Haberler

AKM’yi yıkmayın diye yazdım ama...

Tarih: 2 Temmuz 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Doğan Hızlan
Cuma ve cumartesi akşamı İstanbullu müzikseverler, AKM’de (Atatürk Kültür Merkezi) olağanüstü bir müzik şöleni yaşadılar.

İKSV’nin düzenlediği Uluslararası Müzik Festivali’nde Mariss Jansons yönetiminde Kraliyet Concertgebouw Orkestrası’nı ve piyanist Mitsuko Uchida’yı dinledik.

AKM’nin yıkılıp yeniden yapılması gündeme geldiğinde, yıkılmasını istemeyenlerden yana oyumu kullanmıştım.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sakarya Üniversitesi’nden aldığı raporun bir nüshasını bana göndermişti. Raporda, binanın yıkılması önerilmiyordu, ancak depreme karşı dayanıksızlığı, eskimişliği belirtiliyordu.

İki gece üst üste birinci sıradan konseri dinlerken, her an kayıp düşme tehlikesi yaşadım. Koltukların eğimi öylesine artmış ki, herkes kayıyor, ikide bir geriye çekilme hareketi yapma mecburiyetinde kalıyordu.

Yıkılsın diyemiyorum, çünkü onun yerine kullanılacak sahne yok, eğer Kültür ve Turizm Bakanlığı bir yer bulursa o zaman belki yıkıcılara katılabilirim.

Sahnenin döşemesi dahi eskimiş, çünkü iskemlelerin demir ayaklarının lastikleri kopmuş, tahtaları kazıyor.

İKSV, burada konser verilmeden önce havalandırma sistemini her yıl onartıyor, iki gün dayanıyor. Buna rağmen salonun soğutulması yetersizdi. Onarımı yapan kişi, artık bu yıl son kez tamir edilebileceğini, gelecek yıl bu sistemin iflasını ilan edeceğini söylemiş.

Eğer AKM’de ısrar edilecekse, içinin boşaltılması, dış cephenin -önemliyse- korunması, ama binanın her tarafının yeniden yapılması şart.

Hüsnü Özyeğin’in Maslak’ta inşaatını İKSV’nin başlattığı Kongre ve Kültür Merkezi’nin tamamlanması için, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na talepte bulunduğunu yazmıştım.

O tamamlanırsa, İstanbul bu konuda biraz ferahlayacak. Salon gereksinimi belli bir ölçüde karşılanacak .

Şakir Eczacıbaşı’nın önerisiyle 9 Temmuz günü, inşaatın danışmanlığını yapan firma yetkilileri İstanbul’a gelecek, Hüsnü Özyeğin’le konuşacak.

Binanın geleceği sanırım bu buluşmadan sonra belli olacak.

O binanın tamamlanması için yapılan girişimlerin hepsinin tanığıyım, Şakir Eczacıbaşı’nın çabalarını biliyorum. Bittiğinde İstanbul’un çok şey kazanacağını söylemeye gerek yok.

İki kişiye İstanbul adına ricada bulunacağım.

Biri Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’tan. Oranın tamamlanması önemli, gerekli. Hüsnü Özyeğin’in talebine biraz da bu açıdan baksın.

Hüsnü Özyeğin ise, kendi ve İstanbul adına önemli projeyi tamamladığında, Türkiye’ye büyük bir kültür hizmeti yapmanın ömür boyu unutulmaz mutluluğunu yaşacak.

Sonucu heyecanla bekliyorum.
Takip
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.