapacağız. Zorlu Center dünyanın saygın isimlerinin birinci adresi olma hedefiyle yola çıkıyor. Dubai'nin çölde yaptığını biz niye cennet İstanbul'da gerçekleştirmeyelim?"

'Helikopterle üzerinde tur atıyorum'
Zorlu Center'ın, Ahmet Nazif Zorlu'yu son dönemde en çok heyecanlandıran proje olduğunu anlatırken yüz ifadesinden sezmek mümkün. İstanbul'u geçmişte de havadan helikopterle gezdiğini belirten Zorlu 'Atalarımızdan, dedelerimizden kalanları son 50 yılda bitirmişiz. Elimde yetkim olsa onlardan kalan eserlerin etrafını yıkar, gün ışığına çıkartır ve yeşil alan yaparım. Bizim yapacağımız proje hem dışa açık, hem de onlara layık bir eser olacak. Örneğin diğer yüksek binaların aksine pencereleri açılıp kapanabilecek" diyor. Ahmet Nazif Zorlu'nun helikopter gezilerinin Karayolları 17. Bölge arsasını satın aldıktan sonra daha da yoğunlaştığını belirterek "Arsaya gidiyorum. Haftada bir iki kez de havadan helikopterle üzerinden geçiyorum. Bu kadar önemli bir projeyi gerçekleştireceğimiz arsayla yakından ilgilenmemiz normal" diyor.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.