Haberler

İTÜ de, KKTC'de kampüs açacak

Tarih: 4 Temmuz 2007 Kaynak: Hürriyet
ODTÜ’den sonra İstanbul Teknik Üniversitesi de KKTC’ye bir kampus açıyor. Kampusun açılmasına ilişkin protokol Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener tarafından imzalandı. Şener, törende yaptığı konuşmada İTÜ’nün KKTC’de kampus açma kararının, KKTC’nin ekonomisi ve bilimsel atmosferin gelişmesi açısından son derece önemli olduğunu belirtti.

Şener, "Turizmle birlikte yüksek öğretim öğrencileri KKTC ekonomisinin gelişmesine önemli katkılar sağlayacak. Ayrıca İTÜ’nün kampusünün açılmasıyla KKTC yedinci üniversitesine kavuşacak" diye konuştu. İTÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Karadoğan da, KKTC’nin eğitim düzeyinin daha da yükselmesine katkı sağlayacaklarını ifade etti.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, İstanbul Teknik Üniversitesinin (İTÜ) KKTC'de bir kampus açacağını vurgularken, bunun KKTC ekonomisi ve bilimsel atmosferin gelişmesi açısından son derece önemli olduğunu söyledi.

Şener, Başbakanlık Merkez Binadaki protokol töreninde yaptığı konuşmada, KKTC'nin, dünyada en ağır ambargo altında ekonomik faaliyetini sürdüren ülke olduğunu hatırlattı.

Böylesine katı ve ağır bir ambargo altında hiç bir ekonominin ayakta kalmasının mümkün olmadığını anlatan Şener, buna karşılık Türkiye ile KKTC arasında kurulan ekonomik ve mali işbirliği nedeniyle KKTC'de refah göstergelerinin sürekli arttığını ifade etti.

Şener, 2002 yılında 1,4 milyar YTL olan KKTC'deki milli gelirin 2006 yılı sonu itibariyle 4 milyar YTL'ye yaklaştığını, aynı şekilde kişi başına milli gelirin de 2002 yılında 4 bin 400 dolarken 2006'da 11 bin doları aştığını, satın alma gücü paritesine göre hesaplandığında ise 20 bin doların üzerinde çıktığını dile getirdi.

KKTC'de yüksek büyüme hızının devam ettiğini, refah göstergelerinin açıkça görüldüğünü belirten Şener, turizmdeki yatak sayısına bakıldığında da 2002 yılında 10 bin 600 olan yatak sayısının 2006 yılında 15 bine çıktığını, 2 yıl içinde bunu 30 bine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

İTÜ-Kıbrıs, 7. üniversite olacak 
KKTC ekonomisinde en önemli faktörlerden birinin yüksek öğretim olduğunu ifade eden Şener, şunları kaydetti:
“Türkiye ile KKTC arasındaki ekonomik ilişkiler bu bölgede sürekli yeni üniversiteler kurulmasına yol açmıştır. Bu üniversitelerdeki öğrenci sayısı sürekli artmıştır. Turizmle birlikte yüksek öğretim öğrencileri KKTC ekonomisinin gelişmesine önemli katkılar sağlamıştır.

Üniversite bir taraftan ekonomiye katkı sağlarken diğer taraftan da KKTC'deki bilgi birikiminin artmasına, entelektüel kapasitesinin gelişmesine büyük katkılar sağlamaktadır. KKTC'de 6 tane üniversite var. Bunlar Doğu Akdeniz, Yakın Doğu, Lefke Avrupa, Girne Amerikan, Uluslararası Kıbrıs ve ODTÜ Kıbrıs Kampüsü. 2001-2002, 2002-2003 öğretim yıllarında toplam 24 bin olan öğrenci sayısı bu sene 41 bin 261'e çıkmıştır.”

Şener, ODTÜ'nün Güzelyurt'taki kampus modeline benzer bir modelle İTÜ'nün kampusünün açılmasıyla KKTC'nin 7. üniversiteye kavuşacağını belirtirken, “Bunu, KKTC ekonomisi açısından, bilimsel atmosferin gelişmesi açısından son derece önemli bir buluyorum” diye konuştu.

KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanı
KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Canan Öztoprak da Türkiye'nin KKTC'nin ekonomik gelişmesine çok büyük katkıları olduğunu ifade ederken, “KKTC ekonomisi için siyasi var oluşu için ve eğitimsel açıdan üniversitelerin son derece büyük bir önemi var” dedi.

Türkiye'nin altyapının yanı sıra teknolojik ve akademik yönden de KKTC'deki üniversitelere destek verdiğini anlatan Öztoprak, İTÜ'nün bugüne kadar akademik olarak verdiği desteği somutlaştırarak aynen ODTÜ KKTC kampüsünde olduğu gibi bir kampüs açacağını ifade etti. 

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Karadoğan
İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Faruk Karadoğan ise İTÜ'nün Türkiye'nin pek çok üniversitesinin kurulmasında 'ilk harcı' koyduğunu söyledi.

KKTC'nin bu konuda belirtmiş olduğu gereksinimi İTÜ olarak karşılamaya hazır olduklarını belirten Prof. Karadoğan, KKTC'nin eğitim düzeyinin daha da yükselmesine katkı sağlayacaklarını ifade etti.

Konuşmaların ardından bir gazetecinin, “eski Başbakanlardan Necmettin Erbakan'ın sizin için kullandığı (kendisini kurtarması için dua ederiz. Kendisi sevdiğimiz biridir)” ifadesini nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine Şener, “Ben kimsenin kendi değerlendirmesiyle ilgili yorum yapmam. Milletvekili adayı değilim, ancak şu an siyasetteyim. Çizgim ve siyaset tarzım kamuoyunda bilinmektedir” dedi.

Daha sonra Başbakan Yardımcısı Şener, KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Canan Öztoprak ve İTÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Karadoğan arasında, İTÜ'nün KKTC'ye bir kampus açmasına ilişkin protokol imzalandı.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.