Haberler

Saray bahçesinde gecekondu lojman

Tarih: 2 Temmuz 2007 Kaynak: Sabah Yazan: Ercan Sarıkaya


Topkapı Sarayı'nın bahçesinde bulunan ve memurlara lojman olarak tahsis edilen dokuz adet gecekondu, Kültür Bakanlığı'nın tüm baskılarına rağmen yıkılamıyor.

Osmanlı İmparatorluğu'nun yönetildiği, İstanbul'un ve dünyanın en değerli eserlerinin sergilendiği Topkapı Sarayı bahçesinde müştemilat olarak inşa edilen ve lojman olarak kullanılan gecekondular yıllardır sorun olmaya devam ediyor. Tahliye ve yıkımı mahkeme kararıyla durdurulduğu için 15 memur ailesi Topkapı Sarayı bahçesinde bulunan 9 gecekondu ve bir saray karakolunda yaşamlarını sürdürüyorlar.

10 Yılda Bir Değişim
Topkapı Sarayı'nın bahçesindeki Aya İrini Müzesi'nin hemen arkasında bulunan sarayı çevreleyen sur duvarlarına 20 yıl içinde saray müdürlerinin gözetiminde 9 gecekondu yapıldı. Kültür Müdürlüğü, İstanbul Valiliği'nin iznini alarak gecekondu lojmanlara memurlarını yerleştirdi. Gecekondular ve saray bahçesinde bulunan karakolda sarayın bazı güvenlik görevlileri, arkeoloji müzesinde görevli memurlar ile İstanbul'un çeşitli müzelerinde görevli memurlar aileleriyle birlikte yaşıyor. Gecekondularda oturanlar girişi sarayın birinci avlusundan yapıyor. Memurlara dönüşümlü olarak tahsis edilen gecekondu baraka lojmanlarda 10 yılı dolduranların ise yerlerini yeni memurlara bıraktıkları öğrenildi. 

Karar İdare Mahkemesi'nin 
Öte yandan gecekonduların hemen önünde bulunan ve geçmiş yıllarda sarayın korunması için karakol binası olarak kullanılan bina da lojmana dönüştürülmüş durumda. Tek katlı karakol binası içinde 6 odada 6 aile yaşıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Suri Sultani Projesi kapsamında gecekonduları yıkmak için karar aldı. Memurlara da evleri boşaltmaları için tebligat gönderdi. Ancak memurlar kazanılmış hakları olduğunu ileri sürerek, İstanbul İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkeme bir ay önce yıkım ve tahliye kararının yürütmesini durdurdu. Böylece baraka gecekondu lojmanlar yıkılamadı. Gecekonduların yıkılması için İdare Mahkemesi'nin konuyla ilgili karar vermesi bekleniyor.

"O Zaman Yer Göstersinler"
Gecekondu lojmanlarda kötü şartlarda yaşamlarını sürdüren memurlar ise bakanlığın yer göstermeden çıkın demesine tepki gösterdi. Maaşlarının çok düşük olduğunu belirten memurlar, kendilerine yer gösterilmesi gerektiğini dile getirdi.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.