Haberler

Binanız ne kadar ‘yeşil’?

Tarih: 4 Temmuz 2007 Kaynak: Akşam Yazan: Ali Saydam
Birleşmiş Milletler yayınladığı raporda, atmosferin kirlenmesine en fazla katkı yapan sektörlerin ilk sıralarında, inşaat dünyasını saymış...

Bu nedenle sektörde çözüm olarak ‘yeşil binalar’ın üretimine ağırlık verilmeye başlanmış. Araştırmalara göre yeşil binalarda çalışanların performansları artarken, öğrencilerin daha yüksek not aldığı ve sosyal problemlerinin azaldığı tespit edilmiş. En önemlisi yeşil binalarda yüzde 30’lara yakın enerji tasarrufu sağlanıyormuş.

Birkaç sene önce mimari tasarımda farklılık adına yapılan yeşil binalar, şimdilerde ülkeler için sürdürülebilir kalkınmanın en önemli koşulu haline geldi. ABD’de bin 700 bina, yeşil binayı temsil eden LEED standartları sertifikası almak için başvuruda bulunurken, Çin 2008’de başkent Pekin’de düzenlenecek olimpiyatlar için sıfır hava kirliliği ilkesini benimseyip, gerekli mimari önlemleri almaya başlamış ve yeşil binalara yönelmiş.

Türkiye’de ise durum biraz içler acısı. Nereden biliyorsun? Sektörün önde gelen üç firmasının patronlarından: Aktürk (Rapsodi), Taş Yapı (Mashattan) ve Biskon (Sapphire)...

İnşaat şirketleri proje yapım aşamasında maliyetlerin artırılmaması için yeşil binalara yatırım yapmaktan çekiniyorlar. Örneğin Biskon Sapphire’de maliyetlerin sırf bu yüzden %22 artmasını göze almışlar. 54 katlı binada, 200 metre yükseklikte oturan bir daire sahibi, evinin önünde yeşil alana çıkabilecekmiş. Bina cephesinin birbirinden bağımsız iki kabuktan oluşmasının faydasını uzun uzun anlattılar... Mantolama sisteminin enerjiden yüzde 25 oranında tasarruf sağladığı aklımda kalan en önemli özellik.

Bütün bunları niye yazdım? Bir kere, saydığım inşaat şirketleri sahiplerini yakından tanırım. Yaptıkları iyi işlerde destek çıkmak, boynumuzun borcu(!)... İkincisi: Hangi partiye oy vereceğim diye soranlara ellerine yeni bir kriter vermek için: Küresel ısınmaya karşı mücadele edip etmeyeceklerinin yanına, siyasi partilerin yeşil binalar konusunda ne yapmayı planladıklarına dikkat etmeyi de unutmayın.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.