Haberler

1. Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Sempozyumu bugün başlıyor

Tarih: 25 Haziran 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Doğan Hızlan
Bugün sabah saat 09:30’da İstanbul Arkeoloji Müzeleri Yıldız Salonu’nda 1. Uluslararası Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Sempozyumu başlıyor.

Perşembe gününe kadar sürecek olan sempozyuma, bizden ve yabancılardan uzmanlar, bilim adamları, öğretim üyeleri katılacak .

Sempozyumun Onur Başkanı Ömer M. Koç, Bilimsel Danışma Kurulu Başkanı da Prof. Dr. Yıldız Ötüken.

Saat 18.30’da da iki önemli sergi açılacak: Müze’nin Yıldız Salonu’nda ’Kalanlar’: 12. ve 13. Yüzyıllarda Türkiye’de Bizans sergisi; Assos Salonu’nda da ’Gün Işığında’: İstanbul’un Sekiz Bin Yılı -Marmaray, Metro, Sultanahmet Kazıları sergisi. Her iki sergi de eylül ayı sonuna kadar saat 09.00 ile 17.00 arasında görülebilecek.

Aramızdan dört yıl önce ayrılan Sevgi Gönül (1938-2003) anısına adanan sempozyumun açıklamasında "Türkiye’de Bizans dönemine yönelik araştırmaların yaygınlaşması, kültür mirasına sahip çıkılması için çaba sarf etmiştir. Üç yıldır hazırlığı sürdürüldüğü belirtilen bu sempozyum, Sevgi Gönül’ün mirası olması bakımından da önem teşkil etmektedir" deniyor.

Sempozyumda yüze yakın bildiri sunulacak.

Yaşadığımız şehrin kültürel tarihi, her yönüyle yaşamı biçimlendiren özellikleri bilinmelidir.

Bu topraklarda bilim yapanlar, bilimi, sanatı destekleyenler bu tür sempozyumları yapmalıdır.

Sempozyumun konu başlıklarına baktığımızda, araştırmaların geniş bir coğrafyayı kapsadığı görülüyor.

Yalnız uzmanların değil, konuya meraklı olanların da bu sempozyumda bazı oturumlara katılma isteği duyacaklarından kuşkum yok .

Özellikle sergileri kalabalık bir ziyaretçi kitlesinin gezeceği kanısındayım.

Bu konuda şimdiye kadar yapılan girişimler eksik kaldı, gerçekleşemedi. Bu bizim açımızdan, ülkemizin toprakları üzerindeki kültürel geçmişe bakışımız açısından sorgulanması gereken bir ihmaldi.

Bu sempozyum yalnız bizim değil yabancıların çalışmalarının da ortaya çıkması, öğretilmesi/öğrenilmesi açısından büyük önem taşıyor. Farklı ülkelerde, değişik boyutlardaki çalışmaları karşılaştırma imkánı yaratması açısından da.

Dilerim bu bir gelenek olur. İstanbul ’2010 Kültür Başkenti’ olma hazırlıkları içindeyken, önemli bir sempozyumla uluslararası yolda büyük bir mesafe kat etmiş olacaktır.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.