Haberler

İç mimarlar ustalara karşı!

Tarih: 25 Haziran 2007 Kaynak: Zaman Yazan: Gülizar Baki
Evinin iç dekorasyonu için mobilyacı, tesisatçı, perdeci ve boyacı gezmekten sıkılanlar için artık iyi bir alternatif var: İç mimarlar. İhtiyaçlarınızı, zevkinizi ve bütçenizi dikkate alan iç mimarlar, sizler için evinizi tasarlıyor. Daha önce İstanbul’un sosyetesine hizmet eden iç mimarlar, şimdi Sivas, Konya ve Trabzon’a; kısacası Anadolu’ya açıldı.

Yıllarca mobilyalarımızı peşin fiyatına taksitle aldık. Tanıdık ustaya yaptırdık parkeleri ve pencereyi. Ya da uzaktan akrabamız olan marangoz yaptı mutfak dolaplarını. Hep çok dolaşarak, araştırıp soruşturarak, parça parça düzenledik evimizi. Komşuda gördüğümüz perdelerden, halıdan veya koltuktan etkilendik. Ama artık devir değişti. Eğer, usta usta dolaşmak istemiyorsanız, bir iç mimara gidin ve ona sadece ne istediğinizi ve işin bütçesini söyleyin. Sizin adınıza her şeyi iç mimar düşünsün ve takip etsin. Üstelik, eşyalarınız evinize değil, eviniz size ve ihtiyaçlarınıza göre şekillensin. Her detay sizin konforunuz için yapılsın. Size sadece işi bitince evinize girip oturmak kalsın. Bugüne kadar İstanbul sosyetesinin gözdesi olan iç mimarlar, artık kentin orta gelirli sakinlerine ve Anadolu’ya da hizmet veriyor. Trabzon, Konya, Sivas, Eskişehir gibi Anadolu kentlerinde insanlar evlerini iç mimarlara emanet etmeye başladı. Tabii ilgi çok olunca bunu istismar edenler de olmuyor değil! İç mimar olmadığı halde bu işi yapanlar da çokça. Bunun için İstanbul İç Mimarlar Odası Şubesi Başkanı Adil Öngel, gerçek iç mimarların tercih edilmesini öneriyor. Öngel, son 5 yılda iç mimara evini yaptıranların sayısının arttığını, özellikle Anadolu’da hızla yaygınlaştığını söylüyor.

“Çocuklar Duymasın’ın mutfağı, Şehrazat’ın salonundan istiyorum”
Konya’da iç mimar olan Sibel Dursun, son yıllarda evlerinin iç tasarımını, iç mimarlara yaptıranların sayısının hiç olmadığı kadar arttığını söylüyor. Özellikle televizyon dizileri, insanlardaki estetik zevkin artmasını sağlamış. Dizi izleyicileri, orada gördüğü bir mutfağı, banyoyu, salon takımını ya da dekorasyonu, beğenip aynısını ya da benzerini yaptırmak için iç mimarların kapısını çalıyormuş. Mesela ‘Çocuklar Duymasın’ dizisinin mutfağı bir dönem çok modaymış. Şimdi ise Bin Bir Gece dizisindeki Şehrazat karakterinin evinin salonu ve özelikle kitaplığı, şu sıralarda iç mimarlardan en çok istenilen modeller.

‘Komşumun evinin benzerini istiyorum’ diye iç mimarların kapısını çalanlar da artmış. Sibel Dursun, insanların her bir parçası ayrı yerlerden alınmış eşyalpardan oluşan sıradan evlerdense, daha kullanışlı, daha konforlu ve daha modern evler için uzmanlara danıştığını söylüyor. Daha önce çoğunlukla büro ve mağazaları yaptıklarını, nadiren ev tasarladıklarını belirten Dursun, iç mimar tarafından tasarlanan şık ve ferah mağazaların da ev dekorasyonlarını etkilediğini düşünüyor. İç mimaride İstanbul merkezli bir modanın olduğunu ifade eden Dursun, bu kentteki bir modanın Anadolu’ya 2-3 yıl sonra geldiğini söylüyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü öğretim görevlisi Hüseyin Emre Engin ise iç mimarlığın artık vatandaşlar tarafından tanındığını, ne iş yaptığının bilincine varıldığını söylüyor. Engin, son yıllarda ekonominin düzgün ve istikrarlı olmasının, insanların gelirlerinin artmasının iç mimara ilgiyi arttırdığını söylüyor. Ama bundan daha etkili olanınsa insanların görgüsünün gelişmesi ve kültürünün artması olduğunu düşünüyor.

Evlerimiz iç mimarlara emanet
İç mimarlara ilk önce mutfaklar yaptırıldı. Sonra banyo.. derken iç mimarın faydasını fark eden vatandaş artık evinin tamamını iç mimara yaptırmaya başladı. Onlar da, ev sahibinin beğenisine, ihtiyaçlarına ve evin özelliklerine göre daha kullanışlı ve şık evler tasarlıyor. Usta usta dolaşmaya, iş takibi yapmaya gerek kalmıyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.