Haberler

Yıllardır "yanlış" restore edilen Ani Harebeliri'nde projeye dönüldü

Tarih: 20 Haziran 2007 Kaynak: Zaman Yazan: Murat Kaban
Kars'ta bulunan tarihi Ani Harabeleri'nde yapılan restorasyonların 'yanlış' olduğu anlaşılınca proje çalışmalarına dönüldü. "İlk önce proje, sonra uygulama" kaidesiyle hareket eden bakanlık, ilk proje uygulamasını bu sene yapacak.

Türkiye ile Ermenistan sınırında bulunan ve tarihi öneme sahip olan Ani Antik Kenti, uzun yıllardır hem kazı hem de restorasyon çalışmalarına sahne oluyor. 1993 yılında başlanan restorasyon çalışmalarının uygulamasında bir yanlışlık gören Kültür ve Turizm Bakanlığı 2002 yılında bu çalışmaları durdurdu. Restorasyon için sunulan projeler ile yapılan çalışmalar arasında bir farklılık gören Bakanlık, bundan sonra yapılacak her restorasyon için proje çalışması başlattı. Buna göre, önce sunulan projeler incelenecek, uygun görüldüğü takdirde daha sonra restorasyona başlanılacak. 2002 yılından sonra başlanılan proje çalışmaları bu sene ilk meyvelerini verirken, kabul edilen 2 proje ile Ani'de ağustos ayında çalışmalar başlayacak. Kars Kültür ve Turizm İl Müdürü Kenan Bekis, restorasyonların bakanlık tarafından yürütüldüğünü ve bunun ise ödeneklere bağlı olduğunu kaydetti. Bakanlığın Ani Ören Yeri'ni geliştirme projeleri olduğunu aktaran Bekis, bu kapsamda restorasyon, kazı, ışıklandırma, yol çalışmaları, sit alanının genişletilmesi, güvenlik, günü birlik tesislerin olduğunu söyledi. Kazı ve restorasyonların bu yaz başlayacağını dile getiren Bekis, bakanlığın yürüttüğü restorasyonun seçimlere takılabilme ihtimalinin olduğunu aktardı. Ören Yeri'nde bulunan günü birlik tesisin de yenilenerek karşılama merkezi olacağını açıklayan Bekis, "Ani Harabeleri bakanımızın sürekli gündeminde. Günü birlik tesisi elden geçirerek hem çalışma yapan ekiplerin konaklaması için bir merkez hem de bilet satış yeri olarak kullanmayı düşünüyoruz." dedi.

Alp: Seçimler restorasyon çalışmalarını etkilemez
Kars Müze Müdürü Necmettin Alp ise seçimlerin restorasyonları etkilemeyeceğini ifade ederek, devlette devamlılığın esas olduğunu vurguladı. Ani'deki restorasyonların uygulamalarında hata olduğunu ve bu sebeple de durdurulduğunu aktaran Alp, "2002 yılından sonra proje çalışmaları esas alındı. Bundan önce sunulan proje ile yapılan çalışma birbirini tutmuyordu. Mesela eserde var olan Selçuklu kitabesinin önünde projede duvar yer alıyordu ve bu eserlerin aslına uygun olmadan restore edilmesine sebep oluyordu. Fiili çalışmalar durduktan sonra proje çalışmaları başlatıldı. Gözden geçirilen projeler bu sene ilk ürünler verilecek. Resimli Kilise ile Anadolu'nun ilk Türk camisi olan Ebu Menucehr Camii restore edilecek." diye konuştu.

Kazı ekibi yine değiştirildi
Ani Harabeleri'nde yaklaşık 18 yıldan beri yürütülen kazı çalışmaları da bu sene bir yıl ara ile yeniden başlayacak. Ancak çalışmayı yürütecek ekip bu yıl da Bakanlar Kurulu kararı ile değiştirildi. 1989 yılında Hacettepe Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Beyhan Karamağaralıoğlu'na verilen kazı çalışmaları 2005'e kadar bu ekip tarafından yürütüldü. 2005 yılında Karamağaralıoğlu'ndan alınan görev Atatürk Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Hazma Gündoğdu'ya verildi. Gündoğdu ise bir yıl 'yürüttüğü' görevini sağlık nedenlerini ileri sürerek yapmadı. Geçtiğimiz yıl ise kazı çalışmaları Müzeler Müdürlüğüne verildi. Ancak bu sene yine çalışmalar el değiştirdi ve Marmara Üniversitesi Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Yaşar Çoruhlu'ya verildi.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.