Haberler

Ofer'e asker engeli

Tarih: 2 Temmuz 2007 Kaynak: Vatan Yazan: Özlem Ermiş Beyhan
Ofer-Kutman ortaklığının Kuşadası projesi, Mahkeme emsal artışının yürütmesini durdurunca tehlikeye düştü. Emsal artışının iptali davasının, Jandarma’ya ait komşu arazinin yeni imar planında piknik alanı olarak gösterilmesi sonrası açıldığı anlaşıldı. Yürütmeyi durdurma kararı sonrası Ofer-Kutman ortaklığı, başlattığı tadilatı durduracak ve yeni bir imar için tekrar Kuşadası Belediyesi Meclisi’ne başvurmak zorunda kalacak. Emsal artışı ile botanik bahçesi olarak tanımlanan Aslanburnu Koyu’na yüzde 53 oranında inşaat yapma şansını yakalayan Ofer, projesini yeniden yüzde 20 imar durumuna uydurmak zorunda kalacak. Böylece projenin 172 bin metrekareye çıkması da engellenecek.

Ofer’in, Tüpraş ve Galataport ihalelerinden sonra Türk hukuk sistemi ile üçüncü karşılaşmasında üçüncü mağlubiyetini almasına neden olan olaylar şöyle gelişti:

Kuşadası Tatil Köyü, Türkiye’nin ilk turistik tesisleri arasında yer alıyor. Tesisi 35 yıl “Fransız Tatil Köyü” adıyla işleten Club Med, mal sahibi Emekli Sandığı ile sorunlar yaşayınca, yeniden kiralama işine talip olmadı. Bunun üzerine Özelleştirme İdaresi ihale açtı ve tatil köyünün olduğu arazi, 34 milyon 500 bin dolarla en yüksek teklifi veren Global- Boğaziçi Yatırım Holding ortak girişim grubunun oldu.

Emsalde fahiş artış
İhale şartnamesinde yüzde 20 imar ve 2 kat izni olan arazinin imar durumu, Ofer’in başvurusu üzerine ihaleden hemen sonra değiştirildi. Kuşadası Belediye Meclisi, bölgeye yüzde 53 imar ve 12 kat inşaat izni verdi. Bu yoğunluğun dünyanın en güzel koylarından Aslanburnu’nu beton yığınına döndüreceğini iddia eden CHP’li ve bağımsız meclis üyeleri konuyu yargıya taşıdı. Davaya Tema Vakfı ve arazinin eski sahibi Emekli Sandığı avukatları da müdahil oldu.

O dava sürerken, hiç hesapta olmayan bir başka davadan yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Bu karar, tatil köyüne komşu Jandarma arazisi nedeniyle Hazine’nin açtığı davadan geldi. Jandarma’nın tatil köyüne komşu bir arazisi vardı. Emsal değişikliği ile bu bölge de piknik alanına çevrilmişti. Jandarma’nın şikayeti üzerine Hazine dava açtı. Dava sonucu ile bölgedeki tüm emsal artışlarının da yürütmesi durmuş oldu.

Ofer, yapacağı evleri pazarlamaya başlamıştı
Kuşadası Bağımsız Belediye Üyesi Nilgün Öğüçlü tatil köyü kapsamında Apart Otel adı altında konut yapılarak satılmasının da söz konusu olduğuna dikkat çekti. Öğüçlü, ihale şartnamesinde arazide sadece turizm yatırımı yapılabileceğinin belirtildiğini vurgularken, projede ise şartnameye aykırı olarak gayrimenkul yatırımının olduğunun altını çizdi. Öğüçlü, “Ofer’in daha şimdiden yurtdışında emlak fuarlarına katılarak gayrimenkul projesini pazarlamaya çalıştığını biliyoruz” dedi.

İsrailli işadamı Sami Ofer’in sahibi olduğu Ofer grubunun yüzde 80, Global Yatırım Holding’in yüzde 20 ortaklığı tarafından Emekli Sandığı’ndan satın alınan Kuşadası’ndaki eski Fransız Tatil Köyü’nde yıkım çalışmaları halen sürüyor. Sami Ofer’in Fransız Tatil Köyü için 300 milyon dolar tutarında bir yatırım planladığı belirtilirken, ortaklıktan “Bu tatil köyü Kuşadası’ndaki tek marka otel olacak. İçinde bir otel, devremülk ve marina bulunacak” açıklaması gelmişti.

İhale öncesi ‘Emsal kaç olur’ diye sordu
Kuşadası Bağımsız Belediye Üyesi Nilgün Öğüçlü, yürütmeyi durdurma sonrasında gelecek iptal kararıyla tatil köyünde yapılacak ve bir çevre katliamına yol açacak çok katlı otel, gayrimenkul ve marina projelerinin duracağını anlattı. Öğüçlü, “Ofer burayı beklediğimizden yüksek bir rakama satın aldı. Çünkü projede 2 katın üzerine izin verilmiyordu. Ancak satış sonrası 12 kata izin çıktı. Yüksek fiyatın nedeni de belli oldu. İhaleyi kazanan şirketin temsilcilerinin ihale öncesi Belediye Başkanı ile ’Emsali kaça çıkarabileceklerini’ sordukları görüşmeler yaptıklarını biliyoruz” iddiasında bulundu.
Takvim
<<Ekim 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.