Haberler

İBB ve TEMA, su tasarrufu için el ele verdi

Tarih: 4 Temmuz 2007 Kaynak: Dünya
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, su tüketiminde bireysel çabaların önemine dikkat çekmek ve kamuoyunu bilinçlendirmek için TEMA Vakfı ile el ele vererek, "Suyunu Boşa Harcama" kampanyası başlattı.

Kampanyaya ilişkin yapılan yazılı açıklamaya göre, evlerdeki gereksiz su tüketiminin önlenmesi için bir dizi önlem alarak "Suyunu Boşa Harcama" kampanyası başlatan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ulusal kanallarda yayınlanacak bilgilendirme filmi, gazete ilanları, afişler, el broşürleri ve ilan panolarıyla İstanbullular'ı bilinçlendirmeyi hedefliyor.

Belediye, muhtemel su sıkıntısının baş göstermesi halinde öncelikli olarak yeşil alanların sulanması için "Akıllı Su Yönetim Sistemi"ni devreye alacak. Halen Çamlıca Korusu ve Maltepe sahilinde kullanılan sistemle büyük su tasarrufu sağlanıyor. Bu arada yeşil alanların sulama zamanları değiştirilerek 22.00-06.00 saatleri arasına alındı.

Akıllı su yönetim sistemi ile bilgisayar yardımıyla tasarruf sağlanıyor. Bu yöntemle, yeşil alanlar artmasına rağmen, kullanılan su miktarı azalıyor. Muhtelif yeni kuyulardan su temin edilerek depolanıyor. Arıtma tesislerinden dönüşüm sağlanarak yeşil alanlarda kullanılıyor. Yeni yeşil alanların plan ve projeleri kış aylarına kaydırılıyor.

Duşlar kısa, bulaşıklar makinede
Bilim adamlarının yaptığı araştırmalar, Türkiye'nin küresel ısınmanın etkilerini şiddetli bir biçimde yaşayacağını gösteriyor. Bu nedenle bireysel olarak gösterilecek çabalar suyun korunması için çok büyük önem taşıyor.

Türkiye'de suyun önemli bir bölümü evlerde kullanılıyor. TEMA Vakfı'nın araştırmalarına göre ise 4 kişilik bir aile, musluğun gereksiz yere akmasına izin vermeyerek, kısa duş alarak, bulaşıklarını makinede yıkayarak, gereksiz yere sifon kullanmayarak, güneş battıktan sonra bahçe sulayarak, 1 yılda 140 ton su tasarrufu yapabiliyor.

Tasarrufun en basit 10 yolu
Açıklamaya göre, evde suyu tasarruflu kullanmanın en basit 10 yolu şöyle:

1. Musluğu açık bırakmayın; sebzeleri elde yıkamak yerine, su dolu bir kapta yıkarsanız, çok daha az su tüketirsiniz. 4 kişilik bir aile bu yöntemle yılda ortalama 18 ton su kurtarabilir.

2. Bulaşıklarınızı elde değil makinede yıkayın; 4 kişilik bir ailenin günlük bulaşığını elde yıkarsanız, ortalama 84-126 litre su harcarsınız. Oysa bulaşık makinesi aynı bulaşığı sadece 12 litre su ile yıkar. Bu da bir yılda ortalama 26-40 ton suyu kurtarmanız demektir.

3. Diş fırçalarken, tıraş olurken suyu kapatın; diş fırçalarken ya da tıraş olurken, kullanmadığımız halde açık bıraktığımız su gideri, yılda kişi başı ortalama 12 tondur. 4 kişilik bir ailede bu rakam ortalama 48 tondur.

4. Daha kısa duş alın; 5 dakikalık bir duş sırasında ortalama 60 litre su harcarsınız. 4 kişilik bir ailenin her bir ferdi duş süresini 1 dakika azaltırsa yaklaşık 18 ton su kurtarırsınız.

5. Gereksiz yere sifon çekmeyin; tuvaleti çöp olarak kullanmayın. Dört kişilik bir ailenin her bir ferdi, günde bir kez sifonu amacı dışında çekerse yılda 16 ton su harcamış olur.

6. Sifona plastik bir şişe yerleştirin; 1,5 litrelik bir pet şişeyi su ile doldurarak sifonunuzun içine yerleştirin. Sadece bu basit bir önlemle bile yılda 2 ton su kurtarabilirsiniz.

7. Duş başlığınızı değiştirin; yeni çıkan suyu daha iyi bir şekilde püskürten ekonomik duş başlıklarından alın. Böylece suyu daha az açarak daha tazyikli bir duş alabilirsiniz.

8. Muslukları tamir ettirin; evdeki tüm muslukları su kaçırmadığından emin olun. Gerekirse tamir edin. Her saniye bir damla damlayan musluk yılda 1 ton su harcar.

9. Su kaçaklarını engelleyin; evinizdeki ya da apartmanınızdaki su borularını yenileriyle değiştirin ya da tamir ettirin. Eski tip borular tonlarca su harcar.

10. Çamaşır makinesini ekonomik kullanın; bir çamaşır makinesi tek bir çalıştırmada 176 litre su harcar. Makinenizi haftada bir kez bile az kullansanız, yılda 9 ton suyu kurtarırsınız."
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.