Haberler

İstanbul'da susuz yaz için önlem

Tarih: 4 Temmuz 2007 Kaynak: CNN Türk
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, su tüketiminde bireysel çabaların önemine dikkat çekmek ve kamuoyunu bilinçlendirmek için TEMA Vakfı ile el ele vererek, "Suyunu Boşa Harcama" kampanyası başlattı.

Kampanyaya ilişkin yapılan yazılı açıklamaya göre, evlerdeki gereksiz su tüketiminin önlenmesi için bir dizi önlem alarak "Suyunu Boşa Harcama" kampanyası başlatan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ulusal kanallarda yayınlanacak bilgilendirme filmi, gazete ilanları, afişler, el broşürleri ve ilan panolarıyla İstanbulluları bilinçlendirmeyi hedefliyor.

İstanbul halkını su tüketimi konusunda kampanya ile bilinçlendiren Büyükşehir Belediyesi, bünyesindeki Park ve Bahçeler Müdürlüğü öncülüğünde bir durum raporu hazırlayarak, muhtemel kurak bir yaz mevsiminde, yeşil alanların sulanması, korunması, alternatif çözümler ve İSKİ'nin alması gereken tedbirler için de harekete geçti.

İstanbul'da halen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü sorumluluğunda olan 44 milyon metrekare yeşil alan için yıllık yaklaşık 7 milyon metreküp suyu ihtiyaç bulunuyor. Tüm İstanbul'un 3 günlük su tüketiminin karşılandığı bu sulamayı, Park ve Bahçeler Müdürlüğü şebeke suyu yerine, kuyulardan elde ettiği sularla karşılamak için çalışıyor.

Yeşil alanlar daha akıllı sulanıyor
Belediye, muhtemel su sıkıntısının baş göstermesi halinde öncelikli olarak yeşil alanların sulanması için "Akıllı Su Yönetim Sistemi"ni devreye alacak. Halen Çamlıca Korusu ve Maltepe sahilinde kullanılan sistemle büyük su tasarrufu sağlanıyor. Bu arada yeşil alanların sulama zamanları değiştirilerek 22.00-06.00 saatleri arasına alındı.

Akıllı su yönetim sistemi ile bilgisayar yardımıyla tasarruf sağlanıyor. Bu yöntemle, yeşil alanlar artmasına rağmen, kullanılan su miktarı azalıyor. Muhtelif yeni kuyulardan su temin edilerek depolanıyor. Arıtma tesislerinden dönüşüm sağlanarak yeşil alanlarda kullanılıyor. Yeni yeşil alanların plan ve projeleri kış aylarına kaydırılıyor.

Kısa duş alın, bulaşıkları makinede yıkayın
Bilimadamlarının yaptığı araştırmalar, Türkiye'nin küresel ısınmanın etkilerini şiddetli bir biçimde yaşayacağını gösteriyor. Bu nedenle bireysel olarak gösterilecek çabalar suyun korunması için çok büyük önem taşıyor.

Türkiye'de suyun önemli bir bölümü evlerde kullanılıyor. TEMA Vakfı'nın araştırmalarına göre ise 4 kişilik bir aile, musluğun gereksiz yere akmasına izin vermeyerek, kısa duş alarak, bulaşıklarını makinede yıkayarak, gereksiz yere sifon kullanmayarak, güneş battıktan sonra bahçe sulayarak, 1 yılda 140 ton su tasarrufu yapabiliyor.

Su kullanımının 10 basit yolu
Açıklamaya göre, evde suyu tasarruflu kullanmanın en basit 10 yolu şöyle:
1. Musluğu açık bırakmayın
2. Bulaşıklarınızı elde değil makinede yıkayın
3. Diş fırçalarken, tıraş olurken suyu kapatın
4. Daha kısa duş alın
5. Gereksiz yere sifon çekmeyin
6. Sifona plastik bir şişe yerleştirin; 1.5 litrelik bir pet şişeyi su ile doldurarak sifonunuzun içine yerleştirin. Sadece bu basit bir önlemle bile yılda 2 ton su kurtarabilirsiniz
7. Duş başlığınızı değiştirin; yeni çıkan suyu daha iyi bir şekilde püskürten ekonomik duş başlıklarından alın
8. Muslukları tamir ettirin; evdeki tüm muslukları su kaçırmadığından emin olun. Gerekirse tamir edin
9. Su kaçaklarını engelleyin; evinizdeki ya da apartmanınızdaki su borularını yenileriyle değiştirin ya da tamir ettirin
10. Çamaşır makinesini ekonomik kullanın
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.