Haberler

Çimentoculardan küresel ısınma için raporlu uyarı

Tarih: 2 Temmuz 2007 Kaynak: Akşam Yazan: Deniz Çiçek
Küresel ısınmanın etkileri hayatın her alanında hissedilirken, üretim sırasında yüksek enerji kullanması nedeniyle yüksek karbondioksit emisyonuna neden olan çimento sektörü, elini taşın altına koydu. Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği tarafından hazırlanarak TBMM’ye sunulan küresel ısınma raporunda, küresel ısınmaya yönelik çalışmaların sektöre darbe indireceği belirtilerek, çevreye duyarlı çimento üretimi konusunda atılması gereken adımlar ortaya kondu.

Deprem riski var
Raporda, Türkiye’nin deprem riskiyle karşı karşı olduğu ve yapı stokunun son derece az olduğuna dikkat çekilerek, 43 milyon olan çimento üretiminin, 20 yıl içinde 70 milyonu aşmasının beklendiği aktarıldı. Raporda, çimento tüketimini azaltmadan çevreye hassasiyet gösterilmesi gerektiği belirtilerek, çimento sektörüyle birlikte ısıtma, soğutma, enerji ve nakliye sektörlerinde de küresel ısınmaya yönelik topyekün bilinçlenmenin sağlanması istendi. Raporda, çimento üretiminde, daha az enerji sarfiyatı ile klinker ve çimento üretim teknolojilerinin uygulamaya konulması gerektiği vurgulanarak, bunun için de devletin teşvik sağlaması talep edildi. Raporda, daha az yakıt kullanıp karbondioksit emisyonlarının azaltılması için alternatif yakıt kullanımının azaltılması gerektiği belirtilerek, “Bu kapsamda atık yakıt kullanımının önündeki engeller kaldırılmalı. Atıkların toplanması ve çimento fabrikalarında kullanılması için yerel idarelerin sorumlulukları da belirlenmeli. Karbondioksit emisyonunda daha az klinker kullanarak çimento üretmek de önemli” denildi. Raporda, bu tedbirlerin alınmasıyla, 20 yıl içinde çimento üretimi yüzde 65 oranında artacak olmasına rağmen karbondioksit emisyonunun sadece yüzde 35 oranında artacağına işaret edildi.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.