Haberler

Şirince'de tarihi evler yıkılmak isteniyor

Tarih: 4 Temmuz 2007 Kaynak: Zaman Yazan: İsmail Toprak
İzmir Selçuk ilçesine bağlı 150 haneli turistik Şirince köyünde, 2002 yılından bu yana yürütülen kentsel sit alanını koruma amaçlı imar plan çalışmasına 120 itiraz dilekçesi geldi.

İmar planında, koruma altında olduğu için yıllardan bu yana hiçbir tadilat ve tamir yapılamayan eski Rum evleri hakkında yol geçirilme gerekçesiyle yıkım kararı alınırken tarihî dokuyla bağlantısı olmayan arsa ve yapılarda yenileme ve restorasyon kararları köy halkını şaşkına çevirdi. Şirince'de beş yıldan bu yana üzerinde çalışılan yeni imar planını 28 Mayıs'ta muhtarlıkta askıda gören köylüler, bir aylık itiraz süresinde 120 dilekçeyle İzmir Valiliği'ne imar planını durdurma başvurusunda bulundu. Şirince Köyü Muhtar Vekili Levent Apak, köy SİT alanı ilan edildiği için yapılaşmada, çözümsüz problemlerle baş başa olduklarını ifade etti. Köylünün sahip olduğu evlerin koruma altında bulunmasının göz göre göre yıkılıp gitmesine sebep olduğunu belirten Apak, yeni imar planındaki yıkım kararlarının sıkıntıyı had safaya taşıdığını dile getirdi. Köyün eski muhtarlarından Ahmet Dereli de ortaya konan planla aynı durumdaki evlerin kimine yıkım, kimine yenileme kararı alınmasının çifte standart olduğunu savundu.

Köyde SİT alanı gündemde yokken 1970'li yıllarda tapulu arazisi üzerinde bulunan damı yıkarak halen oturduğu iki katlı evi inşa eden Dereli, "O dönemde benimle birlikte ev yapan 40 hanenin yaklaşık 20'si için yıkım, kimine de rastgele yenileme kararı alınması adaletli bir planlamanın sonucu olamaz." dedi.

İmar planına itiraz hakkını kullanarak İzmir Valiliği'ne başvurduğunu söyleyen Dereli, köy sakinlerine kısıtlı imkanlarıyla yaşama hakkı tanımayan uygulamayı kabul etmenin mümkün olmayacağını savundu. Rumlardan kalma ve halen koruma altında bulunduğu için yıkılmaya yüztutan evine yol gerekçesiyle yıkım kararı alındığını söyleyen Ömer Özbay ise, "Tarihî dokunun bozulmaması için ilan edilen SİT kararıyla biz yıllardır evlerimize bir çivi çakamazken yıkım kararı alınmasını maksatlı buluyorum." şeklinde konuştu. Köyde huzursuzluk havası estiren yeni imar planındaki kararlar, Şirince'nin tarihî ve turistik önemi gözönünde bulundurulduğunda birtakım çıkar gruplarına hizmet etmemesi hassasiyetini de beraberinde getiriyor. Yıkılmak üzere olan eski binalar bile turistik konaklamaya uygun ve üzerinde bir pansiyon yapılabiliyorsa 300 bin YTL'den başlayan fiyatlarla değer buluyor.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.