Haberler

Dikkat! Satın aldığınız evin bir odası kaçak olabilir

Tarih: 28 Haziran 2007 Kaynak: Sabah Yazan: Furkan Alp
Uzmanlar, son dönemde özellikle teras ve giriş katlarında depo ve sığınak benzeri ortak alanların kaçak yapılaşma ile oda olarak evin içine dahil edildiğini ve satıldığını belirtiyor.

Mortgage sisteminin devreye girmesiyle birlikte mortgage kredileri ile ev sahibi olmak isteyen kişilerin en çok dikkat etmeleri gereken konuların başında satın alacakları bitmiş ve/veya bitmemiş projelerin orjinal proje ile uyumlu olup olmadığı geliyor. Uzmanlar, satın almaya karar verilen evin önce imardan projeye kadar iskan durumunun kontrol edilmesi gerektiğini belirterek, "Satın aldığınız ev 3+1 olabilir ancak projede 2+1 gözükebilir. Özellikle teras ve giriş katlarında kaçak yapılaşma önemli oranda artış gösterdi. Evi teslim aldıktan sonra mağdur olmayın" diyor.

Orjinal proje incelenmeli
Eksper Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü İbrahim Sarıhan, konutlarda imar ve tapu durumunun yasal prosedürlere uygun olması gerektiğini belirterek, "Bitmiş projelerde imardan projeye kadar iskan durumu incelenmeli. Projede kömürlük, depo ve sığınak gibi görünen alanlar giriş katları veya teraslara usulsüz olarak ekleniyor. Kişiler 3+1 diye satın aldıkları evin aslında 2 oda bir salon bir de sığınaktan oluştuğunu öğrenince şok oluyor. Bu tür yapılanmalar herhangi bir şikayet olduğunda yıkım ile sonuçlanıyor' dedi. Ekol Gayrimenkul Değerleme Yönetim Kurulu Başkanı Halil Dönmez de kişilerin öncelikle aldıkları evin kat mülkiyetli olup olmadığını kontrol etmeleri gerektiğini bildirdi. Dönmez, ev satın alırken inşaat proje ve ruhsatının kontrol edilmesi, yapı ve işçilik kalitesine bakılması, zemin etüdünün incelenmesi ve altyapı kriterlerinin göz önünde bulundurulması gibi hususların önemli olduğunu söyledi. Dönmez, özellikle kaçak yapılaşma konusunda uyarılarda bulunarak, bu uygulamaların son zamanlarda dükkanlarda alan genişlemesi, kalorifer dairleri ve kömürlüklerin ise konut alanı içine dahil edilmesi gibi uygulamalar ile artış gösterdiğine dikkat çekerek, projenin evi satın almadan önce incelenmesi gerektiğini vurguladı.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.