Haberler

‘Kent Meydanı’na çarpıcı cevaplar

Tarih: 21 Haziran 2007 Kaynak: Vatan
Aylardır Bursa gündemini meşgul eden Kent Meydanı Projesi ile ilgili eleştirilere, işin sahibi Büyükşehir Belediyesi’nin Başkanı Hikmet Şahin ile Sönmez - Küçükçalık Girişim Grubu’nun ortağı, Sönmez Holding Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez yanıt verdi.

Büyük düşünüyoruz
Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, Bursa'nın sahip olduğu potansiyeli harekete geçirecek projeleri bir bir gerçekleştirdiklerini belirterek, "Büyük düşünüyoruz ve büyük projeleri hayata geçiriyoruz. Üç yıl önce sorunlar yumağı içindeki Bursa'nın, 2 yıl sonrası daha da güzel olacak" dedi.

Skal Bursa’nın toplantısına konuk olan Başkan Şahin, Kent Meydanı ve Çarşı, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi ile Spor Kompleksi başta olmak üzere kentin vizyonunu genişleten projelerini anlattı. Birçok kentin ayrı ayrı sahip olduğu özelliklerin tamamına sahip olan Bursa'yı 'hazine sandığı' olarak nitelendiren Şahin, "Binlerce yıllık tarihi olan Bursa'nın ülke turizminden aldığı pay yüzde 1,5 seviyesinde. Tarihi, termal suları, Uludağ'ı, denizi olan bir kentin turizmi bu seviyede mi olmalı? Bunu düşünerek, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nin inşaatını başlattık. Hızlı feribot seferleri ile Bursa'yı İstanbul'a dolayısıyla Avrupa'ya ve dünyaya yakınlaştırdık. Sadece İstanbul'a gelen turistlerin yüzde 20'si günü birlik Bursa'ya gelirse, kentimizin ülke turizminden aldığı pay yüzde 2 oranında artacak" dedi.

Bursa'nın sıkıntılarını konuşmak yerine tespit edip harekete geçtiklerini, marka kent olma yolunda atılan adımların her geçen gün biraz daha hızlandığını ifade eden Şahin, Bursa'ya adına yakışır bir Kent Meydanı ve Çarşı kazandırdıklarını söyledi. Bugün bazı kesimler tarafından eleştirilen Kent Meydanı ve Çarşı Projesi'nin tamamlandığında, eleştirenlerin bile hayranlık duyacakları bir çalışma olacağını dile getiren Şahin, "Kent Meydanı etrafı çevrili avlu demektir. Düz boş bir alana kent meydanı denilemez. Dünyanın birçok kentinde bunun örnekleri vardır. Dünyanın en meşhur meydanlarından biri ola San Marco Meydanı'nın oluşumu da böyledir. Yapılan çalışma yalnızca Bursa'ya değil Türkiye'ye kazandırılacak bir projedir. Ama biraz sabır. Kent Meydanı ve Çarşı Projesi, şu anda inşaatı devam eden çalışma ile bitmeyecek. Valilik ve Osmangazi Belediyesi arasındaki bölgenin de alana dahil olacak" dedi.

Çağdaş spor kompleksi
Bursa'nın vizyon projelerinin eksikliğinden dolayı bir çok ilin gerisinde kaldığını ifade eden Şahin, "Göreve geldiğimiz günden bu yana Bursa'nın vizyonunu değiştiren, ufkunu açan projeleri hayata geçiriyoruz. Spor Kompleksi ile de bu projelere bir yenisini daha ekliyoruz" dedi.

Şahin, Bursa'nın Türkiye'de düzenlenen uluslararası organizasyonlarda ev sahipliği yapmasına imkan sağlayacak dünya standartlarında Spor Kompleksi Projesi'ni milletvekilleri, meclis üyeleri ve Bursaspor Yönetim Kurulu ile paylaştıklarını, kamuoyunun da çalışmaya büyük destek verdiğini belirterek, Türkiye çapında ses getirecek projeyi çok yakında hayata geçireceklerini söyledi.

Şahin, BUTTİM'de Hazine'nin Büyükşehir Belediyesi'ne tahsis ettiği arazinin spor ve eğitim amaçlı kulanım zorunluluğunun olduğunu dile getirerek, "Bu projeyi başka bir yere yapmak istesek, Büyükşehir Belediyesi'nin böyle bir büyüklükte arazisi yok. Proje kapsamında Bursa, yıllardır özlediği 35 bin kişilik stad, 7 bin 500 kişilik salonu ve uluslararası standartlarda yüzme havuzuna kavuşacak. Bursa, artık Türkiye'de düzenlenecek bir dünya çapında bir organizasyona ev sahipliği yapabilecek" diye konuştu.

Değişikliğe gidilmedi
Kent Meydanı Projesi'nin yüklenici grubu 'Sönmez-Küçükçalık Girişimi'nin ortağı Sönmez Holding Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, Proje ile ilgili eleştirilere Çelik Palas Oteli'nde düzenlediği sohbet toplantısında yanıt verdi.

Celal Sönmez, hiçbir dayanağı bulunmayan, haksız, hayali ve abartılı suçlamaların 'peşkeş' ifadesinin de yer aldığı boyutlara ulaşmasıyla, kamuoyunu doğru bilgilendirecek açıklamalar yapmanın kaçınılmaz hale geldiğini belirterek, "Sönmez Ailesi olarak ne buna ihtiyacımız var, ne de böyle bir iş söz konusu. Bursa kamuoyu da bunu çok iyi bilmektedir. Birtakım şeyler, bize de sıçratılmaya çalışılıyor" dedi.

Sönmez, Proje'de hiçbir değişikliğe gidilmediğini belirterek, bu yönde çıkarılan haberlerin 'asılsız ve maksatlı' olduğunu söyledi.

Mülkün asıl sahibi olan Büyükşehir Belediyesi'nin, yarışmada elde edilen projede jürinin önerisi ve müelliflerin de onayıyla değişiklik yaptığına ve daha sonra ihaleye çıktığına dikkat çeken Sönmez, "İhale sonrası projedeki tek bir çivinin yerinin bile değiştirilemeyeceğini ve zaten değiştirilmediğini" vurguladı.

Sönmez, şöyle devam etti: "İnşaat miktarı proje üzerinde yapılan değişiklikle 68 bin metrekareye ulaştı. Aylar sonra ihale yapılıp inşaata başladıktan bir süre sonra aslı astarı olmayan, inanılmaz boyutta yayınlar yapılmaya başlandı. Sanki ihale sonrası inşaata ilave yapıldı ve firmaya rant sağlandı. Kamuoyunda böyle bir izlenim yaratıldı. Bu kesinlikle doğru değil. Proje sonrası tek bir değişiklik yapılmadı. Eğer burada bir rant varsa, o da kamunundur. Rayiç bedeller ve kazanç konusunda da şişirilmiş rakamlar yayınlandı, 500 milyon dolar gelir elde edeceğimize ilişkin haber çıktı. Bunun yarısına, hatta 3’te 1’ine razıyım."

Sönmez, kötü görünümde olan Santral Garaj'ın, önceki başkanların da gündeminde olduğunu anımsatarak, projeyi yaşama geçirmeyi başaran Hikmet Şahin'i tebrik etti. Sönmez, bir Bursalı olarak kendisini ilgilendiren projeyi çok güzel bulduğunu ifade etti. Celal Sönmez, sorular üzerine, yeni spor kompleksi ihalesine girmeyeceğinin de altını çizdi.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.