Haberler

Albaraka borsadan gelen kaynağın yüzde 20'sini konuta ayıracak

Tarih: 27 Haziran 2007 Kaynak: Referans Yazan: Selma Şenol
Cuma günü hisseleri borsada işlem görmeye başlayacak olan Albaraka Türk, borsadan elde ettiği 223 milyon YTL'lik kaynağın yüzde 20'sini konut finansmanına ayıracak.

Hisse senetleri İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda cuma günü işlem görmeye başlayacak olan Albaraka Türk Katılım Bankası, elde ettiği kaynağın yüzde 20'sini konut finansmanına ayırmayı planlıyor. Halen müteahhit firmalara arsa finansmanı ve maketten finansman gibi destekler veren kuruluşun yakın dönemli hedefleri arasında, katılım bankalarına yasal olarak tanınan projelere kâr ortaklığı yapmak var.

Halka arz edilen yüzde 20,57 oranındaki hissesine toplam 7.1 milyar YTL'lik talep gelen ve bu arzdan 223 milyon 450 bin YTL gelir sağlayacağı açıklanan Albaraka Türk'ün Bireysel Bankacılık Müdürü Ömer Lütfi Tama, halen bankanın hacimsel olarak portföyünün yüzde 75'inin konut kredilerine ayrıldığını söyledi. Konuta ayrılan plasmanın geri dönüş kabiliyetinin yüksek olduğunu ve kanuni takip gerektiğinde de nakde çevirme imkânının daha yüksek olduğunu belirten Tama, bu nedenle kaynakların etkin kullanımı için fonların yüzde 20'lik kısmını konuta ayıracaklarını açıkladı.

Konut alanındaki gelişmelerin finasman tekniklerinin de gelişmesine katkıda bulunduğunu anlatan Ömer Lütfi Tama, banka olarak daha önce de maketten satışın finansörleri olarak piyasada yer aldıklarını söyledi. Bireysel Bankacılık Müdürü Tama sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz bitme aşamasına gelmemiş, yüzde 50'si tamamlanmış konutlara da finansman sağladık. Yani daha konut ortada yokken bile finansman sağlama yöntemi geliştirdik. Örneğin Konya'da yaptığımız birkaç projede, arsa daha müteahhide yeni geçmiş olmasına rağmen maketten satış yaptık. Bu tür proje finansmanında müteahhit bize bir taahhütte bulunuyor. Bunun karşılığında biz de kontrolörlerimiz aracılığıyla inşaatın her aşamasını denetleyip hakediş yöntemine göre fonları serbest bırakıyoruz. Buna bir nevi arsadan finansman yöntemi de diyebiliriz."

Ömer Lütfi Tama, kendi kaynakları ile arsayı finanse edemeyen müteahhitlere kurumsal kredi açtıklarını belirterek "Arsa sahibi ile müteahhit arasındaki anlaşmada da finansör olabiliyoruz" dedi.

Projelerin kârlılığına da ortak olacağız
Bankanın önümüzdeki dönemde projelere kâr ortaklığı yapmayı planladığını dile getiren Tama, bugüne kadar 5 yıllık dönem içinde makro ekonomik dengeler yerine oturmadığı için bu tür kâr ortaklıklarına yönelmediklerini anlattı. Tama, "Kâr ortaklığı modelinde finansal riskin haricinde banka olarak kârlılık riskini de alacağız. Müteahhit bu modelde belli dönemlerde satış yapamazsa, piyasa durgun olursa, parası olmazsa fiyat düşürmek, kârlılığı düşürmek gibi risklerle karşılaşmaz. Çünkü güçlü bir finansal ortağı olur. Banka olarak da bizim aldığımız riske karşılık kârlılığımız daha da artar" dedi.

Bireysel Bankacılık Müdürü Ömer Lütfi Tama, finanse edecekleri projenin teknik detayları kadar, yapacak olan müteahhidin geçmişi ve tecrübeleriyle de yakından ilgilendiklerini belirtti. Tama, "Bizim için riskli olan, emin olmadığımız işlere girmek istemiyoruz" dedi.

6500 konutu finanse etti
Projelerin yüzde 70'ine kadar miktarlarda ve 8 yıla kadar kredilendirme yapan banka, halen Ankara'da Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) Keçiören'deki 80 milyon YTL'lik projesinin ilk etapta 6 milyon YTL'lik kısmını finanse ediyor. Konya'da birkaç projeyi birden finanse eden Albaraka Türk, İstanbul'da Pendik'te HFS İnşaat'ın 60 dairelik projesine, Kiptaş'ın bazı projelerine finansman sağladı.

Banka bireysel bankacılık bölümünün kurulduğu 5 yıl içinde bugüne kadar 6500 adet konut finansmanı gerçekleştirdi. Konut kredilerinin toplam büyüklüğü 71 milyon YTL oldu. Albaraka Türk önümüzdeki aylarda İstanbul, Konya, Ankara'da yeni lansmanı yapılacak bazı projelere de finans desteği sağlayacak. Bankanın kredilerde kullandırdığı kâr payı oranı yüzde 1,65'te bulunuyor. Özel projelerde bu oran yüzde 1,45'e kadar iniyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.