Haberler

‘Davadan önce ödemem ama Türkiye’de kalıcıyım’

Tarih: 22 Haziran 2007 Kaynak: Akşam
Sama Dubai CEO’su Farhan Faraidooni, İstanbul Büyük- şehir Belediyesi ihalesinden 705 milyon dolara aldıkları İETT arazisi için, dava sonucu netleşmeden ödeme yapmayacaklarını açıkladı. Faraidooni, “Davanın netleşmesi gerekiyor. Aksi takdirde başka bir tavır alabiliriz” dedi. İstanbul’da gazetecilerle buluşan Faraidooni, “Biz uluslararası bir yatırımcı şirketiz. Yatırımcı olarak düşük risk almak isteriz. Sorunsuz bir işlem isteriz. Böyle bir riski alamayız. Bizim yatırım yapabilmemiz için, sorunsuz ve sonradan ne olacağını bilmediğimiz belirsizliklerin olmaması gerekir” açıklamasını yaptı. Faraidooni, Türkiye’ye yatırımda ise kararlı olduklarını, grubun İstanbul ve diğer illeri kapsayan yeni yatırım planları olduğunu söylerken, “Aslında biz bunu açıklamak istiyoruz. Bu projede sorun yaşanması, Türkiye ile ilgili yatırım planlarımızı etkilemiyor. Biz Türkiye’ye yatırım için 5 milyar dolar ayırdık. Bu görüşümüzü de koruyoruz” dedi.

Mimarlar odası dava açtı
Dubai Towers projesi konusundaki tartışmalar, ihale süreci ile birlikte sonuçlanmış gibi görünüyordu. Ancak, Saba Dubai firması Dubai Towers İstanbul Mimarlar Odası’nın 30 Nisan 2007’de, imar planlarının iptali için açılan davaları gerekçe göstererek, ihale bedelini ödemeyeceğini bir mektupla İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a bildirmesiyle konu yeni bir boyut kazanmıştı.

Dava uzarsa ne olacak?
CEO Farhan Faraidooni, Türkiye’deki mahkemelerde davaların 2-3 yıl gibi sürelerde sonuçlanabileceği yolundaki soruya ise şöyle yanıt verdi: “Biz Türkiye sistemine inanıyoruz. Ve biz kanunlara, şartnamelere göre hareket edebiliriz. Yatırımlarımızı belli olasılıklara göre yönlendiremeyiz. Dava sonucunda, eğer imar planlarında değişiklik olursa, ihaledeki fiyatı oluşturan unsurlar da değişmiş olur. Arazinin fiyatında yükselmeler ya da düşmeler olabilir. O nedenle aldığımız karar sadece ticaridir. Eğer dava sonucunda değişiklikler olursa, bunu tekrar değerlendirmek durumdayız. Eğer hiçbir değişiklik olmazsa, biz razıyız parayı hemen öderiz”.

15 günlük süre
Topbaş’ın Sama Dubai’nin 50 günlük ek süre istediği yönündeki açıklamalarına rağmen, Faraidooni böyle bir süre olmadığını da açıkladı. Faraidooni, “Bize tebliğ yapıldıktan sonra 15 gün içinde ödeme yapılması gerekiyor. Ancak biz davalar nedeniyle belediyeye bu mektubu yazmaya karar verdik” dedi. Faraidooni, “İhale iptal edilirse saygı duyarız. Tekrar girip girmeyeceğimiz, yine o günkü ihalenin şartlarına bağlı” açıklamasını yaptı.

'Fırsatlardan yararlanacağız’
Türkiye’ye yönelik diğer planlarını yakında açıklayacaklarını söyleyen Faraidooni, Türkiye’deki fırsatlardan yararlanmak istediklerini söyleyerek, yatırım konseptleri konusunda ise şu bilgileri verdi: Dubai Towers Konsepti “Türkiye’de ciddi fırsatlar olduğuna inanıyoruz. Bazı spesifik ürünleri sadece İstanbul değil, İstanbul dışındaki illerde de gerçekleştirmek istiyoruz. Bunlardan Dubai Towers, bizim markamız, konseptimiz aynı Mercedes markası gibi. Bizim, “supersonik” dediğimiz bir model. Otel, apartman, alışveriş merkezi ve ofislerden oluşuyor. İstanbul’un yanı sıra diğer bölge ülkelerinde de bunu gerçekleştirmek istiyoruz.

İkinci konseptimiz, Salam Resort & Spa...Türkiye’nin çok güzel bir coğrafyası var. Özellikle güney sahilleri bizim Salam Resort & Spa konseptimize çok uygun. Bu yönde fizibilite çalışmalarına devam ediyoruz.

Diğer sunduğumuz ürün ise şehir merkezlerinde yaratılacak iş merkezleri konsepti. Dubai’de, Güneydoğu Asya’da bu modelde projeler geliştiriyoruz. Türkiye’de de bu yönde çalışmalar yapabiliriz.

Levent şart mı?
Faraidooni, Levent’teki İETT arazisiyle ilgili ihale iptal olursa, Dubai Towers projesinden vazgeçip geçmeyecekleri sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Dubai Towers projemiz, Levent’teki arazi ile sınırlı değil. Bu nedenle başka bir bölgede de bu projeyi gerçekleştirebiliriz.”
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.