Haberler

Bu arşivin seksen yıllık hatırı var

Tarih: 3 Temmuz 2007 Kaynak: Radikal Yazan: Erkan Aktuğ
Arkitera Mimarlık Merkezi, bugüne kadar devletin ya da meslek odasının yapamadığını yaparak Türkiye'nin en geniş kapsamlı mimarlık arşivini Arkiv adıyla sanal alemde hizmete soktu.

Deli bu Arkitera'cılar! Siz tutun, para kazandırmayacak, belki çoğu zaman cebinizden yiyecek bir işi, 80 yıllık Cumhuriyet tarihi boyunca devletin ya da meslek odasının yapmadığı bir amme hizmetini, devletten ya da başka bir kurumdan yardım almadan yapın. Delilerin zoruna bak!

Klasik anlamda STK olmadığı halde çalışmalarını STK gibi şekillendiren bağımsız bir kurum olan Arkitera Mimarlık Merkezi, Türkiye'nin en geniş kapsamlı mimarlık arşivini, Arkiv (Arkitera Mimarlık Arşivi) adıyla sanal alemde hizmete soktu. Cumhuriyet'ten günümüze kadar mimarlık uygulamalarını sistematik şekilde belgeleyerek bu alanda çok önemli bir eksikliği gideren Arkiv'de (şimdilik) 8 bini aşkın mimar, 7 bine yakın projeyle ilgili detaylı bilgi ve görsel malzemeye, 660 mimarlık ofisine, mimarlık okullarına, Türkiye'de bugüne kadar çıkmış mimarlık yayınlarına ulaşmak mümkün.

Arkitera'nın yöneticilerinden mimar Ömer Yılmaz, Türkiye'de mimarlığın belleğini tutan Arkiv'i özel sektörün iç dinamikleriyle, reklamla, reklamverenlerin katkılarıyla ayakta tutacaklarını, gerektiğinde Arkitera olarak destekleyeceklerini söylüyor. Yılmaz'a göre böyle olmasının iyi yanı tamamen özgür davranabilmeleri.

Arkiv projesini Kültür Bakanı'ndan müsteşarına, Mimarlar Odası'na kadar herkese anlattıklarını ama hiç birinden destek alamadıklarını anlatan Yılmaz, "Hatta meslek odasından destek değil bir anlamda köstek var. Hiçbir internet sitelerinden Arkiv'e link vermiyorlar. Böyle bir arşivi meslek odasının yapması gerekirdi. Belki kendileri yapması gereken bir şeyi başkaları yaptığı için böyle oldu" diyor.

Meslek odası desteklemese de İstanbul, Ankara ve İzmir'deki serbest mimarlık derneklerin Arkiv'in yanında. Ömer Yılmaz, en büyük desteği ise mimarlık mesleğini sevip Arkitera'ya veri girişinde yardım eden mimarlık öğrencisi stajyerlerin verdiğini anlatıyor.

Arkiv'deki tüm bilgiler Türkçe ve İngilizce olarak kullanılabiliyor. Bu açıdan uluslararası alanda çağdaş Türk mimarlığının tanıtılmasına zemin oluşturuyor. Uluslararası örnekleriyle boy ölçüşebilecek nitelikte bir altyapıya sahip olan Arkiv, Arkitera Mimarlık Merkezi'nin diğer projeleriyle de bağlantılı olarak çalışıyor. Mimarlık etkinlikleri ve Türk mimarlarla ilgili yurtiçi ve yurtdışında basında yer alan haberlere de Arkitera.com ile eşzamanlı olarak Arkiv'den de ulaşılabiliyor.

Mimarlar, projelere ve mimarlıkla ilgili her türlü verinin sistematik ve birbirleriyle ilişkili olarak arşivlendiği Arkiv'de ayrıca 'kentler' başlığıyla herhangi bir yöredeki mimarlık bilgilerine ayrıntılarıyla ulaşmak mümkün. Elbette Arkiv'in eksiği var. Ama sürekli güncelleniyor, gelişiyor, serpiliyor.

Arkiv'deki bilgi ve verilerin güncelliği kullanıcıların katkılarıyla sağlanıyor. Kullanıcılar tüm içerik hakkında yorum yapabiliyor, fotoğraf ve video ekleyebiliyor. "Buna yakın bir kaynak yok Türkiye'de" diyor Arkitera'nın bir diğer yöneticisi mimar Ömer Kanıpak ve Arkiv'in önemini ortaya koyan yaşanmış bir olayı anlatıyor: "İki yıl önce bir mimarın ofisi soyuldu. Bilgisayarları, projelerinin olduğu bütün disketleri çalındı. Neyse ki bu proje için projelerini daha önceden bize vermişti. Çalınınca bizden istedi."

Arkiv, sonuçta dijital bir arşiv. Hazırlık sürecinde pek çok belge birikti Arkitera'cıların elinde, ofise sığmıyor. Belge arşivi için halen bina arayışı içindeler. Bu konuda Kültür Bakanlığı'na da başvurmuşlar ama henüz ses yok. Bina bulunduğunda Arkitera'cıların hedefi arşivi, kütüphanesi, sergi salonuyla herkesin faydalanabileceği çağdaş bir mimarlık merkezi kurmak.

Arkitera olarak asıl yapmaya çalıştıkları şeyin insanlardaki kaliteyi talep etme dürtüsünü ortaya çıkarmak olduğunu söyleyen Ömer Kanıpak, "İnsanlar kimin, nasıl kaliteli işler yaptığını görsün ki kaliteliyi, iyi olanı talep etsin" diyor. Kanıpak'ın devletten de pek bir beklentisi yok: "Devlet destek olmasa da olur. Biz yapıyoruz işte. Köstek olmasınlar yeter. Mesela biz 'Kamu binaların yarışmayla projelendirilsin' diyoruz. Bundan kişisel olarak benim bir çıkarım yok. Sistem güvensizlik üzerine kurulduğu için her şey kapalı kapılar ardında yapılıyor, ki mesele çıkmasın. Oysa önemli olan şeffaflıktır, o ortamı yaratmaktır."

Arkitera Ömer'lere son olarak 'Deli misiniz?' diye soruyoruz. "Evet deliyiz" diyor ikisi birden, "Her köyün bir deliye ihtiyacı var derler ya biz de mimarlık ortamının delileriyiz." Arkiv, sanal alemde herkesin kullanımına açık ve ücretsiz. http://arkiv.arkitera.com

Arkiv'de yer alan...
Proje sayısı 6 bin 519
Linkli proje sayısı 2241
Mimar sayısı 8 bin 276
Linkli mimar sayısı 155
Mimarlık ofisi sayısı 660
Linkli ofis sayısı 441
Yayın sayısı 197
Linkli yayın sayısı 53
Okul sayısı 156
Linkli okul sayısı 101
şimdilik...

STK değil ama STK gibi çalışıyor
Arkitera Mimarlık Merkezi, Türkiye'de mimari kalitenin çağdaş ülkeler seviyesine gelmesi için çalışan bağımsız bir mimarlık merkezi. Dünyanın pek çok kentinde devletin ve yerel yönetimlerin desteklediği ya da STK olarak çeşitli fonlarla varlıklarını sürdüren mimarlık merkezlerine göre farklı bir yapıya sahip olan Arkitera, çalışmalarını bir STK gibi şekillendiriyor.

Arkitera, 9 Ekim 2000'de ilk yayını olan Arkitera.com'la faaliyetlerine başladı. Kısa sürede mimarlık dünyasını kaynaştıran önemli bir platform haline gelen Arkitera.com'u, Arkitera Diyalog, Arkitera Platform, Arkimeet buluşmaları izledi. 2003'te Arkitera Mimarlık Veritabanı internette yayına açıldı. 2004'te 1. İstanbul Mimarlık Festivali düzenlediler. 30'a yakın çalışanı olan Arkitera, 2004 yılında Türk Serbest Mimarlar Derneği tarafından verilen Eğitime Katkı Ödülü'ne değer görüldü.

Arkitera yaptığı tüm etkinliklerini üniversiteler ve çeşitli kurumlarla işbirliği içinde sponsorluk destekleriyle yürütüyor.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.