Haberler

TBMM'nin yeni hizmet binalarının temeli atıldı

Tarih: 22 Haziran 2007 Kaynak: Hürriyet
TBMM Başkanı Bülent Arınç, herkesin hayatında dönüm, kırılma noktalarının olabileceğini, ancak Meclisin her zaman milletin hizmetinde olacağını belirterek, “Siyaset yapmanın tek yeri, TBMM'de milletvekili olmak değildir. Bugünün yarını da var” dedi.

Arınç, Meclis kampüsü içinde yapılacak olan, ziyaretçi kabul salonu, kütüphane araştırma merkezi ve arşiv binası ile Genel Sekreterlik yeni hizmet binalarından oluşan kompleksin temelini attı.

Temel atma dolayısıyla düzenlenen törene, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, milletvekilleri, Meclis bürokratları ve çalışanları katıldı.

Arınç, burada yaptığı konuşmada, istikrarlı bir dönem geçirdiklerini, 22. dönemin görevini son güne kadar yapmasından mutluluk duyduklarını söyledi.

Bu parlamento kampüsünün, 3. parlamento binası olduğunu anımsatan Arınç, “Birincisi Ulus'ta en azından her 23 Nisan'da ziyaret ettiğimiz, 23 Nisan 1920'de toplanan ilk meclisimizin açıldığı o basit binadır. İkincisi, Ankara Palas'ın karşısındaki yine küçük, mütevazı parlamento binasıdır” diye konuştu. Arınç, bu parlamento binasında, 1961'den bu yana yasama faaliyetlerinin sürdürüldüğünü hatırlattı.

Göreve geldiklerinde, 5 yıllık bir master plan hazırladıklarını anlatan Arınç, Meclisin bütünlüğünü, görüntüsünü, kullanış amacını, yeşil bitki örtüsünü bozmadan neler yapabileceklerini düşündüklerini söyledi.

“Nohut oda-bakla sofa”
TBMM Başkanı Arınç, aradan geçen 45-50 yıl içinde bu binalardaki altyapının, çok büyük tahribata uğradığını, süratle bunları yenileme çabasına girdiklerini ifade etti.

Milletvekillerinin çalışma ofislerinin son derece yetersiz olduğuna işaret eden Arınç, bu ofisleri, “nohut oda bakla sofa” şeklinde niteledi. Arınç, ofislerin, Turgut Özal döneminde 1983'ten sonra, bu şekliyle yapıldığını kaydetti.

Milletvekillerinin çalışma yapamadığı, gazete, kitap okuyamadığı, iki satır yazı yazıp, kendisine konuşma hazırlayamadığı yönündeki şikayetleri bildiğini belirten Arınç, “Milletvekillerimize rahat bir çalışma ofisi nasıl hazırlayabiliriz? Bunun için önce dışarda yer aradık. Ama mümkün olmadı. Personelin çalışma şartları uygun değildi, onlar için ne yapabiliriz? Ziyaretçi kabul salonlarımız yetersiz. Bütün bunları giderebilmek için neler yapabileceğimizi görüştük” diye konuştu.

“Fiziki mekan olarak yetersiz”
Çok zengin bir kütüphaneleri bulunduğunu ifade eden Arınç, ancak kütüphanenin de fiziki mekan olarak yetersiz ve arşivin korunmadan mahrum olduğunu söyledi.

Bülent Arınç, bu nedenle kütüphane, arşiv binası yapmaları, araştırma merkezini de ciddi şekilde organize etmeleri gerektiğini düşündüklerini belirtti.

Fitnes centerlara, konferans, basın toplantısı salonlarına, milletvekillerinin çalışmalarını en iyi şartlarda yapmaları için sosyal ve kültürel amaçlı yeni mekanlara ihtiyaçları olduğunu düşündüklerini vurgulayan Arınç, bu ihtiyaçların bir araya getirilerek, temelini atacakları bu kompleksin ortaya çıktığını vurguladı.

Arınç, yeşile duyarlı yönetim olduklarını, tarih ve tabiat varlıklarının çok iyi korunması gerektiğine inandıklarını söyledi.

Tarih ve yüksek tabiat varlıkları kurulundan, bu projenin çok iyi olduğunu belirten bir mektup aldıklarını anlatan Arınç, bu mektupta, “Bize bugüne kadar Meclisten herhangi bir inşaat için yazı ve izin istenmemişti. Siz hem çevreye hem tarih ve tabiat varlıklarına duyarlı oldunuz. Bize sorduğunuz için size teşekkür ediyoruz” denildiğini aktardı.

40 metrekarelik çalışma ofisi
TBMM Başkanı Arınç, her biri 40 metrekareden oluşacak milletvekili çalışma ofislerinin yüzde 60'ının, temelini atacakları genel sekreterlik binası içinde yer alacağını, çalışma ofisinin 24 metrekaresinin milletvekilinin çalışma alanı, 16 metrekaresinin ise danışman ve sekreterinin bulunacağı bölüm olacağını bildirdi.

Parlamento çalışanlarına, TOKİ tarafından konut yaptıracaklarını ifade eden Arınç, bunun için 7-8 ay önce çalışmaya başladıklarını söyledi.

Arınç, yaklaşık 300 dönüm arazi üzerinde, sosyal tesisleri, okul ve kültür salonlarıyla, 2 bin 200 konutluk bir kompleks yapılacağını, bunun temellerinin de 1 ay sonra atılacağını bildirdi.

TBMM Başkanı Arınç, ziyaretçi kabul salonunun Kasım sonunda biteceğini ifade ederek, “Paramız var, müteahhit kendine güveniyor, biz de onlara güveniyoruz. İnşallah verdikleri tarihte, yine burada, kim öle kim kala ama kalanlar mutlaka gelsinler, bu güzel açılışı da birlikte yapalım” diye konuştu.

“Hizmetimize devam edeceğiz”
TBMM Başkanı Arınç, sözlerini şöyle tamamladı:

“Burada çok değerli arkadaşlarımız var. Kendileriyle, bir dönemi, bazen sevinçle, bazen üzüntüyle, bazen sabahlara kadar çalışarak beraber geçirdik. Hepsini çok seviyoruz.

Herkesin hayatında dönüm, kırılma noktaları olabilir. Ama Meclisimiz her zaman açıktır, milletimizin hizmetindedir. Siyaset yapmanın tek yeri de TBMM'de milletvekili olmak değildir. Bugünün yarını da var. İnanıyorum ki bu sevgili arkadaşlarımızla çok uzun olmayan bir zaman sonra, tekrar buluşacağız, kucaklaşacağız, dün bıraktığımız hizmetimize, eskisinden daha güçlü olarak, beraberce devam edeceğiz, nerede olursak olalım.”

Arınç'ın konuşmasının ardından, TBMM Teknik Daire Başkanlığı Başmüşaviri Şeref Şensöz kompleksin teknik özellikleri hakkında bilgi verdi.

Konuşmaların ardından baret takan TBMM Başkanı Arınç, butona basarak, kompleksin ilk harcını attı.

Bu sırada kırmızı ve beyaz renkli balonlar havaya bırakıldı ve havayi fişek gösterisi yapıldı.

Bülent Arınç, daha sonra, projenin mimarlarıyla, projenin tanıtıldığı sergiyi gezdi.

Kompleksin özelliği
Meclisin Dikmen tarafında yapılacak yeni hizmet kompleksi, 82 bin 271 metrekarelik alan üzerinde olacak.
Ziyaretçi kabul binası, 7 bin 808 metrekarelik alana yapılacak. Ziyaretçi kabul salonunda, 1500 metrekare büyüklüğünde ziyaretçi bekleme salonu ve kafeterya yer alacak.

16 bin 748 metrekarelik alana yapılacak kütüphane araştırma merkezi ve arşiv binasında, 2 bin metrekare büyüklüğünde okuma salonu, süreli yayınlar ve dergi okuma salonları ile grup çalışma salonları bulunacak. Burada ayrıca milletvekilleri için kişisel çalışma odaları yer alacak.

Ayrıca bu binada sosyal etkinlikler için 700 kişilik konferans ve toplantı salonu, 300 metrekarelik genel ve özel sergi salonları, dinlenme salonu ve 200 metrekarelik kafeterya bulunacak.

Genel sekreterlik binası
Yeni hizmet kompleksi içinde yaptırılacak Genel Sekreterlik binası, 57 bin 715 metrekarelik alana kurulacak. 8 katlı olacak binanın ilk 3 katında milletvekilleri için çalışma ofisi ve toplantı salonları yer alacak.

Binanın alt zemin katında doktorluk, komisyon ve eğitim salonları, yemek salonu, banka, lostra, kuaför ve spor merkezi bulunacak.

Genel Sekreterlik binasının 1, 2 ve 3. alt katlarında ise 512 araçlık otopark yaptırılacak.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.