Haberler

Susuzluğa deniz suyu çözümü

Tarih: 3 Temmuz 2007 Kaynak: Birgün Yazan: Boğaç Yüzgül
Kent genelindeki susuzluk sorununun, 'Kırmızı alarm' noktasına gelmesine rağmen, vatandaşların sadece, 'duş alırken az su kullanın', 'diş fırçalarken musluğu kapatın' gibi ilköğretim okulları tavsiyeleri ile oyalayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, nihayet somut bir çözüm önerisi geliştirerek, Marmara Denizi'nden İstanbul'un belli başlı su havzalarına su pompalanmasını öngören projeyi hayata geçirmek için kolları sıvadı.

İSKİ ile ortaklaşa yürütülecek olan ve 'Marmara Hayat veriyor' adı verilen projenin teknik ayağının, dünyada deniz suyu kulanımı konusunda en deneyimli altyapı birikimine sahip Suudi Arabistan ve İsrailli firmalarca yürütüleceği ve bu amaçla önümüzdeki hafta içinde her iki ülkeden de en az 15'er kişilik incelme ve araşırma ekibinin istanbul'a geleceği belirtiliyor.

Tüm şartların uygun görülmesi halinde ekim ayında hayata geçirilmesi hedeflenen projeye göre, Avrupa Yakası'nda Büyükçekmece ve Terkos Gölleri'ne, Anadolu Yakası'nda ise Ömerli Baraj Gölü ve Elmalı Bendi Su Havzası'na, günün belirli saatlerinde su çekilecek. Elastiki dayanıklı hortum borularla yapılacak olan su çekiminin, Avrupa Yakası'nda Kumburgaz ve Büyükçekmece, Anadolu Yakası'nda ise Küçüksu ve Poyraz-köy sahil kesimlerinden gerçekleştirileceği vurgulanıyor.

'Marmara Hayat Veriyor' adlı projeyle, ilk etapta İstanbul'un günlük su ihtiyacın yüzde 55'lik kısmı olan 1,1 milyon tona yakın suyun denizden göllere pompalanacağı ifade ediliyor. Su çekim işleminin 700 bin tona yakınının Avrupa Yakası'nda, 400 bin tona yakını ise Anadolu yakasında yapılacağı da kaydedilirken, yağışların normal seyrinde başlamsı halinde, su çekim oranının belirli periyotlarla yüzde ıo'lara çekilebileceği, ancak yağışlaın başlamaması halende ise bu oranın yüzde 8o'leri bulabileceği dile getiriliyor. Yaklaşık 85 milyon dolara malolması bekleniyor.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.