Haberler

Siz 'bir' dediniz, biz binlerce taş üstüne taş koyuyoruz Tayyip Bey

Tarih: 25 Haziran 2007 Kaynak: Hürriyet
Elazığ'da 50 milyon dolara Misland adlı dev alışveriş ve yaşam merkezinin yapımını sürdüren 711 ortaklı Mis Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Demirbağ, "Sayın Başbakanımız, 'bir taş üstüne taş koyanın başımız üstünde yeri var' diyor. Biz Elazığ'da binlerce taş üstüne taş koyuyoruz Sayın Başbakanım. Lütfen önümüzdeki engelleri kaldırın" dedi.

Elazığ'da 18 yıl önce yola çıkan, bugün 711 ortakla büyümesini sürdüren Mis Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Demirbağ, "Elazığ'a 50 milyon dolara Disneyland gibi bir yaşam, eğlence merkezi kazandırmak için 2000 yılında yola çıktık. Dünya çapında iş yaptığımızı düşünerek başladığımız Misland projesinde karşılaştığımız arsa sorunları bizi 'yatırım enayisi' konumuna düşürdü" dedi. Demirbağ, Misland'ı kurdukları alanın kayalık olduğuna dikkat çekerek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Taş üstüne taş koyanın başımız üstünde yeri var" sözüne gönderme yaptı: "Buradan çıkan taşları Misland'ın yapımında kullanıyoruz. Biz burada bir değil binlerce taş üstüne taş koyuyoruz. Sayın Başbakanımızdan projemizin önünü açacak talimatları vermesini bekliyoruz."

20 milyon dolar harcadık
Nihat Demirbağ, Elazığ'daki Mis Market zincirinde yıllık 40 milyon YTL'lik ciroyu yakaladıklarını belirterek, Misland projesine neden girdiklerini şöyle anlattı: "Bugün 5 anonim, 2 de limited şirketimiz var. Halen 505 kişi istihdam ediyoruz. Ben şahsen yeni projeler geliştirmeyi severim. Dünyadaki Disneyland benzeri birçok merkezi gördüm, nasıl çekim alanı oluşturduklarına şahit oldum. Elazığ'a da bizim güç birliğimizle böyle bir proje kazandırmanın doğru olacağı kansına vardım. 2000'de başladığımız projede şimdiye kadar 20 milyon dolarlık yatırımı tamamladık."

Oteller ve futbol sahası
Demirbağ, 5084 sayılı Teşvik Yasası kapsamında 600 dönümlük alanın 300 dönümüne yaymayı planladıkları projede biri 4, diğeri 5 yıldızlı iki otel ile bir futbol sahası da olduğunu vurgulayarak, şunları dile getirdi: "Misland'ı Doğu Anadolu'nun gurur duyulacak projesi haline getirmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Açık-kapalı yüzme havuzlarından alışveriş merkezine, atış poligonundan hayvanat bahçesine, Disneyland'da olan bazı aktiviteleri de içeren lunaparktan amfi tiyatroya kadar birçok merkezi içeren Misland tamamlandığında 50 milyon dolar harcamış olacağız. Hedefimiz Malatya, Diyarbakır, Tunceli gibi yakın illerden de vatandaşlarımızı buraya çekmek."

Neden Misland
Misland'ın adını anket sonucu belirlediklerini ifade eden Nihat Demirbağ, şöyle konuştu: "Elazığ halkına projemizi anlatıp, hangi adı koyalım diye sorduk, aldığımız cevap 'Mis Holding'e Misland yakışır' oldu. Porjemiz ilerledikçe biz de 'Fransa'nın Disneyland'ı varsa, Elazığ'ın da Misland'ı var' diyoruz."

Yatırım enayisi gibiyiz
Misland projesini gerçekleştirdikleri alanın çöplüğe dönüşen eski taş ocaklarından oluştuğunu kaydeden Demirbağ, yaşadıkları sıkıntıları de şöyle değerlendirdi: "2000'de başladığımız projede 7 yılı bitirmemize rağmen hálá arsa sorunlarımızı tam çözmüş değiliz. Projeyle bütünleşecek bir de fuar alanı yapmak istiyoruz, arsa sorununu çözemiyoruz. Yanıbaşımızdaki tepeleri yeşillendirelim diyoruz, kamudaki ilgililer, 'Belki bize lazım olur' yanıtı veriyor. 50 milyon dolarlık yatımı göze aldığımız halde böylesine sorunlarla uğraştığımızı görenler bize 'yatırım enayisi' gözüyle bakıyor. Yine de yılmadan yatırıma devam etmek istiyoruz."

Lokantacıların başkanıydı çok ortaklı holding kurdu
MİS Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Demirbağ, bugünkü çok ortaklı şirketlerin temelini Elazığ'da Lokantacılar Odası Başkanı'yken attı. Demirbağ, o dönemde "Lokantacılar Alım Kooperatifi" kurdu. Üyeleri bu kooperatif aracılığıyla kullandıkları ürünleri toplu alım yöntemiyle daha ucuza sağlamaya başladı. Bu birliktelik Elazığ'da bugün sayıları 30'u aşan Mis Marketler zincirini doğurdu. Demirbağ, girişimci kişiliği ve yeni ortaklarla 5 holding ve 2 limited şirketli bir yapıyı ortaya çıkardı. Misland, 711 ortaklı Mis Holdig'in en iddialı projesi haline geldi.

5 bin YTL'ye ortak alıyor SPK'yı asla unutmuyor
Mis Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Demirbağ, bugüne kadar asgari 1000 YTL'yle yeni ortaklar alabildiklerini, bu yıl rakamı 5 bin YTL'ye çıkardıklarını kaydederek, şöyle konuştu: "Biz çok ortaklı bir yapıya sahibiz. Sermaye Piyasası Kanunu gereği 250 ortağa ulaşıldığında Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) kaydına girmek gerekiyor. Biz bunu yerine ortak sayımız arttıkça, onları farklı şirketlerimize paylaştırıyoruz. Böylece SPK kaydına girmemize gerek kalmıyor."

Yaptığımız işler ortada yeşil sermaye değiliz
Mis Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Demirbağ, kendilerine, "Vatandaştan para toplayıp batıran yeşil sermayeli kuruluşlar gibi misiniz?" sorusunun sıkça sorulduğunu belirterek, şunları söyledi: "Elazığ'da yaptığımız işler ortada. 18 yıllık mazimizde sadece 2 yıl kár edemediğimiz olmuştur. Daha sonraki dönemlerde asgari kárımız yüzde 30'dan aşağı hemen hemen düşmemiştir. Kimi yıllarda kárımız yüzde 200'ü de aşmıştır. Ortaklarımız arasında da herhangi bir huzursuzluk yaşanmamıştır."
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.