Haberler

Bundan 9 bin yıl önce "çatal"da balık varmış

Tarih: 2 Temmuz 2007 Kaynak: Radikal
Bilinen ilk yerleşim yerlerinden Çatalhöyük'te kazı yapan bilim insanları, burada 9 bin yıl önce yaşayanların sanılanın aksine tahıl değil daha çok balık yediğini buldu.

Türkiye'nin en önemli kazı alanlarından Çatalhöyük'te çalışmalar ilerledikçe yeni bulgulara ulaşılıyor. Kazı başkanı İngiliz Prof. Ian Hodder daha önce, Çatalhöyük insanının tahıl gibi kuru gıdalarla beslendiğini tahmin ettiklerini ancak her yeni bulgunun, kendilerine bu konuda yeni bilgiler verdiğini söyledi.

Prof. Hodder, "Geçen yılki kazılardan çıkan buluntu örneklerini incelediğimizde Çatalhöyük insanının beslenme şekli konusunda bilmediğimiz ayrıntılara ulaştık. Daha önce bu insanların sulak olmayan bir yerde yaşadıklarını, beslenme şekillerinin de buna bağlı olduğunu düşünüyorduk. Ancak son kazılarda en çok tükettikleri besin maddesinin balık olduğunu tespit ettik. Muhtemelen balıkları o dönemde çevredeki akarsulardan yakalıyorlardı" dedi.

Konya'nın Çumra ilçesindeki Neolitik dönem yerleşim yeri olan Çatalhöyük'teki çalışmalar, geçen hafta yeniden başlayan kazıyla 15'inci yılına girdi. Prof. Hodder, Türkiye'de Göbeklitepe'den sonra en eski yerleşim biriminin Çatalhöyük olduğunu, burada yaklaşık 8 bin kişinin yerleşik hayata geçerek bir kent kurduğunu söyledi.

Yönetici yok, herkes eşit
Prof. Hodder, Çatalhöyük'ün Neolitik çağ yerleşim birimlerinden en büyük farkının, duvar resmi, sembol ve heykelcik gibi sanat eserlerine bol miktarda rastlanması olduğunu anlattı: "Evlerde insan iskeletleri de dahil çok fazla buluntu var. Bazı duvar resimlerinde, avcıların üstünde basit şekilde çizilmiş leopar desenli kıyafetler görüyoruz. Leoparlar çok güçlü ve tehlikeli hayvanlardır. Leoparı avlayan kişilerin, bu hayvandan daha güçlü olduğunu göstermek istediklerini sanıyoruz."
Prof. Hodder, Çatalhöyük'ün bir özelliğinin de yönetici anlamında bir başkanın olmaması ve tüm bireylerin eşit statüde bulunması olduğunun altını çizdi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.