Haberler

Bir kentin örnek su bilinci

Tarih: 2 Temmuz 2007 Kaynak: Hürriyet
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU’nun başlattığı "su tasarrufu kampanyası"nda kente verilen su miktarında 2 ayda 2 milyon 214 bin metreküplük tasarruf sağlandı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, tasarrufun devamı halinde, 1 yılda kazanılacak su miktarının Balçova Barajı rezervinin tam 1.5 katı miktarı olan 13 milyon 287 bin 726 metreküp olacağını açıkladı.

Küresel ısınmanın etkisiyle yağışların azalması ve dengesizleşmesi nedeniyle başta İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerde su kesintisi programları uygulanırken İzmir Büyükşehir Belediyesi, uyguladığı önlemlerin sonuçlarını almaya başladı. 28 Nisan-27 Haziran 2007 tarihleri arasındaki tasarrufu "İzmirlilerin suyuna sahip çıkması" olarak değerlendiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, tasarrufun devamı halinde, 1 yılda kazanılacak su miktarının Balçova Barajı rezervinin tam 1.5 katı miktarı bulan 13 milyon 287 bin 726 metreküp olacağını açıkladı.

Bu hedef doğrultusunda, bilinçli ve tasarruflu su kullanımının devam etmesi halinde tasarruf edilecek suyun maliyetinin 11 milyon 28 bin 813 YTL olacağını öngördüklerini kaydeden Başkan Kocaoğlu, "Bu rakam da İzmir halkın 1 yıllık kazancı olacak. Bu kampanyayı yürüten, kamuoyu oluşmasını sağlayan ekibimizi ve çağrılarımıza değer veren İzmir halkını yürekten kutluyorum. İzmirliler bir kez daha Türkiye’ye örnek oldu" diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi ve İZSU, ortak yürüttükleri kampanya kapsamında "İzmir’in su kaynakları, bugün ve yarın" konulu bir toplantı düzenledi. Anaokulundan başlayarak tüm öğrencilerine su tasarrufu ile ilgili resimli kitapçıklar dağıtıldı. Bastırılan afiş ve çıkartmalarda "Su değerlidir, su hayattır, akıp gitmesin", "Suyumuzu tasarruflu kullanmak için hepimize düşen görevler var", "Diş fırçalarken musluğu açık bırakmayalım", "Damlayan musluk bir günde 7 kova su harcar" gibi slogan ve uyarılar yer aldı.

İzmir’in şu andaki su ihtiyacının yüzde 38’i Tahtalı ve Balçova Barajı’ndan sağlanıyor. Kalan yüzde 62’isi ise Sarıkız, Göksu, Menemen, Halkapınar ve Pınarbaşı’ndaki yeraltı su kaynaklarından temin ediliyor. Tahtalı Barajı’nda 107 milyon metreküp su bulunuyor. İzmir’de günde ortalama 600 bin metreküp su kullanılıyor.

Anaokuluna kadar inildi
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU, su tasarrufu kampanyası kapsamında tasarladıkları eğitim projesini anaokullarından başlattılar. Ortaokul, liselerin yanı sıra sokaktaki vatandaş da broşür, afişlerle bilinçlendirildi.

Kullanılan sloganlar
Su değerlidir boşa harcamayalım

Suyun değerini bitmeden anlayalım

Diş fırçalarken musluğu açık bırakmayalım

Banyo yerine duş alalım, 100 litre su tasarruf edelim

Arabalarımızı hortumla yıkamayalım

Bahçeyi sabah ya da akşam sulayalım

Bulaşıkları makinede kısa programda yıkayalım

Damlayan musluk bir günde 7 kova su harcar

Evimizde gizli su kaçağı olabilir. Su sayacını kontrol edelim

Musluk rezervuar arızalarını ihmal etmeyelim

Tuvalet rezervuarını 16 litrelikse, su dolu iki adet plastik şişeye koyarak su tüketimini yüzde 20 azaltabiliriz

Rezervuarı yenilediğimizde daha düşük kapasiteli olanı tercih edelim

Ellerinizi yıkarken, dişlerinizi fırçalarken, tıraş olurken, bulaşıkları durularken boşa su akıtmayalım

Çamaşır ve bulaşık makinelerimizi tam doldurmadan çalışmayalım ve kısa programları tercih edelim

Kapı önü, balkon, teras gibi yerlerin temizliğinde hortumla yıkamak yerine süpürge kullanalım

Sebze ve meyve yıkadığımız suyla çiçek sulayabilir, temizlik yapabiliriz
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.