Haberler

Alaska ile Sibirya tünelle bağlanacak

Tarih: 22 Haziran 2007 Kaynak: Sabah Yazan: Mahmut Sancak
ABD ve Rusya iki ülkeyi kuzeyden tünelle birbirine bağlamak için kolları sıvadı. Bering Boğazı Tünel Projesi adı verilen plan toplam 65 milyar dolara mal olacak ve 15 senede inşa edilecek.

Büyük projeler ülkelere büyük prestij kazandırır. Bu geçmişte de böyle oldu bu gün de çok farklı değil. Malezya, Tayvan ve Dubai gibi bazı ülkeler son 10 yıl içerisinde inşa ettikleri devasa yapılarla dünya gündemine geldi ve büyük ilgi gördü. Rusya'nın yapımını planladığı Bering Boğazı altından geçecek ve Alaska'yla Rusya'nın Sibirya bölgesini birbirine bağlayacak proje de bugüne kadar insanoğlunun yaptığı en büyük mimari eserlerden biri olmaya aday görünüyor. Toplam 106 kilometre olması planlanan tünel 80 metre denizin altından gidecek ve tünel içerisinde hızlı trenin yanı sıra doğalgaz ve petrol boru hatları ile elektrik hattı da yer alacak. Toplam 65 milyar dolara mal olması beklenen tünelin 15 sene de inşa edilmesi planlanıyor. Ancak projenin kâra geçebilmesi için en az bir 15 yılın daha geçmesinin gerekeceği ileri sürülüyor.

Herkes kârlı çıkacak
Peki ama "Hava sıcaklığının yıl içerisinde eksi 70 dereceye kadar düştüğü ve yaşam koşullarının ölümcül olduğu böyle bir bölgede tünel inşa etmenin anlamı ne" diye sorabilirisiniz. Bir çok yatırımcı da bu sorunun cevabına göre projeye katılıp katılmama konusunda karar verecek. Yetkililer tünelin yapılmasına gerekçe olarak Rusya ve ABD arasında gelişen mal ve hammadde trafiğini daha hızlı ve ucuz hale getirmeyi gösteriyor. Rusya'nın Sibirya bölgesinde petrol dahil ülkenin sahip olduğu yeraltı zenginliklerinin yarısı yatıyor. Ancak bölgeye olan ulaşım zorluğu ve yakın bölgelere olan lojistik ağındaki yetersizlik bu kaynakların atıl kalmasına neden oluyor. Projenin hayata geçmesi halinde Rusya yeraltı zenginlikleri için önemli bir alıcı kazanacak.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Kasım 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.