Haberler

Berlin Büyükelçiliği’ni Türk mimarlar yapmalı

Tarih: 2 Temmuz 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Mehmet Y. Yılmaz
Federal Almanya’nın başkenti Berlin’de yeni bir büyükelçilik binası inşa edeceğiz.

İkinci Dünya Savaşı’nda yıkılan eski büyükelçilik binasının bulunduğu arazide yapılacak yeni binanın mimari projesi için Dışişleri Bakanlığı bir yarışma açtı.

Berlin, iki Almanya’nın birleşmesinden sonra adeta yeniden doğdu ve şu andaki görünümüyle de çağdaş mimarinin en güzel örneklerinin sergilendiği bir açık hava müzesi niteliğini taşıyor. Birçok ülke de büyükelçiliklerini Berlin’e taşırken kentin bu özelliğinden etkilendi ve büyükelçilik binaları her ülkenin mimari düzeyini gösteren bir "sanat eseri" gibi ele alınıyor.

Bu nedenle Berlin Büyükelçilik binası için bir yarışma düzenlenmesi olumlu ve doğru bir karar.

Berlin’de son derece katı olarak uygulanan bir imar planı var. Yabancı mimarlık bürolarının, bu kentte yeterliliklerini gösterebilecek projeler oluşturmaları kolayca mümkün olamıyor.

Nitekim az sayıdaki Türk mimarı bu yarışmaya katılabilme şartlarını yerine getirdi.

Yarışmaya 145 proje katıldı, ikinci elemeye 14 proje kaldı. Ve geçtiğimiz günlerde de yarışmanın sonucu açıklandı: İlk üç sırayı Alman mimari büroları alırken, dördüncü Erginoğlu ve Çalışlar isimli bir Türk bürosu oldu.

Yarışma şartnamesinde ödül alan firmanın inşaatı yapacağına ilişkin bir taahhütname olmadığını öğrendim.

Bu nedenle de önerim Büyükelçilik binasının projesinin Türk mimarlara ait olanlar arasından seçilmesi. Zaten dördüncü firma da Türk mimarlara ait!

Çünkü Berlin bugün sadece Almanya’nın değil, çağdaş mimarlığın da başkenti ve bu kentte yapılan her yeni bina dünya mimarlık medyası ve mimarlık tarihçileri tarafından dikkatle izleniyor.

Böyle bir yerde Türk mimarlığının bugün geldiği aşamayı herkese gösterebilme olanağının kaçırılmaması gerektiğine inanıyorum.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.