Haberler

"Arazileri sattırmam"

Tarih: 25 Haziran 2007 Kaynak: Cumhuriyet
İstanbul'un değerli kamu arazilerinin satılmasını eleştiren CHP'li Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk , "Bunlar ilçemde olsa asla izin vermezdim" dedi.

Gazetemizi ziyaret eden Öztürk, İstanbul'daki kamu arazilerinin birbiri ardına satışa çıkarılarak, buralara gökdelenler inşa edilmesi planları ve Kadıköy'de yaşadıkları sıkıntılara dair sorularımızı yanıtladı. "İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Dubai Şeyhi El Maktum 'a satılan ve iki gökdelenin yapılacağı İETT arazisi Kadıköy'de olsa izin verir miydiniz" sorumuza "Hayır, kesinlikle dava açardım" yanıtını veren Öztürk, buna benzer örneklerin Kadıköy'de sık sık yaşandığını dile getirdi. Öztürk, "Moda İskelesi'ni satmaya kalktılar gittik ihaleye girdik sattırmadık. Kadıköy burnuna Fatih Sultan Mehmet heykeli yapmaya kalktılar. Buna karşı koyduk, vazgeçildi. Bağdat Caddesi'ndeki İstanbul Tarım İl Müdürlüğü binasının satışına da karşı çıktık ve satılmadı. Haydarpaşa projesine de ilk biz karşı çıktık. O konudaki direncimiz hâlâ sürüyor" diye konuştu.

Salı Pazarı projesi
Öztürk, İBB'nin Salı pazarı projesinin gündemde olduğuna işaret ederek, bu projenin de Kadıköy'de sıkıntı yaratacak konulardan biri olduğunu dile getirdi. Kadıköy'e yakışmayan bu pazarın mutlaka kaldırılması gerektiğini vurgulayan Öztürk, " Ama yağmurdan kaçarken doluya tutulmamak gerek" yorumunu yaptı. İBB'nin projesi kapsamında pazar alanının büyük kısmının yapılaşmaya açılmasının öngörüldüğünü, yeraltında sinemalar, konferans salonları ve yerüstünde de bin 500'e yakın dükkan planlandığını anlatan Öztürk, "Ancak bu kadar yüksek maliyetli bir projede, bu dükkânları pazarcıların kullanamayacağı açık. Eğer asıl amaç pazarı ortadan kaldırmaya yönelikse, yeşil alan da bırakılmalıydı. Anıtlar Kurulu da projeye izin vermiyor. Zaten kurul üzerinde de baskı var" dedi. Öztürk, eski İBB Başkanı Ali Müfit Gürtuna döneminde hazırlanan ve Anıtlar Kurulu'nun da onayını almış bir proje olduğunu, büyük miktarda yeşil alan öngören bu projeyi desteklediklerini bildirdi.

Yurttaşların kullanımına açık olması gereken Kadıköy sahilinin belediye otobüslerinin işgali altında bırakılmasını eleştiren Öztürk, "Kadıköy'e 50 noktadan otobüs geliyor. Her duraktan iki otobüs deseniz, sahil 100 otobüsün bekleme yeri olarak kullanılıyor. Bunun çözümü de var; otobüsleri merkezde ring, geldikleri yerde de durak yapsalar sorun çözülür. Bunu teklif ettik ama uygulanmadı. Durakların Et Balık Kurumu yanındaki alana alınması önerdik. Bir adım atılmadı" açıklamasını yaptı.
Bütçe sıkıntımız var
Öztürk, CHP'li yerel yöneticilerin bütçe yetersizliği sorununa da değinerek, özetle şunları söyledi: " 2005'te çıkan 5393 sayılı Belediye Yasası, yerel yönetimlere yeni yükler yükledi. Ama kaynaklar aynı oranda artmadı. Bu yasa ile birlikte Belediye Gelirler Yasası çıkmalıydı. Oysa hükümet bu yasayı 2 yıldır çıkartmadı. Eğer siz AKP'li belediye iseniz; İBB ana caddelerinizi, sokaklarını yapıyor, parklar, kültür merkezleri, spor sahaları inşa ediyor. Böylece o belediyelerin gider kalemleri büyük ölçüde azalıyor. Ama bizim için aynı durum geçerli değil. Hatta kendi sorumluluğunda olan ana arterleri bile yapmıyor."

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Salı Pazarı projesinin gündemde olduğuna işaret eden Kadıköy Belediye Başkanı Öztürk, bu projenin de Kadıköy'de sıkıntı yaratacak konulardan biri olduğunu dile getirdi.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.