Haberler

Kadifekale zirvesi

Tarih: 26 Haziran 2007 Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ, heyelan bölgesinde yaşayan vatandaşlarla bir araya gelerek, taşınacakları çağdaş konutlar hakkında bilgi verdiler. İki Başkan, boşaltılacak alanın imara açılacağına ilişkin söylentilerin asılsız olduğunu, bölgenin ağaçlandırılacağını açıklayarak ekledi: Her vatandaş, boşaltacağı konutun hak ettiği değeri alacak.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ, Kadifekale-Ballıkuyu heyelan bölgesinde bulunan toplam 1.968 konutta yaşayan vatandaşların Uzundere'deki TOKİ konutlarına taşınmaları kapsamında bir toplantı düzenledi. İzmir Fuar Alanı'ında düzenlenen ve Kadifekale'de yıkılma tehlikesi bulunan sağlıksız konutlarda yaşayan yaklaşık 1000 kişinin katıldığı toplantıda iki başkan, vatandaşlarca merak edilen sorulara yanıt verdi.

1.968 konutun bulunduğu alanın yıllar önce Bayındırlık Bakanlığı ve Bakanlar Kurulu kararı ile "heyelan bölgesi" ilan edildiğini hatırlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Hem Büyükşehir Belediyesi hem Konak Belediyesi hem de TOKİ, bu iş için kendi bütçelerinden çok büyük para ayırdılar. İzmir gibi Türkiye'nin 3. büyük kentinde, tarihi Kadifekale'nin altında, heyelan bölgesinde herhangi bir toprak kaymasından dolayı olumsuz olaylar olduğunda bunun hesabını ne hükümet, ne belediye ne de İzmir halkı dünya kamuoyuna veremez" dedi. Başkan Kocaoğlu, heyelan bölgesinde yaşayan vatandaşlara hitaben şunları söyledi:

Tek çivi bile çakılamaz
"Sizleri risk altında yaşamaktan kurtarmak istiyoruz. Sizin, çocuklarınızın, torunlarınızın hayatlarını kurtarmak istiyoruz. Amacımız bu. 'Burası sizden alınacak. Buraya villalar yapılacak' düşüncesini kafalarınızdan atın. Böyle bir şey yok. Türkiye Cumhuriyeti demokrasi ile yönetildiği müddetçe, bu ülkede bir cumhurbaşkanı, başbakan ve TBMM olduğu sürece, yasal - anayasal olarak afet bölgesi olan bir yere hiç kimse bir çivi bile çakamaz. Anayasa, yasalar buna izin vermez. Buraya ağaçlandırmadan başka bir şey yapılamaz. Yapılmayacak da. Uzundere'de, Kadifekale'de yaptığınız işe dair, daha gelişmiş, daha iyi bir yaşam standartı sunmak için bunu yapıyoruz. Sizleri alıp da daha kötü bir yere götürmeyeceğiz. Daha iyi bir yere götürüyoruz. Biz buraya sizlerin sorununu çözmek için geldik. Amaç, sizin canınızı, malınızı kurtarmak.”

15 yılda geri ödeme
3 senedir bu proje üzerinde çalıştıklarını anlatan Başkan Aziz Kocaoğlu, 1968 konutun değerini, en yüksekten en düşüğe göre belirlediklerini söyledi. Uzundere'deki konutların da bu şekilde fiyatlandırılacağını ve çok uygun ödeme koşulları oluşturulacağını vurgulayan Kocaoğlu, “Biz bu dönüşümü gerçekleştirmek için, evlerinin değeri Uzundere'deki toplu konutlardan daha yüksek olanlara, Büyükşehir Belediyesi kasasından sizlerin gözü önünde nakit olarak toplam 16 - 17 milyon YTL parayı vereceğiz. Evlerinin değeri Uzundere'deki konutlardan daha düşük olan tüm vatandaşlarımızın ödeyeceği paranın toplamı ise 33 milyon YTL ödeyecek. Bu parayı da 15 yılda yani 180 ayda, aylık 120-150 YTL taksitlerle ödeyeceksiniz" diye konuştu.

Midye tesisi bile olacak
Uzundere'deki konutlarda her türlü sosyal tesisin bulunacağını söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu; midye tesisi, pazaryeri, çok amaçlı salon, spor alanı, bilgisayar - kütüphane alanı, Telekom alanı gibi tesislerin yapılacağı bilgisini verdi. Taşınma işleminin gerçekleşmenisin hemen ardından Kadifekale çevresinin ağaçlandırılacağını söyleyen Başkan Kocaoğlu, ağaçlara ailelerin isminin verilmesini önerdi. Heyelan bölgesinde yaşayan vatandaşların tek tek çağırılarak görüşüleceğini söyleyen Başkan Kocaoğlu, "İnsan olarak bir hoş seda bırakıp, kente faydalı olup gitmek dışında bir amacımız yok. Duruşumuz budur" dedi.

Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ da, bölgenin heyelan bölgesi olduğunu ve kayma reski bulunduğunu vurgulayarak, "Burasının tehlikeli bölge olduğu tartışılamaz bir gerçek. Heyelanı önlemek mümkün değil. Sizleri tehlikeden kurtarmak bizlerin en acil görevlerinden birisi. TOKİ'nin Uzundere'deki çalışmasında depreme karşı en önemli projelerden birisi uygulanıyor. Büyükşehir Belediyemiz ve biz, sizlerin güvenliği için elimizi taşın altına koyduk" diye konuştu.

Üzerinden “Fay hattı” geçiyor
Kadifekale'nin hemen altından İzmir fayının geçtiğini söyleyen Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ, "İzmir fayı tam altınızdan geçiyor. Biz o kaygıyı taşıyoruz. Yoksa dönerdik sırtımızı, karışmazdık. Ama sizi kurtarmaya çalışıyoruz" dedi. Uzundere'deki konutların son derece modern olacağını belirten Tunçağ, "Altyapısı, sosyal donatı alanlarıyla çağdaş bir kent olacak orası. Ortalama 70 metrekare. Sizlerin şu anda yaşadığı evler 55 - 60 metrekare. Yüzde 80, taşınacakları yerden çok daha küçük evlerde yaşıyor şu anda. Orası yaşadığınız evlerden çok daha geniş olacak. Heyelan bölgesinde kalan 1968 bina içinde sadece 50 tanesi 4 - 5 katlı. Hepsinin tüm dökümlerini aldık. Elbette herkesin hakkı korunacak. Uzundere'de konutların bulunduğu alan, İzmir'in en kıymetli yerlerinden" dedi.

“Bir an önce taşınalım”
Kadifekale'de yaşayan jeoloji mühendisi Serpil Erkek ise, bölgede gözle görülür oranda bir heyelan olduğunu belirterek şunları söyledi: "Bir kış daha orada yaşamak istemiyorum. Bir an önce taşınalım. Can kaybı olmasın. İstinat duvarı ya da benzeri şeyler ilk zamanlar yapılmalıydı. Artık bunlar için çok geç. Kadifekale'de yaşayan insanların ekonomik durumları belli. Buradaki insanlar evlerinin üzerine çok para ödemek istemiyorlar sadece."
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.