Haberler

Afrika sıcağı bastı klima satışı patladı

Tarih: 27 Haziran 2007 Kaynak: Hürriyet
Afrika üzerinden gelen sıcak hava dalgası, küresel ısınma korkusuyla bir süredir canlı olan klima satışlarını tam anlamıyla patlattı.

Son bir haftalık satışlar, geçen yılın aynı dönemine göre 3 kat arttı.

Afrika üzerinden gelen ve özellikle Güney kesimlerinde 50 derecenin bile üzerine çıkan hava sıcaklığı klima satışlarını patlattı. Bazı firmalar satışlarını geçen yılın aynı dönemine kıyasla 3 kat artırdı. İklimsa Direktörü Adnan Paputçu, son bir haftalık satışların, geçen yılın aynı dönemine göre 3 kat fazla olduğunu söyledi. Vaillant ise satışlarını yüzde 80 artırdı. 2007’de yüksek seyreden klima satışlarının tarihi bir rekor kırması da bekleniyor.

Servisi yedekledik:
Adnan Paputçu, 2007’de satışların yüzde 25 arttığına değinerek şunları söyledi: "Son bir haftalık satışların katkısıyla yıllık artış oranı yüzde 40’a çıktı. Artan talebi karşılamak için servis ve satış ağımızı güçlendirdik. Servisi, herşeyi yedekledik ki montajda geciklemeler olmasın. Normalde bizden klima alan kişi ertesi gün montajı da yaptırabilir. Şu anda da bu en fazla üç günde gerçekleşiyor. Sıcaklar böyle devam ederse, klima satışları rekor kırmaya devam eder."

Yüzde 80 arttı:
Vaillant İzmit Bölge Müdürü Hüseyin Mulhan, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin satışları beklentilerin üzerine çıkardığını belirterek "Marmara ve Ege bölgesinde klima satışlarımız normalin çok çok üzerinde. Satışlarımızda yüzde 80 oranında artış var. Sıcaklar devam ettiği sürece bizim lehimize oluyor" dedi. Arçelik A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Şirzat Subaşı ise, bu yıl yüzde 25 oranında bir artış beklediklerini ancak sıcaklar nedeniyle son günlerde satışlarda ciddi artışın görüldüğünü belirtti. Subaşı, servis teşkilatı sayesinde, klima kurulumlarında gecikmelerden kaynaklanabilecek herhangi bir tüketici şikayeti almadıklarını da sözlerine ekledi.

1.3 milyon satıldı:
2006 yılında klima satışlarında yaşanan yüzde 20-25’lik artışın, 2007’de rekor bir seviyeye ulaşması bekleniyor. 2000 yılının tamamında 350 bin adet olan klima satışları, 2007’nin yarısı bile tamamlanmadan 1.3 milyona ulaştı. 2006 yılının tamamında ise 1.6 milyon klima satılmıştı. Yaz sonuna kadar klima satışlarındaki artışın, hız kesmeden sürmesi bekleniyor.

Montaj kuyruğu oluştu:
Klima satışlarının özellekle son 10 gündür arttığına dikkat çeken yetkililer, normalde en fazla üç gün süren montaj işlemlerinin yığılma nedeniyle bir hafta hatta 10 günü bulabildiğini söyledi. Türkiye’de klima fiyatları genel olarak 500 YTL’den başlıyor. Fiyatı 3 bin YTL’ye çıkan klimalar da bulunuyor.

Avrupa'da üçüncü:
Türkiye klima pazarı, Avrupa’da üçüncü sırada bulunuyor. ABD, Çin ve Japonya’nın çok büyük kullanıcılar olduğu dünyada ise yaklaşık yüzde 2.5 pazar payına sahip olan Türkiye’de eskiden yaz ortasında gerçekleştirilen klima satışlarının artık yılın geneline yayıldığını bildiriliyor.

Zorlu ve Akbank sıcak yüzünden toplantı erteledi 
Aşırı  sıcaklar yüzünden büyük şirket ve holdinglerde herhangi bir olağanüsü çalışma programı uygulanmıyor. Ancak dün Zorlu Grubu’nun bugün için duyurduğu bir basın toplantısını aşırı sıcaklar yüzünden iptal etmesi dikkat çekti. Zorlu Yapı Yatırım şirketinden dün öğle saatlerinde yapılan açıklamada, "Akbank ile Zorlu Yapı Yatırım A.Ş.’nin döviz kredisi anlaşması basın toplantısı", hava sıcaklarının aşırı derecede artış göstermesi nedeni ile basın mensuplarının zor durumda kalmaması için iptal edilmiştir" denildi. Zorlu Yapı şirketi, dün sabah saatlerinde bugün için söz konusu toplantının yapılacağını duyurmuştu.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.