Haberler

Korumacılığın Kalbi İtalya’da Atıyor!

Tarih: 27 Haziran 2007


Belirli aralıklarla yıl boyunca Anadolu'nun çeşitli kentlerinde seminer ve buluşmalar düzenleyen Tarihi Kentler Birliği (TKB), ilk olarak geçen yıl Budapeşte ve Prag'la başlattığı yurt dışı gezilerine bu yıl İtalya'yla devam etti. 27 – 31 Mayıs 2007 tarihleri arasında gerçekleştirilen İtalya gezisi kapsamında Roma, Pompei, Floransa, Venedik ve Verona kentleri ziyaret edildi. TKB üyelerinin, yurt dışındaki doğal-kültürel ve tarihsel mirası koruma çalışmalarını görmeleri amacıyla yılda bir kez düzenlenen geziye, yaklaşık iki yüz kişi katıldı. Ağırlıklı olarak büyük şehir, il, ilçe, belde belediye başkanları ve eşlerinin katıldığı gezide İçişleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, Valiler ve ÇEKÜL ekibi de yer aldı.

Kalabalık bir grupla gerçekleştirilen Tarihi Kentler Birliği İtalya Gezisi; kentlerindeki, ilçe ve beldelerindeki korunması gereken doğal-kültürel-tarihi mirası ayağa kaldırmak için çaba sarf eden valilere ve belediye başkanlarına yepyeni bir açılım sağladı. Üreten kişiler, bu gezi sayesinde kent, ilçe, kasaba ve köy ölçeğinde gerçekleştirilen koruma uygulamalarını yerinde gördüler. Böylelikle, kendi yaşam alanlarında yaptıkları çalışmalarla karşılaştırma ve hayata geçirilecek yeni uygulamalar için başarılı bir koruma modelini tanıma fırsatına sahip oldular. Tarihi Kentler Birliği üyeleri için İtalya gezisi, bir anlamda ülkeler arası deneyim ve bilgi paylaşımının da önemli bir adımını teşkil ediyor.

Bir açıkhava müzesini andıran ve binlerce yıl öncesine ait yerleşim merkezlerinin kalıntılarıyla dolu olan İtalya gezisinin ilk durağı, Nemi Köyü’ydü. TKB ekibi, göl kıyısında konumlanan, yeşille mavinin hâkim olduğu bu şirin mekânı gezerken, köy halkının büyük bir çoğunluğu hâlâ uykudaydı. Karşılarında yıllara meydan okuyan, özgünlüğünü hiç yitirmemiş olan evleri ve dar sokakları meraklı gözlerle izleyen TKB ekibi, bu manzarayı fotoğraflamayı ihmal etmediler. Nemi Köyü, aynı ölçekte koruma çalışmaları yapan belediye başkanları için başarılı bir modeldi. Köy’ün en görkemli yapısı ise, hiç kuşkusuz Papa’nın yazlık sarayı olan tarihi “Castel Gondolfo”ydu.

Kent merkezi dâhil olmak üzere, tarihi dokusunu başarıyla koruyan Roma, ekibin ikinci durağıydı. Roma’daki tarihi yapıların büyük bir çoğunluğu kent merkezinde toplanmış. Roma medeniyetinin ve barbarlığın sembolü olarak da nitelendirilen elli beş bin kişilik Coleseum, Pantheon, Aşk Çeşmesi, İspanyol Merdivenleri, Fori Imperiali, Foro Romano, St. Peter ve Popolo Meydanı, Roma gezisi kapsamında ziyaret edilen yerler arasındaydı.

TKB ekibinin ikinci günkü durağı, MS 80 yılında Vezüv Yanardağı’nın yok ettiği bir liman kenti, Pompei’di. 1750’lerde başlayan kazı çalışmaları sonucunda Pompei’nin bir bölümü Vezüv’ün küllerinden çıkarıldı. Şu anda kurtarılan yapıların yüzde 90’ı orijinalliğini koruyor. Söylentilere göre, Pompeililer hiçbir zaman Vezüv’ün bu kadar büyük bir yıkıma yol açabileceğine inanmamışlar. TKB ekibi, Anadolu’da yüzyıllar öncesinde çeşitli nedenlerle toprak altında kalmış yaşama alanlarının, tıpkı Pompei gibi yeniden gün yüzüne çıkarılması gerektiği görüşünde birleştiler.

TKB ekibi, gezinin üçüncü gününde Rönesans’ın merkezi olarak kabul edilen Floransa’daydı. Kentin en önemli özelliklerinden biri, Avrupa’nın en yüksek yapılarının burada inşa edilmiş olması. Kültür, sanat ve tarihle bezenmiş bu kentte 800 yıllık yapıları görmek mümkün. İtalya’nın en eski eczanesi Igresso All’Officina Profumo-Farmaceutiac Floransa’da tarihi bir yapıda konumlanıyor ve hâlâ dünyanın sayılı politikacılarına, jet sosyete olarak tabir edilen kesime özel kozmetik ürünleri hazırlıyor. Ekip, tarihi yapılara fonksiyon verme çalışmalarının en güzel örneklerini bu kentte görme fırsatı buldu. Floransa Meydanı, Santa Maria Katedrali, usta edebiyatçı Dante’nin kilisesi ve evi ziyaret edilen yerler arasındaydı.

TKB İtalya gezisi kazıklar üzerinde yükselen kent Venedik ve buram buram Ortaçağ kokan, o dönemi layıkıyla yansıtan Verona kenti ziyaretleriyle sona erdi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.