Haberler

Yıkanmayacağız!

Tarih: 25 Haziran 2007 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Selçuk Erez
İstanbul Belediyesi'nin posterleri, su tüketimini azaltmak için yapabileceklerimizi öğretiyor: Tıraş olurken, dişlerimizi fırçalarken musluk kaparsak bilmem kaç ton suyun israfını önlermişiz; habire sifon çekmemek şu kadar, banyo yerine duşta yıkanmak da bu kadar suyu daha az tüketmemize yol açarmış. Bundan böyle araba ve balkon yıkamak yasakmış.

Ancak, DSİ verilerine göre bu ülkede tüketilen suyun dörtte üçü, tarımsal sulamaya gitmekte ve kötü sulama teknikleri nedeniyle suyun yüzde ellisi ziyan edilmektedir. Durum böyleyken yağmurlama ve damlama gibi suyun az harcanmasına yol açan yöntemler sulanabilir alanlarımızın sadece yüzde altısında kullanılmaktadır.

Gerçek bu iken, bize "az su tüket" diyen Belediye'nin, İstanbul'un meydanlarında, parklarında ve yol kenarlarındaki dönüm dönüm yeşillikleri en fazla su tüketimine yol açan yöntemle yani hortumlarla suladığının farkında mısnız?

Aramızda para toplayıp ve birkaç poster satın alıp üstlerine "Ey belediyeler, çimenlerinizi hortumlarla değil -özellikle İsrail'de yapıldığı gibi- toprak altına ince pvc borular döşeyerek sulasanız ne kadar daha az su israf etmiş olacağınızı biliyor musunuz?" diye yazdırmalıyız.

Sayın Belediyeciler, bunları yapmak güçse bazı daha inandırıcı önerilerde de bulunabilirsiniz:

* Su harcamayın-rakıyı susuz için!

* Suyla yıkanmayın-Süt banyosu yapın!

* Sifonun rezervuarına bir tuğla koyun!

* Yıkanmayın-Su gereken her durumda kumla teyemmüm edin!

* Tuvaletten sonra taşla silinin!

Yaşamsal önemi olan bu sloganların bazıları konusunda açıklamalar yapılırsa kavranmaları kolaylaşır. Bu açıklamaların belediye başkanları tarafından yapılması etkilerini arttırır:

* Al Gore filmini gördük: Global ısınma suyu bu kadar azaltacağına göre, abdest almak gerektiğinde su bulunulmazsa toprak, kum, tuğla, taş gibi şeylere su niyetine dokunup sıvazlanmak, yani teyemmüm yöntemine daha sık başvurmalıyız.

* Roma İmparatoru Neron'un eşinin Poppea (çağımızda da Monica Belluci) güzelliklerini, süt banyosu yapmalarına borçlu olduklarını anımsarsak hemen musluk suyu ile yıkanmaktan vazgeçip süt banyolarına rağbet ederiz. Türkiye'de Beyoğlu'ndaki eski Sütiş'te çalışanlar, grev yaptıklarında "Bu dükkândaki muhallebiler, Madam Tamara'nın banyosundan gelen sütle yapılmaktadır!" yazılı pankartlar taşımışlardı. Madam Tamara, ünlü bir işadamımızın eşiydi. Bu işçilerin iddiaları geçerliyse yıkanmak amacıyla kullanacağımız sütün sonradan çeşitli şekillerde değerlendirebileceğimiz anlaşılmaktadır.

Bu ara, banyomuza dolduracağımız sütü, sokak sütçüsünden almayıp Tetrapak ambalajlarda ya da pastörize şişelerde satılan market ürünlerinden almamız daha doğru olur. Çünkü sokak sütlerine su katılmakta olduğundan onları kullanmak, su israfını sürdürmemiz anlamına gelecektir.

* Hamama gidip sıkça yıkanmayı aklımıza getiren bazı bölümlerin tarih kitaplarından çıkarılması da gerekecektir: Bu kitaplarda yer alan "Temizlikte Avrupalılardan çok daha ileriydik. Pek çok Avrupalı senede bir kez yıkanırken Türkler hamamdan çıkmazlardı. Fransız gezgin Thevenot, 1656'da Türklerin hamamları çok kullandıklarını söylemiştir." gibi pasajlar Milli Eğitim Bakanlığınca yok edilmelidir.

* Tuvalet ziyaretlerinden sonra su kullanmaktan vazgeçip kırsal yörelerde eskiden uygulandığı gibi taşa silinmeye yeniden başlamamız, yüzlerce galon suyun daha az harcanmasına neden olacaktır. Bu amaçla kullanılmış taşlar biriktirilerek duvar örülebilir ya da sapanla fırlatılarak kuş avlanılabilir.

İşte bu nedenlerle bu önemli ve yararlı sloganlar üniversite ve lise giriş imtihanlarında sorulmalı ve bilmeyenler hiçbir yere alınmamalıdır. l
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.