Haberler

Ahmet Nazif Zorlu, belediye başkanı olur mu?

Tarih: 21 Haziran 2007 Kaynak: Sabah Yazan: Meliha Okur
Eminim, başlık ilginizi çekti! Başlığı böyle atmama, Zorlu Holding'in patronu Ahmet Nazif Zorlu neden oldu. 250 dönüm yeşil alan üzerine kurduğu Vestel City'yi gezen bir arkadaşı, "Niçin belediye başkanı olmayı düşünmüyorsun?" diye sormuş. Açıkçası Zorlu Holding'de Ahmet Nazif Zorlu, Zorlu Gayrimenkul Geliştirme Gen el Müdürü Levent Ergül ve İsviçre'deki Ağa Han Mimarlık Ödülleri Genel Sekreteri olan Dr. Süha Özkan'la bir araya gelip, "Karayolları arazisi" ile ilgili anlattıklarını dinleyince, "Belediye başkanı olur musunuz?" deyiverdim.

Oysa Zorlu, Moskova'daki 'Stalin'in Kızkardeşleri' gibi dev bir eseri ve Londra Parlamentosu'nu anlatıyordu!.. Soruma şaşırmadı! "Aman ha!" demedi. "Vestel City'yi gördünüz. Vestel City'nin tüm peyzajı ile kendim ilgilendim. Arazide yığınla zeytin ağacı vardı, kestirmedim, söktürdüm. Ağaçların yüzde 90'ı yeniden tuttu. Üstelik bu yıl Vestel City'de bol bol zeytin topladık." diye konuştu. Tarzı beni etkiledi. Öyle ya, Zorlu, İstanbul'a belediye başkanı olur mu?
Şahsen ben Zorlu'yu, Ziya Paşa'nın meşhur dizesinde olduğu gibi izleyeceğim.

"Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz,
Görünür şahsın rütbei aklı eserinde."

Zorlu, anlatımıyla ve vizyonuyla dünya liginde koşuyor! Sınıf atlamış. Konsensüs arıyor, uzlaşmacı tavrı, estetik kaygısı ve kentsel dönüşüm diye ağzından dökülen sözcükler beni şaşırtıyor. Cumhuriyet tarihinin en iddialı kompleksini yapacak. İstanbul'un Avrupa Kültür Başkenti olacağı 2010 yılına damga vurmak istiyor. 2.5 yıl sonra "Zorlu Center'ı" açacak. 800 milyon dolar yatırdığı arazinin turizm, kongre, alışveriş merkezi, rezidans, büro, elektronik kütüphane ve Zorlu Parkı'ndan oluşacak yedi merkezi için 700 milyon dolar harcayacak.

Amacı Zorlu Center'ı İstanbul'un oksijen deposu yapmak!
7 tepeli şehre 7 tepeli tarihi eser bırakmak! İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş alınmasın!.. Zorlu Center için yarısı Türk, yarısı yabancı 12 mimar yarışacak. Start verildi. 12 proje, 10 Temmuz'a kadar seçilip Anıtlar Yüksek Kurulu'na gönderilecek. Seçilecek her projeye 140 bin dolar ödenecek.

Az şey mi? Zorlu, Karayolları arazisi üzerindeki "8 çınar ağacına hiçbir koşulda dokunulmayacak" diye talimat vermiş.
Gerekirse proje değişecek. İlk kazma yılbaşında vurulacak. Planlama tam!..

Ancak paranın gözü kör olsun! Hep kafamızı karıştırıyor. Eğer Zorlu, 800 milyon doları karayolları arazisine bağlamak yerine bankaya yatırsaydı ne kazanırdı?

Zorlu, "Günlük 200 bin dolar gelir, hiç fena değil" diyor.

Demek ki, dolara en az yüzde 6 ile 7 arasında faiz veriliyor. Günde 200 bin, yılda 72 milyon dolar gelir!
Doğrusu Türkiye'nin varlıklarının teker teker elden çıktığı bir dönemde Zorlu'nun verdiği bu çarpıcı yanıt anlamlı.
"Her şey ülkem için!"

Yorum sizin!
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.