Haberler

Bahçe sulamada diplomatik kriz

Tarih: 26 Haziran 2007 Kaynak: Hürriyet Ankara
Büyükşehir Belediye Meclisi’nin şebeke suyu kullanımına getirdiğini kısıtlamalar ve yasakları denetleyen Büyükşehir Zabıtası, diplomatik engele takıldı. Özellikle bahçe sulamada şebeke suyu kullandığı ihbar edilen elçilikler, denetlenemiyor.

Büyükşehir Belediyesi Zabıtası’nın elçiliklerini denetleyememek dışında bir başka yakınması ise ilçe belediyelirine ilişkin. Büyükşehir Zabıtası yetkilileri, ilçe belediyelerinin zabıtalarının da su kullanımı denetimlerine aktif destek vermelerini istediler.

Zabıta yetkilileri, hergün gelen yüzlerce ihbar arasında yaklaşık 200 tanesinin su yasaklarına ilişkin olduğunu ifade ettiler. Yapılan her ihbarın değerlendirildiği belirten yetkililer, Başkent suyunun gereksiz kullanımını engellemek için büyük hassasiyet gösterildiğini söylediler.

Zabıta önce uyarıyor
Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek geçtiğimiz günlerde düzenlediği basın toplantısında vatandaşları yeşil alanları şebeke suyuyla sulayanları şöyle uyarmıştı:

""Yeşil alanları sulanmak için kuyular açtık, yeşil alanları buradan tankerlerle aldığımız sularla suluyoruz. Vatandaşlar susuzluk yüzünden kendilerini suçlu hissetmemek için öncelikli olarak kurallara uyacaklar. Bizim zabıta ekiplerimiz her gün dolaşıyor. Öncelikli olarak vatandaşlarımızı uyarıyorlar. Devam etmeleri halinde ceza kesebiliriz. Bizim amacımız kimseye ceza kesmek değil elbette. Ama belediye cezası kapsamında 87 milyon, çevre cezası kapsamında da 2 milyarın üstünde ceza kesilebilir."

Suya sıkı yönetim
Büyükşehir Belediye Meclisi’nde su kullanımıyla ilgili yakın zamanda çok ciddi kararlar alınmıştı. Bu karalara karşı gelecek kişi ve kurumlara ceza kesileceği açıklanmıştı. Başkent’te su kullanımıyla ilgili olarak alınan kararlar şöyle:

Hortumla araç yıkama yasaklanacak, ancak kova ile araba yıkamaya müsaade edilecek.

Araba yıkama işyerlerinin kuyu suyu veya tankerlerle getirecekleri kuyu suları ile araç yıkamalarına müsade edilirken, bu işyerlerinin şebeke suyu kullanmaları yasaklanacak.

Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisindeki özel şahıs ve kuruluşlar ile tüm kamu kurum ve kuruluşlarına ait tüm yeşil alanlar tankerlerle sulanacak.

ASKİ tarafından su tasarrufu konusunda halkı uyarıcı ilanlar hazırlanacak ve şehir içinde anons arabalarıyla uyarıda bulunulacak.

Büyükşehir Belediyesi, ilçe ve ilk kademe belediyeleri park ve bahçelerini ASKİ’den izin almak kaydıyla içme suyuna elverişli olmayan kuyulardan temin edeceği sularla, su tankerleri ile sulayacak.

Yer altı sularının kesilmemesi için ASKİ’nin veya DSİ’nin müsaadesi olmadan hiçbir yeni kuyunun açılmasına müsaade edilmeyecek.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.