Haberler

Zorlu Center Mimarlık ve Kentsel Tasarım Yarışması ile İlgili Merak Edilenler

Tarih: 20 Haziran 2007 Yazan: Gökçe Aras


Yarışma Alanının İstanbul Boğazı'ndaki Konumu
Kaynak: zorlucenter.worldarchitecturecom.com

Zorlu Holding geçtiğimiz aylarda ihale sonucunda satın aldığı Karayolları Arazisi’nde kentsel karma kullanım alanı olarak tasarlanacak ve inşa edilecek olan Zorlu Center için ulusal ve uluslararası mimarlık ve kentsel tasarım bürolarına yeterlilik çağrısı yapıyor. Ağa Han Mimarlık Ödülleri Eski Genel Sekreteri Dr. Suha Özkan’ın yöneticisi olduğu yarışmada ön seçim için uygulanacak temel ölçütler arasında katılımcılardan “en az 100.000 m²’lik kentsel kullanım alanının, kavramsal düzeyden ihale dosyasına kadar bitirilmiş olması, uluslararası ve ulusal ödüller alınmış olması, uluslararası yayınlar ve uluslararası jüri üyelikleri görevlerinde bulunulmuş olması” bekleniyor. 02 Temmuz'a kadar başvuruları sürecek olan yarışma Türkiye’de bu anlamda bir ilk olmasıyla dikkat çekiyor. Yarışma Yöneticisi olan Dr. Suha Özkan’a yarışma ile ilgili birkaç soru yönelttik.

Gökçe Aras: Zorlu Grubu’nun açmış olduğu bu Mimarlık ve Kentsel Tasarım Yarışması’nın ana çizgilerinin belirlenmesinde hangi unsurlar öne çıkıyor?

Suha Özkan: Zincirlikuyu’daki Boğaz silüeti içinde yer alan çok değerli bu alan için verilmiş olan bir Karma Kentsel Kullanım söz konusu. Bir bakıma kendi başına bir “mini micro” kent olma potansiyeli olan bu alanda yer alacak konut, ticaret, çalışma, kültür - sanat, açık alanlar ve parkların uyumlu bir etkileşim içinde olması düşünülüyor. Burada çok katlı gökdelen türü yapılaşma yerine zeminde toprak seviyesinde bütünleşen bir kentsel oluşum, bir yapı kompleksi ya da külliye türü bir kentsel ortam aranıyor.

GA: Siz bu sürece hangi aşamadan itibaren dahil oldunuz?

SÖ: Nisan 2007 başında Zorlu Gayrimenkul sorumlularına ulusal ve uluslararası ortamda mimarlık ve kentsel tasarım konularında proje edinme yöntemleri ile ilgili bir rapor verdim. Bu belgede: a) Tek ya da iki aşamalı ulusal ya da uluslararası yarışmalar, b) Ulusal ve uluslararası ortamdan seçilmiş kişilerden alınacak proje teklifleri c) İşi doğrudan güvenilen bir büroya vermek gibi seçenekleri sundum. Zorlu Gurubu "b" şıkkında belirtilen “yetkin” bürolardan proje teklifi seçeneğini yeğledi. Nisan 2007’den bu yana çalışmaktayım.


Yarışma Alanının Uydudan Görünümü, Kaynak: zorlucenter.worldarchitecturecom.com 

GA: Başvuruların değerlendirilmesi aşamasında bir “Danışma Kurulu”nun adı geçiyor. Danışma Kurulu üyeleri neden açıklanmadı?

SÖ: Danışma Kurulu’nun, katılımını henüz teyit etmemiş bir üyesi var. O kişi teyit ettiğinde ya da yerine gelecek kişi belirlendikten sonra elbette açıklanır. Bu açıklamanın zamanlaması konusunda seçimin adaleti açısından iyi düşünmek gerektiği kanısındayım.

GA: Bir konsorsiyum oluşturulduğu takdirde şartnamede belirtilen “100.000 m²’lik inşaat alanı gerçekleştirmiş olmak” şartı konsorsiyumlardaki bütün ortakları mı kapsıyor?

SÖ: Birlikte başvuru (konsorsiyum) durumunda yeterlilik için aranan ölçütlerin varlığı önemli. 100.000 m² yapı + uluslararası nitelemeler, birlikteliğin farklı üyeleri tarafından edinilmiş olabilir.

GA: Yarışmanın eki olarak belirtilen İmar Planı Açıklama Raporu’nda proje “Kentsel Karma Kullanım Alanı” olarak tanımlanmış. Bu kavramı kısaca açıklayabilir misiniz?

SÖ: Bu bilgi ve yüzdeleri, açtığımız internet sitesi içinde zorlucenter.worldarchitecturecom.com ayrıntılı olarak belirtiliyor. Yarışmacılara sunacağımız “İhtiyaç Programı” bu konuya hem kesinlik hem de derinlik getirecek.

GA: TMMOB Şehir Plancıları Odası’nın açmış olduğu dava hala devam ediyor. Bu davanın süreci sekteye uğratması söz konusu olabilir mi?

SÖ: Çalışmalarımız özelleştirme süreci içinde yapılan, satışa temel olan imar planı kararlarınına bağımlı. Yasal süreç ve sonuçlar Türkiye Cumhuriyeti içindeki her kişi ve kurumun uyacağı kararlar. Şu anda eldeki yasal dayanaklardan başka bir kaynak olması söz konusu olamaz. Burada bir yasal süreci bahane ederek projenin ya da kamuya yapılan ödemelerin geciktirilmemiş olması herkesin takdir ettiği bir tutum.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.