Haberler

6 bin metreden tren geçiren Çinli inşaatçı Türkiye'ye geliyor

Tarih: 29 Haziran 2007 Kaynak: Referans Yazan: Selma Şenol
Çin'in en büyük inşaat firması CREC, Türkiye'de yatırıma soyunuyor. Çin'de dünyanın en yüksek demiryolu ağını yapan firma, Türkiye'de de konut ve alt yapı yatırımlarına odaklanacak.

İkinci Çin Seddi olarak bilinen 5800 km uzunluğunda, deniz seviyesinden 6000 metre yükseklikteki Çin-Tibet demiryolunu yapan Çinli inşaat firması China Railway Engineering Group Co. Ltd (CREC), Türkiye'ye geliyor.

Çin'in en büyük inşaat şirketi olan CREC, Türkiye'de konut ve altyapı yatırımlarına imza atacak. Firmanın Türkiye'deki partneri ise bir süre önce İhlas Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'daki (GYO) Genel Müdürlük görevinden ayrılarak bağımsız olarak gayrimenkul danışmanlığı yapan Haluk Sur olacak. CREC, son dönemde yabancıların ilgi alanına giren Türk gayrimenkul sektöründe yatırım yapan ilk Çinli inşaat firması olacak. CREC ile 2 ay önce iyi niyet anlaşması imzaladıklarını belirten Sur, ortaklık görüşmelerinde son aşamaya geldiklerini söyledi. Sur, "CREC, sadece Çin'in değil, dünyanın da en büyük inşaat firmalarından. 'İnşaat sektörü için dünyanın her yerinden yabancı yatırım geliyor, Çinliler niye gelmesin' düşüncesiyle CREC ile görüşmelere başladık. Kendilerine Türk pazarını anlattık ve yatırım yapma kararı almalarını sağladık" dedi.

Türkiye'yi üs yapacak
60 ülkede yatırımı olan CREC, bugüne kadar 20'den fazla ülkede 200'ün üzerinde demiryolu, otoyol ve havaalanı projelesi gerçekleştirdi. Grubun toplam cirosu 26 milyar dolar. Çin'in uluslararası alanda yatırım yapan ilk müteahhitlik şirketi olan CREC, şu ana kadar dünya çapında 1000 projede imzası var.

Forbes'ın global 500 şirket sıralamasında 441. olan grup, Çin'in en büyük 500 markası arasında ise 7. Çin hükümetine bağlı olarak faaliyet gösteren grup, bünyesinde yapı, inşaat, üretim, Ar-Ge, teknik danışmanlık, sermaye yönetimi, dış ticaret gibi alanlarda hizmet veren 31 farklı şirketi barındırıyor. CREC'in toplam çalışan sayısı ise 284.

CREC Grubunu 2. Çin Seddi'ni yapan firma olarak tanımlayan Sur, "Çin Seddi'nin toplam uzunluğu 8 bin km. 5800 km uzunluğundaki Çin Tibet demiryolu projesi de dünyanın çatısına kurulmuş bir teknik harikası, sanat yapısı. İnsan eliyle ulaşılmış en son yükseklikte seyahat eden trenler için basınç ayarı bile yapılmış. Uçak gibi trenler rayın üstünden gidiyor" dedi.

Sırada ABD'li bir banka var
Çinli grubun, Balkan ve Kafkas ülkelerine açılım için Türkiye'yi üs yapmayı hedeflediğini anlatan Sur, Asya ve Avustralya'da güçlü olan şirketin ABD ile Avrupa pazarlarına ise yeni girmeye başladığını söyledi.

Haluk Sur, "Herkes benden Batı'dan bir şeyler bekliyordu ama kısmetse doğudan olacak görünüyor. Bu kadar uluslararası çapta ve büyüklükteki bir ilişki bir günde kurulamıyor, büyük emek istiyor. Ama şu an görüşmeler iyi gidiyor. Hatta moda tabiri ile 'düzeyli bir ilişkimiz' olduğunu söyleyebilirim" dedi. Sur, GYO kavramına Çinlilerin çok yabancı olduğunu, bu nedenle de ilk etapta GYO kurmak gibi bir niyetleri olmadığını söyledi.

Sur, Çinli firmanın yanı sıra, adını vermek istemediği ABD'li bir mortgage bankası ile de Türkiye pazarına girmesi konusunda niyet mektubu imzaladığını açıkladı.

Detay vermek için erken olduğunu belirten Sur, ABD'li şirketin mortgage'in birinci pazarında konut projelerinde finansman yapmak istediğini söyledi.

Çin demiryolu ağının üçte ikisinde imzası var
CREC firmasının inşaa ettiği Çin-Tibet Demiryolu, dünyanın en yüksek demiryolu özelliğini taşıyor. 2006'da açılan demiryolu, mühendislik harikası olarak gösteriliyor. Çin hükümeti, demiryolu projesiyle turizm gelirlerinin 2010'a kadar 2 katına çıkacağı ve ulaşım giderlerinin yüzde 75 ’e düşeceği tahminlerinde bulunuyor. 50 yılda Çin'de 100'ün üzerinde ana hat demiryolu inşaatı gerçekleştirdi. Bugüne kadar 400 bin km'nin üzerinde demiryolu yapan firma, bu rakamla Çin'de toplam demiryolu ağının üçte ikisini gerçekleştirmiş oldu.

Rakamlarla Crec
- Bünyesinde 31 farklı şirketi bulunuyor.
- Toplam 284 kişi istihdam ediyor.
- Yıllık cirosu 26 milyar dolar.
- 60 ülkede yatırımı var.
- 20 ülkede 200'ün üzerinde projeler yaptı.
- Grubun toplam proje sayısı ise 1000.
- Çin'in dışarda yatırım yapan ilk müteahhitlik şirketi.
- Grubun 1000 projede imzası var.
- Forbes Global 500'de 441., Çin'de ise 7. sırada.
- Haluk Sur ULİ'nin Türkiye başkanlığına seçildi
- Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Derneği'ne (GYODER) geçen dönem başkanlık yapan Haluk Sur, dünyanın en büyük gayrimenkul organizasyonu olan Urbar Land Institute'nin (ULİ) Türkiye başkanlığına getirildi. Sur, Rudolph Younes tarafından satın alınarak ismi değiştirilen İhlas GYO Genel Müdürlüğü'nden ayrıldıktan sonra faaliyetlerini serbest olarak devam ediyordu. ULİ, arazi kullanımında önderlik yaparak, çevreyi bir bütün olarak zenginleştirme amacıyla 1936'da kurulmuş kâr amacı olmayan bir araştırma ve eğitim enstitüsü. Enstitü en iyi arazi kullanım siyasetlerini ve uygulamalarını destekliyor.

30 bin üyeye sahip
Üyeleri, özel ve kamunun imar işlerine dari alanlarının temsilcisi. ULİ, Türkiye'de GYODER tarafından düzenlenen pek çok organizasyona da destek veriyor.

Akademisyenler, inşaatçılar, proje geliştiriciler ile belediyelerin üye olduğu ve kentsel dönüşümde "en iyi uygulamaları" göstermeyi amaç edinen örgütün tüm dünyada 30 bin üyesi bulunuyor. ULİ'nin her yıl Kaliforniya'da yapılan zirvesine 6-7 bin kişi katılıyor.

Haluk Sur, örgütün Türkiye'de halen 145 olan üye sayısını 250'ye çıkartmayı hedeflediklerini belirtirken, kasımda İstanbul'da yapılacak Forum İstanbul'a destek vereceklerini de söyledi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.