Haberler

OMA’nın Tasarladığı Casa Da Musica RIBA Avrupa Ödülü’nü Kazandı

Tarih: 25 Haziran 2007 Çeviren: Pelin Koçkan, Sırma Bilir

Kaynak: Leme.pt

Portekiz’deki Porto kentinin tarihi merkezinde yer alan OMA tarafından tasarlanan Casa da Musica, RIBA (Royal Instute of Britsh Architects) tarafından verilen Avrupa Ödülü’nü aldı.

Bu prestijli ödül her yıl Avrupa mimari tasarımına önemli katkı sağlamak amacıyla veriliyor. Jüri üyeleri Casa da Musica’nın şaşırtıcı, merak uyandırıcı ve dinamik olduğunu söylüyorlar. Aynı zamanda projenin her tür müzik performansı için akustik olarak mükemmel alanlar sağladığını, bunun yanı sıra Porto’nun kentsel yapısını zorlayıcı, formda şaşırtıcı, farklı, çağdaş bir rol üstlendiğini de ekliyorlar.

Avrupa Ödülü, Casa da Musica’nın 2005’te halka açıldığı günden beri aldığı ilk önemli ödül. Casa da Musica şimdi de RIBA Teşvik Ödülü’nü alma yolunda. Bu ödül belirli yıllarda mimarlığın gelişimine katkıda bulunan binaların mimarlarına veriliyor.
Casa da Musica bu ödülü kazanmasıyla, Avrupa Kültür Başkentliği süresince Porto için farklı kültürel ve kentsel etkileşimler hazırlama - başlatma programına da dahil oldu.

Bina iki adet ayakkabı kutusu şeklinde toplantı odası içeriyor. Bu iki konser salonunun yarattığı alanlar 8 tane genel prova odası, eğitim bölümleri, müzik marketi ve kayıt odalarıyla değerlendirilmiş. Binanın eşsizliğinin bir göstergesi de beton ve camdan oluşan dış cephenin Porto şehrinin manzarasını sunan sıcak bir çatı terasıyla tamamlanması.

Bu proje OMA’nın ortakları Rem Koolhaas ve Ellen van Loon tarafından tasarlandı. Rem Koolhaas, Casa da Musica için: “En ünlü enstitüler sadece toplumun bir bölümüne hizmet verirler. İnsanların çoğu bu binaların dış görünüşlerini bilir, fakat içeride neler olduğunu bilen azdır. Porto şehriyle yaptığımız işbirliğinden memnuniyet duyuyoruz. Bu bina şehre sadece dinamik bir müzik merkezi sunmakla kalmayıp yaşayan bir kamusal mekan da sağlıyor” diyor.

OMA’nın kazandığı diğer uluslararası ödüller ise Pritzker Mimarlık Ödülü (2000), RIBA Altın Madalya (UK) (2004), Mies van der Rohe - Birleşmiş Milletler Çağdaş Mimarlık Ödülü (2005).
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.